logo

Ziekte van Ménière



Wat is de ziekte van Ménière?

Bij de ziekte van Ménière is er sprake van een niet goed werkend binnenoor. Veelal verloopt de ziekte van Ménière in aanvallen. Zo’n aanval gaat gepaard met duizeligheid, misselijkheid, braken en het horen van geluiden die niet uit de omgeving komen (oorsuizen). 

Klachten

Bij de ziekte van Ménière zijn er drie klachten:

  • Aanvallen van draaiduizeligheid
    Vooral in het beginstadium treden bij de ziekte van Ménière plotselinge aanvallen van draaiduizeligheid met valneiging op. Deze aanvallen gaan vaak gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet. Tijdens de aanvallen, die meestal enkele uren duren, zijn normale werkzaamheden vaak niet mogelijk. De aanvallen kunnen variëren qua duur en intensiteit. Het is niet te voorspellen wanneer er weer een aanval zal optreden. 
  • Slechthorendheid
    Na de eerste aanval, maar soms ook later, ontstaat er (wisselend) gehoorverlies, meestal aan één oor. In de regel begint het gehoorverlies in de lage tonen. Na verloop van tijd kan ook het horen van hogere tonen minder worden. 
  • Oorsuizen
    Het geluid is lang niet altijd suizend, maar kan ook brommend, dreunend of fluitend zijn. Bovendien lokaliseren sommige mensen het gehoorde lawaai niet in hun oor maar in hun hoofd. Meestal is het oorsuizen het ergst tijdens en vlak na een duizeligheidaanval.  

Diagnose stellen

Om een goede diagnose te kunnen stellen is onderzoek nodig. Mogelijke onderzoeken zijn:

  • gehoortest (audiogram);
  • evenwichtsonderzoek;
  • onderzoek doen naar het functioneren van de gehoorzenuw (BAEP);
  • beeldvormend onderzoek (CT-scan of MRI-scan) van slakkenhuis en de gehoorzenuw.

De combinatie van klachten zoals aanvalsgewijze draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen zonder aantoonbare oorzaak, leidt vaak tot het stellen van de diagnose ziekte van Ménière. 

Oorzaak

Ondanks jaren van uitgebreid onderzoek is nog steeds niet bekend wat de precieze oorzaak van de ziekte is. Waarschijnlijk is er sprake van ophoping van vloeistof in het binnenoor. Het binnenoor (slakkenhuis) bestaat uit drie ruimten. De middelste en bovenste ruimten zijn gescheiden door een dun vlies. Deze ruimten zijn gevuld met vloeistoffen met een verschillende samenstelling. Door onbekende reden kan er te veel vloeistof in de middelste ruimte ontstaan. Hierdoor neemt de druk in het oor toe. Door de toenemende druk, kan het vlies scheuren. De vloeistoffen uit de verschillende ruimten vermengen zich. Het gevolg is dat het gehoororgaan en het evenwichtsorgaan in de war raken: er treedt een Ménière aanval op. Stress en drukte veroorzaken de ziekte niet, maar kunnen deze wel negatief beïnvloeden. 

Behandeling

Omdat de oorzaak van Ménière niet bekend is, is er nog geen afdoende behandeling. 

  • Pas uw levensstijl aan en probeer grote spanningen te vermijden. Trek op tijd aan de handrem.
  • Uw arts kan medicijnen voorschrijven. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om de duizeligheid te voorkomen of te bestrijden.
  • Soms kan een hoortoestel het gehoorverlies verhelpen of het oorsuizen onderdrukken.
  • Acceptatie dat u de ziekte van Ménière hebt, door uzelf, maar ook door uw omgeving, is belangrijk.
  • Voor patiënten die de ziekte in ernstige mate hebben is inspuiting in het middenoor van het antibioticum gentamicine of dexamethason een effectieve therapie. 

Verloop van de ziekte

In het begin staat vooral de angst voor een volgende duizeligheidsaanval op de voorgrond. Later speelt de slechthorendheid een grotere rol. In het algemeen wordt het gehoor op den duur slechter, terwijl de duizeligheidsaanvallen in de loop der jaren verdwijnen. De ziekte van Ménière komt eigenlijk altijd tot rust, al kan dit geruime tijd duren. 

Tot slot

Heeft u nog vragen, dan kunt u gerust contact opnemen met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer 0492 – 59 59 56.

Contact


Polikliniek Keel-, Neus en Oorheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 56

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 16


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
KNO-45873
Laatst bewerkt: 1-2-2024