Hand- en polscentrum



Hand- en polscentrum

Algemene informatie

Pijn aan uw vingers? Geen kracht meer in uw handen? Problemen met uw polsen? Als u last heeft van uw handen of polsen bent u letterlijk onthand en in uw bewegingsvrijheid beperkt. De experts van het hand- en polscentrum Elkerliek doen er alles aan om uw problemen zo goed en zo snel mogelijk te verhelpen.

Nederland telt jaarlijks ruim 70.000 gevallen van traumatisch handletsel nog afgezien van de aangeboren en verworven handletsels. Alleen in Helmond zijn er per jaar al 3500 patiënten met een probleem aan hun hand en/of pols.

In Europa wordt handtherapie bedreven door ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Vanuit hun eigen discipline is in toenemende mate gespecialiseerde kennis en vaardigheid opgebouwd en zijn deze disciplines naar elkaar toegegroeid. Snelle ontwikkelingen in handchirurgie hebben de paramedische disciplines gedwongen tot een grotere mate van specialisatie en samenwerking.

Het kan zijn dat u hand-/polsklachten heeft door een letsel, na een operatie of door een andere (onbekende) oorzaak. Omdat de botten, banden en spieren van de hand en onderarm zeer nauw met elkaar verbonden zijn, kan een schijnbaar klein letsel aan uw hand of onderarm het bewegen bemoeilijken. Dit heeft automatisch ook invloed op de handelingen in uw dagelijks functioneren, werk en hobby’s.

Wat kunt u verwachten?

Wie zijn we?

Wat het hand-polscentrum Elkerliek uniek maakt is de samenwerking tussen diverse specialismen. Door deze samenwerking krijgt u de optimale zorg die nodig is voor uw handprobleem. De volgende specialismen zijn vertegenwoordigd: Plastische chirurgie, (trauma)Chirurgie, Reumatologie, Orthopedie en een team van handtherapeuten die bestaan uit 3 fysiotherapeuten en 2 ergotherapeuten.

Handtherapeuten hebben zich gespecialiseerd in de behandeling van handletsels en handproblemen. Dankzij een gerichte aanpak en de specifieke kennis van de handtherapeut krijgt u de optimale behandeling en begeleiding. Hierbij wordt getracht de revalidatie zo kort mogelijk te houden. 

Welke patiënten komen voor handtherapie in aanmerking?

U komt in aanmerking voor handtherapie wanneer u een ziekte of letsel aan (een) hand(en)/arm(en) hebt of een operatie aan (een) hand(en)/arm(en) heeft gehad. Dit kan zowel voor een chronische als voor een acute klacht zijn. U wordt, o.a. afhankelijk van de klacht, doorverwezen door de huisarts of specialist. U kan ook bij ons terecht na een eerder gevolgd handrevalidatietraject waarbij de gewenste resultaten (nog) niet volledig behaald zijn.

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen conservatieve en operatieve trajecten. Pols-, hand- en vingerletsels zonder een operatie worden conservatief behandeld. Deze behandeling kan bestaan uit spalktherapie, oefeningen en adviezen. Bij een operatief traject is er, vanzelfsprekend, een operatie aan voorafgegaan. De behandeling kan dan bestaan uit wondzorg, littekenbehandeling, spalktherapie, oefeningen en adviezen.

Hoe wordt de therapie vergoed?

Handtherapie declareren wij als ergotherapie en/of fysiotherapie. Vanuit de basisverzekering heeft u recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Let op fysiotherapie zit niet in de basisverzekering. U bent afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Als uw aanvullende verzekering niet of in beperkte mate fysiotherapie vergoedt, loopt u het risico dat de vergoeding onvoldoende dekkend is. Het is belangrijk dat u dit zelf nakijkt in uw polisvoorwaarden. Uw fysiotherapeut is hier niet verantwoordelijk voor. Voor kosten die buiten de dekking van uw verzekeringspolis vallen, ontvangt u van ons een rekening. Indien de aandoening onder de chronische lijst* valt, wordt de fysiotherapie vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed, rekening houdend met de termijn die in de lijst* wordt aangegeven. De eerste 20 behandelingen vallen niet onder de basisverzekering: deze worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Is er geen dekking vanuit de aanvullende verzekering, dan ontvangt u van ons een rekening. 

*Chronische lijst
De overheid heeft een lijst van aandoeningen vastgesteld, waarbij de fysiotherapie vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering wordt vergoed. Deze lijst van aandoeningen wordt ook de chronische lijst genoemd. Meer informatie hierover vindt u op www.defysiotherapeut.com

Wat houdt het handenspreekuur in?

Samen met de diverse specialisten van het Hand- en polscentrum Elkerliek organiseren de handtherapeuten 2 keer per maand een handenspreekuur. Hierbij worden vaak casussen besproken die een moeilijk verloop kennen. U komt met uw handprobleem op het spreekuur waarna er samen met de handspecialist en handtherapeut een plan van aanpak wordt gemaakt. Dit kan een verandering van behandelplan, een operatie of b.v. een second opinion bij een andere specialist zijn.

Behandelingen eerste lijn

Eventueel nog een opdeling met therapeuten die kunnen spalken? Moet dit? Is dit niet aan de eerste lijn? Het Elkerliek Ziekenhuis heeft een netwerk van 1ste lijns handtherapeuten opgestart, zodat u ook bij diverse therapeuten in de regio terecht kunt met uw handletsel. Deze therapeuten hebben de basiscursus handrevalidatie gevolgd en behandelen regelmatig patiënten.

U kunt, als de behandeling dit toelaat, doorgestuurd worden. Let op, er kunnen om verschillende redenen verschillende trajecten bestaan. Zo kan het zijn dat uw traject hier wordt opgestart en u later naar een eerste lijns therapeut wordt doorverwezen. Het kan ook zo zijn dat de behandeling meteen in de eerste lijn wordt opgestart. U wordt hierover steeds geïnformeerd.

Alle therapeuten zijn lid van het NGHT, Nederlands Gezelschap voor Handtherapie.

Contact

Indien u vragen heeft over de operatie neem contact op met de polikliniek van uw behandeld specialist. Polikliniek Plastische Chirurgie, Orthopedie, (Trauma)Chirurgie.

Voor specifieke vragen omtrent de handtherapie neem contact op met de revalidatie afdeling via het nummer 0492- 59 56 20 of mail naar handenteam@elkerliek.nl   

Specialisten

Diederix, de heer drs. L.W.

Orthopedisch chirurg

Franssen, de heer dr. B.B.G.M.

Plastisch chirurg

Sintenie, de heer drs. J.B.

Traumachirurg

Loo, de heer B. van de

Fysiotherapeut en handtherapeut (CHT-NL)

Aerde, mevrouw T. Van

Ergotherapeut en handtherapeut

Dijk, mevrouw E. van

Ergotherapeut en handtherapeut

Berk, mevrouw G. van den

Fysiotherapeut en handtherapeut