Algemeen Klinisch Laboratorium (AKL)



Hier vindt u de belangrijkste informatie van het Algemeen Klinisch Laboratorium (AKL).

Elkerliek eLabgids

Altijd en overal beschikken over de belangrijke informatie van het AKL, zoals het onderzoekspakket, referentiewaarden, doorlooptijden en tarieven? Dat kan met de eLabgids, een digitale laboratoriumgids die te raadplegen is via je computer en ook te downloaden is als app.

› Elkerliek eLabgids

Algemene voorwaarden

Op al het materiaal dat wordt ingestuurd naar of ingeleverd bij het AKL zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Deze algemene voorwaarden beschrijven de dienstverleningsovereenkomst tussen het AKL en de inzender. In de algemene voorwaarden vindt u de voorwaarden waarop u onderzoek kan aanvragen, maar ook informatie over het doorbellen van pathologische uitslagen en de rapportage.

Bloedafnameplaatsen

Patiënten kunnen bij onze bloedafnameposten terecht op afspraak. Mocht de patiënt de wachttijd wensen te verkorten, dan bestaat de mogelijkheid om voor locatie Helmond (Julianalaan) en Deurne een online afspraak te maken via www.elkerliek.nl/bloedprikken. Op de bloedafnameposten kunnen patiënten tevens een urinemonster inleveren.

Op verzoek van een arts kan op medische indicatie bloedafname bij patiënten thuis plaatsvinden. Artsen kunnen dit aangegeven in de digitale laboratoriumaanvraag (Zorgdomein of VECOZO). Indien de thuisafname met spoed dient plaats te vinden (zelfde dag of de dag erna) dan kan de arts hiervoor zelf contact opnemen met het AKL via 0492-595972.

Hoge kwaliteit van zorg

Het Elkerliek ziekenhuis heeft bij de Raad voor Accreditatie de accreditatie voor de ISO15189-norm (registratienummer M062) behaald en houdt dit actueel door regelmatige herbeoordelingen. Dit keurmerk is een bekroning op ons werk en een bevestiging dat u bij ons op goede zorg en laboratoriumdiagnostiek kunt rekenen.

Naast de Raad voor Accreditatie voert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beoordelingen uit voor de Intra-uterine inseminatie (IUI). Daarvoor wordt jaarlijks een jaarverslag opgesteld. 

Privacy

Het AKL beschik over een privacy verklaring. De medewerkers van het AKL  hebben een geheimhoudingsplicht ten aanzien van de patiëntengegevens. Bij hun aanstelling hebben zij hiertoe een verklaring ondertekend. Het AKL registreert de gegevens van het onderzoek in computersystemen. Hierop is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Hierdoor zijn, zonder toestemming van uw patiënten, de laboratoriumgegevens alleen beschikbaar voor hulpverleners die rechtstreeks bij de behandeling of onderzoek betrokken zijn.

Soms kan het bloed, anoniem, gebruikt worden voor het vervaardigen van controlemateriaal voor het ijken van metingsapparatuur. Indien dit voor een patiënt niet wenselijk is kan men dit kenbaar maken bij de bloedafname.

Bepaalde laboratoriumuitslagen worden door ons gedeeld met de apotheker buiten het ziekenhuis zodat deze de dosis van voorgeschreven medicijnen kan optimaliseren. Indien dit voor een patiënt niet wenselijk is kan men dit kenbaar maken bij de bloedafname.

Als het belangrijk is dat een onderzoeker ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek de persoonsgegevens weet, dan wordt hier vooraf (door de behandeld arts of door het ziekenhuis) aan de patiënt toestemming voor gevraagd.

Aanvraagformulier

Aanvragen voor laboratoriumonderzoek vinden plaats via een digitaal platform (o.a Zorgdomein en VECOZO). In geval van nood kunt u hier het noodformulier voor aanvragen downloaden.

Zie ook