logo

Zoledroninezuur infuusbehandeling



In overleg met uw behandelaar (arts, verpleegkundig specialist of physisian asisstent) is besloten dat u behandeld gaat worden met het medicijn Zoledroninezuur. In deze folder informeren we u onder andere over de werking en toediening van het medicijn en over de eventuele bijwerkingen. 

Hoe werkt Zoledroninezuur

Zoledroninezuur behoort tot de zogenaamde bisfosfonaten en wordt voorgeschreven aan mensen met botontkalking (osteoporose). Mensen met botontkalking hebben een verhoogde kans op botbreuken (door bijvoorbeeld een val) en/of wervelinzakkingen. Met Zoledroninezuur wordt het bot sterker gemaakt en daardoor neemt de kans op een botbreuk af. 

Na toediening bindt zoledroninezuur zich aan het bot en worden de cellen die het bot afbreken geremd. De botaanmaak wordt hierdoor verbeterd met als doel een sterkere botstructuur. Doordat zoledroninezuur in hoge mate aan botweefsel hecht, is het gedurende een lange periode werkzaam en is een behandeling eens per jaar voldoende.

Hoe wordt Zoledroninezuur toegediend

Zoledroninezuur wordt één keer per jaar via een infuus toegediend. De totale behandeling duurt ongeveer een uur maar de daadwerkelijke toediening duurt ongeveer 15 minuten. Deze vindt plaats op de dagbehandeling in het ziekenhuis of via thuistoediening. In het laatste geval komt de thuiszorgorganisatie bij u thuis voor deze behandeling. De gebruikelijke dosering is 5 milligram.

De behandeling herhaalt zich in principe vier keer. In sommige gevallen wordt gekozen voor een éénmalige toediening. Wanneer u slecht te prikken bent, kan dit een indicatie zijn om de behandeling niet thuis maar in het ziekenhuis te laten plaatsvinden. Geef dit altijd aan bij uw arts of verpleegkundige.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen:

Griepachtige verschijnselen en koorts. Dit komt vooral voor bij de eerste keer dat u het medicijn krijgt. U kunt de kans hierop verkleinen door direct na toediening van het medicijn paracetamol in te nemen. Drink minimaal 1 glas water voor en 1 glas water na het infuus.

Af en toe voorkomende bijwerkingen:

  • hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid
  • misselijkheid, diarree
  • hoesten
  • oogontsteking

Zelden voorkomende bijwerkingen:

  • droge mond
  • aanhoudende wondjes in de mond of kaak
  • overgevoeligheid; huiduitslag, spierzwakte
  • vochtophoping; gewichtstoename, zwelling voeten, benen
  • ontsteking van het kaakbot (osteonecrose)

Een zeldzame bijwerking is een ontsteking van het kaakbot. Het is daarom van belang om gedurende de behandeling met zoledroninezuur te zorgen voor een goede mondhygiëne (regelmatig tanden poetsen) en regelmatige gebitscontrole bij de tandarts. Als u onder tandheelkundige behandeling bent of gepland staat voor kaakchirurgie (bijvoorbeeld tanden trekken), moet u uw arts informeren over de tandheelkundige behandeling en uw tandarts vertellen dat u zoledroninezuur krijgt. Neem contact op met uw behandelend arts en tandarts als u problemen ervaart met uw mond of tanden zoals losse tanden, pijn of zwelling of aanhoudende zweertjes in de mond.

Gebruik samen met andere medicijnen

Zoledroninezuur kan, voor zover bekend, veilig worden gebruikt naast andere geneesmiddelen. Als u al een geneesmiddel tegen osteoporose (bijvoorbeeld Fosamax® of Actonel®) gebruikt, moet u hiermee stoppen voordat u het infuus toegediend krijgt. Vertel uw arts of verpleegkundige wanneer u deze of andere geneesmiddelen gebruikt of kort geleden heeft gebruikt.

Zwangerschap en borstvoeding

Omdat de veiligheid van Zoledroninezuur tijdens zwangerschap en borstvoeding niet onderzocht is, wordt dan ook het gebruik ontraden. Overleg met uw arts voordat u zwanger wilt worden of als u onverwacht toch zwanger bent geworden.

Autorijden

Zoledroninezuur geeft geen sufheid of slaperigheid. U mag daarom gewoon autorijden of apparaten bedienen tijdens de behandeling.

Tot slot

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog, reumaverpleegkundige of verpleegkundig specialist via de polikliniek reumatologie. Maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur.

Contact


Polikliniek Reumatologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 63
E: polireumahelmond@elkerliek.nl

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 24

Polikliniek Geriatrie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 67


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
REU-51981
Laatst bewerkt: 22-10-2024