Een galsteen is een vaste structuur in de galblaas of de buizen van het galsysteem. Het hebben van galstenen wordt cholelithiasis genoemd (van Grieks 'chole', gal; 'lithos', steen; 'iasis', ziekte). Ze worden gevormd uit gal en bestaan voornamelijk (80%) uit cholesterol. De resterende 20% zijn pigmentstenen die bestaan uit bilirubine en kalkzouten. In de normale bevolking komen galstenen bij ongeveer 30% van de mensen voor. De meeste mensen met galstenen zijn vrij van klachten en behoeven dan ook geen behandeling.
Zolang galstenen in de galblaas blijven, veroorzaken zij meestal geen klachten. Komen ze echter in de afvoerende galgang naar de darm terecht, dan veroorzaken ze daar vaak een obstructie. Meestal zeer pijnlijke galkolieken zijn het gevolg. De pijn straalt niet zelden uit naar de rug of de rechterschouder.
De chirurgen in het Elkerliek ziekenhuis hebben zeer ruime ervaring in de laparoscopische cholecystectomie (galblaas operatie) en de operatie wordt zeer vaak uitgevoerd.
Indien er met behulp van een echo galstenen zijn aangetoond dan kunt u bij ons binnen een week op de polikliniek terecht en streven wij er naar u binnen 3 weken te opereren.
Uw behandelend chirurg in het Elkerliek ziekenhuis bespreekt op de polikliniek met u of uw klachten veroorzaakt worden door galstenen. Daarnaast zal de chirurg bespreken of de operatie in dagbehandeling of tijdens een kortdurende opname plaatsvindt.
Neem contact op met de polikliniek Chirurgie.
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.