KLOK-polikliniek



Wat is de KLOK-polikliniek

De KLOK-polikliniek is bedoeld voor Kinderen met Lichamelijk On(voldoende)verklaarde Klachten. Onderzoek in Nederland toont aan dat 10-15% van de jongeren last heeft van onverklaarde lichamelijke klachten die van grote invloed kunnen zijn op hun leven. Bij deze kinderen is vaak al veel aanvullend medisch onderzoek gedaan, zonder dat dat een voldoende verklaring voor de klachten heeft opgeleverd. Dat kan geruststellend zijn, maar tegelijkertijd is het ook heel frustrerend. Waar komen de klachten dan vandaan, want ze zijn er immers nog steeds?! De impact van deze klachten op het dagelijks leven is erg groot: er is vaak sprake van veelvuldig schoolverzuim, sociaal isolement en onbegrip vanuit de omgeving. 

Wat kunt u verwachten?

Op de KLOK-polikliniek werken kinderartsen en kinderpsychologen nauw samen. We begeleiden het kind en het gezin om meer grip te krijgen op de klachten, met als doel een afname van die klachten. Bij de intake zien we de patiënt gezamenlijk en proberen we in kaart te brengen welke factoren een rol kunnen spelen in het ontstaan maar vooral ook in het onderhouden van de klachten. We kijken hierbij naar factoren vanuit het kind zelf en vanuit zijn/haar omgeving . Heel belangrijk in dit traject is erkenning van de klacht. De klachten zijn reëel: het is geen aanstellerij. Met elkaar proberen we dan tot een passend behandeladvies te komen. Vaak zijn hier gesprekken met de kinderpsycholoog, soms aangevuld met psychologisch onderzoek, voor nodig. Afhankelijk van de klacht en “onderhoudende factoren” wordt een vervolgtraject uitgestippeld. Dat kan variëren van EMDR, biofeedback, cognitieve gedragstherapie, hypnotherapie tot fysiotherapie of revalidatie.
 
De eerste stap is samen met het kind en hun ouders inzicht  krijgen in beïnvloedbare factoren die de klachten versterken of juist verminderen. Daarbij hoort ook het herkennen van lichamelijke grenzen en het leren omgaan met pijn door o.a. ontspanningsoefeningen. We begeleiden dit proces door  de relatie te zoeken tussen denken, voelen & doen om vermijdingsgedrag te voorkomen. Door nauw samen te werken met de jeugdartsen van de GGD stimuleren we de kinderen en jongeren om de schoolse en sociale activiteiten weer op te bouwen. Het medisch stuk wordt niet genegeerd tijdens dit hele traject, maar staat minder op de voorgrond. In het traject vooraf is immers al goed gekeken door de verwijzend kinderarts. Daar waar nodig pakt de kinderarts het medische stuk weer op. Dit is echter vaak niet meer nodig.

Specialisten

Bos, mevrouw drs. R.F.

Kinderarts