logo

Liesbreuk en waterbreuk bij kinderen



Deze folder geeft u informatie over de liesbreuk of de waterbreuk bij uw kind en de behandeling daarvan. Realiseert u zich wel dat de situatie voor ieder kind weer anders kan zijn dan hier is beschreven.

Oorzaak 

Tijdens de zwangerschap ontstaat al in een vroeg stadium in het liesgebied van de foetus een uitstulping van het buikvlies via de buikwand (het lieskanaal). Bij jongetjes zullen hierlangs in een latere fase de zaadbal en de zaadstreng vanuit de buik indalen naar het scrotum (balzak). Bij meisjes ontstaat hierin een ophangband van de baarmoeder naar de grote schaamlip. De uitstulping van het buikvlies verdwijnt na de geboorte doorgaans door verkleving. Als deze niet geheel verkleeft en er zich in het opengebleven gebied vocht verzamelt, dan is sprake van een waterzakbreuk (hydrocèle). Als deze uitstulping openblijft, dan is sprake van een liesbreuk.

Klachten 

Over het algemeen hebben kinderen weinig last van een liesbreuk. Het komt vaker voor bij jongetjes dan bij meisjes. Er is een zichtbare bult in een of beide liezen die wel of niet wegdrukbaar is. Soms kan een liesbreuk gepaard gaan met pijnklachten, misselijkheid en zelfs braken. Dit laatste gebeurt met name bij inklemming. In uitzonderlijke gevallen kan de buikinhoud in de breuk beklemd raken en niet meer teruggaan of is niet terug te duwen. Dan moet u contact opnemen met uw huisarts of het ziekenhuis.

Voorbereiding 

Bij een geplande dagopname is het belangrijk dat u en uw kind goed voorbereid zijn. Vertel uw kind waarom hij/zij wordt opgenomen in het ziekenhuis, hoe lang de opname duurt en dat het verblijf tijdelijk is. De leeftijd en de aard van uw kind bepalen wat u vertelt, op welke manier en op welk tijdstip. Vertel in ieder geval zo eerlijk en eenvoudig mogelijk wat er gaat gebeuren. Bij jonge kinderen is het geven van allerlei medische details overbodig. Deze kunnen meer angst oproepen. Vertel hen vooral wat ze zullen zien, voelen, horen, ruiken en dat ze mogen huilen. Ook is het goed om eerlijk te vertellen dat ze pijn kunnen hebben na de operatie. 

Onze voorlichtingsfilm vindt u op onze kinderwebsite (www.elkerliek.nl/kind). We raden u aan om deze film vóór de afspraak met de anesthesioloog samen met uw kind te bekijken, zodat eventuele vragen gesteld kunnen worden tijdens de afspraak.

Boeken die u samen kunt lezen ter voorbereiding op de dagopname: 

  • Nijntje in het ziekenhuis - Dick Bruna (vanaf 2 jaar)
  • Lucas en de slaapdokter - Stefan Boonen & Birgitte Vangehuchten (vanaf 3 jaar)
  • Serie De ziekenboeg - Christine Kliphuis (vanaf 4 jaar)

Deze serie bestaat uit verschillende delen. Per deel is het verhaal toegespitst op een ziekte, aandoening of medische ingreep (bijvoorbeeld amandelen knippen, buisjes krijgen, scheve oogjes, blindedarmontsteking).

Voorbereiding op de operatiedag

Voor de operatie moet uw kind nuchter zijn, dit betekent dat uw kind vanaf een afgesproken tijdstip niets meer mag eten en/of drinken. Meer informatie hierover leest u in de folder ‘Anesthesie bij kinderen tot 18 jaar’.

De operatie 

De behandeling is altijd operatief en gebeurt in dagbehandeling of gedurende een korte ziekenhuisopname. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie (narcose). De chirurg maakt een kleine snede in de lies en zoekt de breuk op. Bij een waterbreuk waarbij de buikvliesuitstulping gedeeltelijk is dichtgegaan, wordt de ingang van de uitstulping opgezocht en dichtgemaakt. Als de buikvliesuitstulping geheel is opengebleven, wordt hetzelfde gedaan. Bovendien wordt dan de breukzak vaak verwijderd. Bij een liesbreuk wordt eerst de inhoud van de breukzak in de buikholte teruggebracht. Afhankelijk van het soort hechtmateriaal, lossen de hechtingen vanzelf op of worden ze verwijderd.

Mogelijke complicaties 

Geen enkele  operatie is zonder risico’s. Zo bestaat ook bij deze operatie een kleine kans op complicaties zoals een bloeduitstorting of een wondinfectie. Ook een ontsteking van de ader waar het infuus heeft gezeten, kan ontstaan. Dit zijn onschuldige complicaties die vanzelf genezen. De kans dat een aangeboren liesbreuk terugkomt, is niet groot. Soms blijkt er later aan de andere kant ook een aangeboren liesbreuk of waterbreuk te bestaan. 

Controleafspraak

Wanneer uw kind naar huis mag, krijgt u een controleafspraak mee.

Weer thuis

Als uw kind weer thuis is, gelden de volgende voorschriften en adviezen:

  • Eten en drinken
    Uw kind heeft waarschijnlijk weinig eetlust op de dag na de operatie. De eetlust zal langzaam weer terugkomen. Zorg dat uw kind regelmatig een beetje drinkt en iets eet. Door de narcose kan uw kind aanvankelijk wat misselijk zijn en zal platliggen dan als het prettigste ervaren. Een paar keer overgeven is niet verontrustend. Mocht uw kind blijven braken, neem dan contact op met de huisarts of het ziekenhuis.
  • Pijn
    U heeft een recept voor pijnstillers meegekregen. Als de pijnstillers onvoldoende werken of de pijn toeneemt, dan moet u contact opnemen met de huisarts of het ziekenhuis.
  • Koorts
    Geringe verhoging tot 38,5 °C is een normale reactie na een operatie. Stijgt de temperatuur hierboven, dan is het verstandig om met de huisarts of het ziekenhuis te bellen.
  • Douchen/bad
    De eerste drie dagen na de operatie mag uw kind kort douchen of even in bad. Mocht de pleister van de wond afgaan, dan kunt u deze verder weglaten. 
  • Wondverzorging
    De wond wordt gecontroleerd op de polikliniek. Tot twee weken na deze wondcontrole mag uw kind niet zwemmen.
  • Activiteiten
    Voor buiten spelen, crèche, school en dergelijke geldt: wat kan, dat mag. Let erop wat uw kind aan kan; forceer niets.    

Tot slot

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen na de operatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek chirurgie. Buiten kantooruren kunt bellen met de Spoedeisende hulp.

Contact

 

Polikliniek Chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
CHI-33372
Laatst bewerkt: 9-9-2024