Oncologie



Wanneer u te horen krijgt dat u (mogelijk) kanker heeft, is dat waarschijnlijk een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in uw leven. In het Elkerliek ziekenhuis doen we er alles aan om u zo goed mogelijk te onderzoeken, behandelen en bij te staan. Met intensieve behandeling en advies op maat.

Wanneer genezing niet (meer) mogelijk is, bestaat de medische behandeling uit het terugdringen van kanker, verlichten van uw symptomen en pijnbestrijding (palliatieve zorg)

Oncologische zorg in het Elkerliek

Afhankelijk van uw ziektebeeld kunnen verschillende afdelingen en specialisten in ons ziekenhuis betrokken zijn bij uw behandeling.

Tijdens het Multidisciplinair Overleg (MDO) komen deze specialisten samen om uw behandelplan te bespreken. Soms worden ook specialisten van samenwerkingsziekenhuizen uitgenodigd om deel te nemen aan dit overleg. Dit alles wordt gedaan met als doel u de best mogelijke zorg te bieden.

Uw aanspreekpunt en persoonlijke begeleiding

In het Elkerliek krijgt iedereen met de diagnose kanker een vast aanspreekpunt als contact persoon toegewezen. Afhankelijk van uw diagnose en behandeltraject zal u hoofdbehandelaar met u bespreken, wie dit is.

Daarnaast biedt het Elkerliek ondersteuning tijdens en na uw behandeling bij problemen die u mogelijk tegenkomt op psychisch, sociaal, maatschappelijk of levensbeschouwelijk gebied. Alle informatie over ondersteunde zorg vindt u op de pagina Ondersteunende zorg bij en na kanker of bloedziekte

Samenwerkingsverband OncoZON

Het Elkerliek ziekenhuis is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). OncoZON is een samenwerkingsverband van negen ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Een professioneel netwerk van instellingen die de handen ineen hebben geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden, met aandacht voor de mens achter de patiënt. Alle instellingen hebben vastgelegd dezelfde procedures en werkwijzen te volgen. Zo weet de patiënt dat hij exact dezelfde topzorg krijgt in iedere instelling van het netwerk, dus dat hij bij OncoZON overal in goede handen is. Meer informatie: www.oncozon.nl.

Samenwerkingsverband Longkankernet

Het Elkerliek ziekenhuis is aangesloten bij het netwerk 'Longkankernet'. Dit is een samenwerking met een aantal ziekenhuizen in Zuidoost Nederland om ervoor te zorgen dat mensen met longkanker de best passende longkankerzorg krijgen. Meer informatie: www.longkankernet.nl

Specialisten

Dambacher, de heer drs. R.F.J.

Longarts

Zanders, mevrouw dr. M.M.J.

Internist hematoloog

Veldhuizen, mevrouw drs. L. M.

Specialist palliatieve geneeskunde

Vincent, de heer drs. J.

Internist hemato-oncoloog

Teeuwen, mevrouw drs. M. M.

Internist- oncoloog

Pepels, mevrouw dr. M.J.A.E.

Internist-oncoloog

Groningen- Vos, mevrouw drs. H van

Longarts

Lam-Wong, mevrouw dr. W.Y.

Longarts en arts palliatieve zorg

Griffioen - van Overbruggen, mevrouw L.

Verpleegkundig specialist hematologie

Grotenhuis, mevrouw R.

Verpleegkundig specialist AGZ

Hofmans, mevrouw I.

Casemanager oncologie

Asseldonk, mevrouw I. van

Verpleegkundig specialist palliatieve geneeskunde

Huveneers, mevrouw M.

Verpleegkundig Specialist

Dommelen, mevrouw M. van

Casemanager oncologie en palliatieve geneeskunde

Verstappen, mevrouw K.

Longcare vepleegkundige

Martens- Donkers, mevrouw I.

Casemanager oncologie/ oncologieverpleegkundige

Derks-van der Horst, mevrouw E.

Oncologie en hematologie verpleegkundige

Brussel, mevrouw J. van

Casemanager oncologie

Wouw-van den Heuvel, mevrouw S. van de

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg

Veelgestelde vragen

Met wie moet ik wanneer contact opnemen?

BeterDichtbij 
  • Bij vragen over wijzigen afspraak, herhaalrecept, bloedafname e/o onderzoeken
  • Terugbelverzoek
  • Medische vragen.
Polikliniek
0492 - 59 59 47
  • Wijzigen van uw afpsraak
  • Vragen over bloedafname e/o onderzoeken
  • Ontbreken van formulieren gekoppeld aan een bloedafname e/o onderzoek
  • Herhaalrecepten.
Verpleegkundig spreekuur
0492 - 59 59 35
  • Bijwerkingen gerelateerd aan uw behandeling
  • Klachten die mogelijk afkomstig kunnen zijn van uw ziekte
  • Vragen, zorgen of twijfel.

