Gezond sporten en bewegen. Dat is de kern van ‘Sportgeneeskunde’. Bij dit specialisme werken sportartsen. Zij zijn er voor iedereen die beweegt of graag wil gaan bewegen. Dat de sportarts er alleen is voor (top)sporters klopt absoluut niet. Iedereen kan bij een sportarts terecht. Ook mensen met chronische ziekten als artrose, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, astma en allerlei andere aandoeningen. Bijvoorbeeld als ze hun conditie willen verbeteren of als ze klachten hebben die te maken hebben met beweging.
Sportartsen helpen mensen bij het bewegen of door ze in beweging te laten komen. Dat gebeurt soms in samenwerking met de orthopeed, cardioloog, longarts of fysiotherapeut. Bij een bezoek aan de sportarts wordt er gekeken wat er precies aan de hand is, wat er aan gedaan kan worden en hoe u in de toekomst klachten kunt voorkomen.
Wilt u een marathon lopen, uw sportprestaties verbeteren of wilt u meer inzicht in uw trainingszones? Beoefent u een specifieke sport waarvoor een sportmedisch onderzoek verplicht is? Of volgt u een opleiding waarvoor een sportmedisch onderzoek nodig is?
Heeft u een blessure of klachten als u zich inspant? Bent u bijvoorbeeld kortademigheid, krijgt u hoofdpijn bij inspanning of zijn er andere beperkingen? Dan is er het zogenoemde (blessure)consult. Dit bestaat uit een intakegesprek, de analyse van uw klacht(en) en (meestal) een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Als het nodig is, doen we aanvullend onderzoek. Mogelijk moet er een foto gemaakt worden, een MRI, een hartfilmpje, een inspanningstest of ander onderzoek.
Daarna stelt de sportarts een diagnose. Samen bespreekt u dan wat het vervolg moet zijn. Soms kan de sportarts u zelf behandelen of u adviseren over bijvoorbeeld aanpassingen in materiaal of in uw manier van trainen. Als het nodig is, kan de sportarts u ook doorsturen naar bijvoorbeeld een (sport)fysiotherapeut, orthopeed, radioloog of cardioloog.
Onze sportartsen staan voor u klaar! Net zoals een auto elk jaar een APK moet krijgen, is het ook belangrijk om uw lichaam te checken voordat u het serieus gaat belasten. Sportkeuringen zijn er in verschillende soorten en maten. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest. Bij zo’n inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of uw hart een bepaalde inspanning aankan.
Een sportkeuring is er voor iedereen! Zeker voor beginnende sporters kan zo’n keuring verstandig zijn. De sportarts geeft een deskundig advies, zodat u op een verantwoorde en veilige manier kunt starten.
Ook mensen met een chronische aandoening kunnen baat hebben bij een sportmedisch onderzoek. De sportarts kan voor deze patiënten een gericht programma, helemaal op maat, opstellen. Hierdoor kunt u op uw eigen niveau (blijven) sporten/bewegen.
Er zijn diverse soorten sportmedische onderzoeken. Wilt u weten wat deze onderzoeken kosten? Bekijk dan onze tarieven.
Locatie:
Helmond, Deurne
Telefoon:
0492 - 59 59 66
Telefonisch bereikbaar:
Maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
Correspondentieadres
Sportgeneeskunde Elkerliek
Postbus 98
5700 AB Helmond
secretariaatsma@elkerliek.nl
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.