U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Longziekten en tuberculose
Het specialisme houdt zich bezig met de opsporing en behandeling van longziekten. In Nederland behandelen longartsen niet alleen longziekten, maar ook tuberculose. Deze ziekte wordt apart genoemd omdat dit strikt genomen geen longziekte is. De verwachting is dat door de vergrijzing het aantal mensen met longziekten de komende jaren toeneemt.
De specialisten van Longziekten en tuberculose houden zich bezig met onderzoek, behandeling en preventie van longaandoeningen. U kunt hierbij denken aan astma en COPD (longemfyseem en bronchitis), maar ook aan infecties zoals longontsteking en tuberculose. Ook een klaplong en sarcoidose zijn veel voorkomende longaandoeningen. Verder is het behandelen en het begeleiden van longkankerpatiënten een groot onderdeel van het specialisme. Tevens vindt er ook slaaponderzoek plaats bij patiënten met verdenking slaapapneu (OSAS). Daarnaast valt ook de behandeling van tuberculose onder de verantwoording van de longarts.
Het specialisme Longziekten en tuberculose van het Elkerliek ziekenhuis werkt op verschillende terreinen samen met externe centra. Er wordt samengewerkt met het ARTI (radio therapeutisch instituut) te Eindhoven, er vindt overleg plaats met het UMC St. Radboud ziekenhuis voor verwijzing oncologische longchirurgie en als extra kwaliteit monitoring voor patiënten met longkanker door middel van oncologie bespreking (videoconference). Daarnaast is er op het gebied van longrevalidatie een nauwe samenwerking met CIRO Horn voor zowel klinische als poliklinische longrevalidatie. Tevens zijn we aangesloten bij het netwerk 'Longkankernet'. Dit is een samenwerking met een aantal ziekenhuizen in Zuidoost Nederland om ervoor te zorgen dat mensen met longkanker de best passende longkankerzorg krijgen.