Mag een begeleider/mantelzorger bij mij blijven tijdens de behandeling?
Tijdens het eerste uur van uw eerste kuur mag een begeleider/mantelzorger bij u blijven.

Zijn er specifieke voedings- of levensstijlaanpassingen die ik moet maken tijdens mijn behandeling?
U mag over het algemeen alles eten en drinken, maar sommige voedingsproducten kunnen de werking van chemo en/ of doelgerichte therapie verstoren, zoals vette vis en/of grapefruit (en hieraan verwante citrusvruchten). Het beste is om geen alcohol te drinken. Als u wel wilt drinken, neem dan niet meer dan één glas alcohol per dag.

Mag ik extra kruiden-/ voedingssupplementen gebruiken tijdens mijn behandeling tegen kanker?
Het is belangrijk om geen voedingssupplementen, kruiden- en plantenpreparaten of concentraten te slikken op eigen initiatief of op aanraden van anderen tijdens uw behandeling. Overleg dit altijd met uw behandelaar.

Hoe kan ik een herhaalrecept aanvragen?
U kunt via BeterDichtbij een bericht sturen, of bellen naar de polikliniek hemato-oncologie en aan de polikliniekassistente doorgeven welke medicijnen u nodig heeft, de juiste dosering in milligrammen, en wat uw gebruik is. Het recept zal vervolgens worden gefaxt naar uw apotheek of naar uw huisadres worden gestuurd.

Hoe regel ik een haarwerk bij haarverlies?
Voor uw behandeling start krijgt u te horen of haaruitval bij u verwacht wordt. Wanneer dit het geval is, ontvangt u een machtiging (voor uw zorgverzekeraar) en een adressenlijst van firma’s/ kapsalons die haarwerk aanbieden. De kosten van een haarwerk kunnen uiteen lopen. Informeer altijd bij uw zorgverzekeraar op welke vergoeding u recht heeft; dit kan verschillen per zorgverzekeraar. Mocht u geen machtiging en adressenlijst hebben ontvangen, kunt u deze altijd via de polikliniek hemato-oncologie opvragen.

Waarom zijn sommige medicijnen alleen verkrijgbaar bij de apotheek van het Elkerliek?
Sommige medicijnen mogen wettelijk niet verstrekt worden door een regionale of stadsapotheek. De poliklinische apotheek van het Elkerliek communiceert de levering van medicatie met uw stadsapotheek nadat u hier toestemming voor heeft gegeven.

Kan ik een brief krijgen voor mijn annuleringsverzekering?
U kunt deze brief aanvragen via de polikliniek assistente oncologie 4A of bij uw arts tijdens uw controle op de polikliniek.

Voor de belastingaangifte heb ik een uitdraai nodig van al mijn bezoeken aan de poli oncologie/hematoloog van afgelopen jaar. Hoe kan ik deze opvragen?
U kunt hiervoor een e-mail sturen naar helpdeskzorgadministratie@elkerliek.nl met vermelding van de reden van verzoek en een kopie van uw identiteitsbewijs bijgevoegd.

Hoe krijg ik mijn reiskosten vergoed tijdens mijn behandeling?
U dient hiervoor een aanvraagformulier ziekenvervoer bij uw zorgverzekeraar op te vragen.

Hoe kan ik mijn medische gegevens opvragen bij de hemato/oncoloog?
U dient schriftelijk of per email (polikliniek4a@elkerliek.nl) een verzoek in te dienen voor het opvragen van uw medische gegevens, met als bijlage een kopie van uw identiteitsbewijs. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn. Voor meer informatie over het verkrijgen van uw medische gegevens kunt u de folder "medische gegevens" raadplegen.

Het UWV, bedrijfsarts, advocaat of een andere instantie vraagt om uw gegevens. Kunnen jullie die toesturen?
Nee, dan dient deze instantie de gegevens per brief, met bijgevoegd toestemmingsformulier van u, op te vragen. De oncoloog/hematoloog zal antwoord geven op de gestelde vragen of maakt een brief. De secretaresse stuurt deze gegevens dan op naar betreffende instantie.

Contact

Heeft u een vraag? Maak gebruik van BeterDichtbij of neem telefonisch contact op.

Polikliniek Oncologie:
Telefoon: 0492 - 59 59 47
Maandag t/m Vrijdag van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur

Spoed:
Bij toename van lichamelijke klachten zoals pijn, koorts >38.5 graden, bloedverlies of urinerings- of ontlastingsproblemen, neemt u tijdens kantooruren contact op met de polikliniek, en daarbuiten met de SEH.