Dé behandelplek voor liesbreuken

Wanneer u een liesbreuk heeft, is het belangrijk dat u snel, goed geholpen wordt. Het Expertisecentrum voor lies- & buikwandbreuken in het Elkerliek ziekenhuis is dan dé plek waar u moet zijn. Bij ons krijgt u gegarandeerd de beste behandeling. Wanneer u belt voor een afspraak proberen we u binnen één week in te plannen. Tijdens deze eerste afspraak doen we onderzoek, stellen we de ernst van de liesbreuk vast en maken we een afspraak voor de operatie. Dit is binnen vier weken na uw eerste bezoek aan ons Expertisecentrum. Op dit moment staat de teller van het team op ruim duizend kijkoperaties voor liesbreuken. We zijn daardoor niet alleen zeer kundig geworden, maar ook snel. Als alles volgens plan verloopt bent u zo weer thuis.

Wat is een liesbreuk?

Bij een liesbreuk of dijbeenbreuk is er sprake van een ‘gat’ in de spier- en peesbladen van de liesstreek of het dijbeen. Hierdoor gaat het buikvlies en wat buikinhoud (meestal vetweefsel, soms een stukje van de darm) uitpuilen. Het komt dan als het ware door de breukpoort naar buiten. Een liesbreuk kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is er sprake van een verzwakking van de buikwand. Dit kan aangeboren zijn, komen door vaak zwaar tillen, problemen met de stoelgang of veel hoesten. Wanneer u een liesbreuk heeft, voelt u een bobbel of zwelling in uw lies. Wanneer u perst kan de zwelling groter worden. Stopt u met persen, of gaat u liggen, dan kan de zwelling in het begin weer afnemen. Later kunt u de bobbel meestal zelf terugduwen ('reponeren'). Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Dit kan dan meer klachten geven. Een enkele keer komt het voor dat een breuk bekneld raakt. Dit doet erg veel pijn, er is dan een spoedoperatie nodig.

Operatie volwassenen

Voor het herstel van een liesbreuk bij volwassenen is altijd een kunststof matje nodig. Er zijn twee soorten operaties om deze ingreep uit te voeren. De ene operatie is de ‘open’ of ‘klassieke’ methode. Hierbij herstelt de chirurg de breuk via een 5 tot 10 cm grote snee in de lies. De andere operatie is de ‘laparoscopische operatie’, in de volksmond ‘kijkoperatie’ genoemd. Hierbij opereert de chirurg via drie kleine sneetjes. Heeft een patiënt zowel links als rechts een liesbreuk dan kan de chirurg via dezelfde sneetjes beide kanten opereren.

Operatie kinderen

Bij kinderen bestaat de ingreep alleen uit het verwijderen van de uitpuiling van het buikvlies.

Wat kunt u verwachten?

De chirurgen van het Expertisecentrum voor lies- & buikwandbreuken in het Elkerliek ziekenhuis hebben zeer veel ervaring met de laparoscopische liesbreukoperatie. Of u een kijkoperatie of een ‘klassieke’ operatie moet ondergaan bespreekt uw behandelend chirurg met u tijdens de eerste afspraak in het Expertisecentrum. U spreekt dan ook met de anesthesist en hoort of voor de ingreep een dagbehandeling of kortdurende opname nodig is. Wilt u meer weten over de manier van werken in het Expertisecentrum voor lies- &  buikwandbreuken in het Elkerliek ziekenhuis? Bekijk dan het filmpje over de behandeling van een liesbreuk. Of lees meer in de folders.

Specialisten

Wegdam, de heer dr. J.A.

Gastro-Intestinaal chirurg, chirurg-oncoloog en proctoloog

Groot de, de heer drs. C.A.

Traumachirurg

Guijt, de heer drs. M.

Traumachirurg

Vries Reilingh, de heer dr. T.S. de

Gastro-Intestinaal chirurg en chirurg-oncoloog

Interessante links