logo

Zaadbalverwijdering



In overleg met uw arts is afgesproken dat er bij u een orchidectomie wordt uitgevoerd. Een orchidectomie is het verwijderen van een zaadbal door middel van een operatie. Als de zaadbal is beschadigd door een ongeluk of ziekte, kan het nodig zijn om deze te verwijderen. Voor deze operatie wordt u een dag opgenomen. 

Zaadballen

De zaadbal, ook wel teelbal of testikel genoemd, is ovaal van vorm en ongeveer vier tot vijf centimeter groot. Iedere man heeft twee zaadballen in de balzak (scrotum) en deze maken deel uit van de mannelijke geslachtsorganen. Zij produceren de spermacellen en een groot deel van de mannelijke geslachtshormonen (testosteron). 

Waarom is een operatie nodig?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een zaadbal te verwijderen zoals:

  • Zaadbaltumor, dit kan zowel om een goed-als kwaadaardige teelbaltumor gaan.
  • Infectie van de zaadbal en bijbal (epididymo-orchitis). Als andere behandeling niet aanslaat en de klachten blijven bestaan, kan operatie noodzakelijk zijn.
  • Draaiing van de zaadbal en de bloedvaten (torsie van de testikels), waardoor bloedtoevoer naar de zaadbal wordt afgeklemd en de zaadbal afsterft of beschadigt.
  • Prostaatkanker:bij prostaatkanker is de operatie bedoeld om de groei van kankercellen te remmen.                  

Gevolgen

Het verwijderen van één zaadbal leidt niet tot impotentie of vermindering van het libido. En omdat u nog steeds een zaadbal over heeft, bent u nog steeds vruchtbaar.

Behandelingen als chemotherapie hebben echter wel invloed op uw vruchtbaarheid. 

Heeft u een kinderwens? Dan kunt u in dat geval besluiten tot het invriezen van sperma. Bespreek dit met uw uroloog.

Het verlies van een zaadbal kan een ander zelfbeeld geven. De mogelijkheid bestaat om een prothese aan te laten brengen. Overleg hierover met uw uroloog. 

Mogelijke complicaties

Zoals bij elke operatie geeft het verwijderen van een zaadbal risico’s op complicaties, bijvoorbeeld een nabloeding of een wondinfectie. Soms ervaart u een doof gevoel van de huid omdat er oppervlakkige gevoelszenuwen zijn doorgesneden. 

Afspraak polikliniek Anesthesiologie

Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’.          

Voorbereiding thuis op de dag van operatie

Belangrijk

Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:

  • niets meer mag eten.
  • niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de opname alleen nog een beetje water drinken). 
  • niet meer mag roken.

 Voorbeelden:

  • Als u om 08.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog een beetje water drinken.
  • Als u om 14.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 08.00 uur niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 8.00 en 12.00 uur alleen nog een beetje water drinken. 

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn. 

Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld. 

Op de afdeling

Bij aankomst op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Zij maakt u wegwijs op de afdeling, beantwoordt eventuele vragen beantwoorden en bereidt u voor op de operatie. U krijgt eventueel een medicijn waar u slaperig van wordt.                  

De operatie

Er zijn twee methoden voor een orchidectomie:

  • Eenvoudige operatie via de balzak, het scrotum. Bij deze methode wordt een kleine snede in de balzak gemaakt. Via dit sneetje wordt de zaadbal verwijderd. 
  • Radicale operatie via de lies. Bij deze methode wordt een horizontale snede gemaakt in de lies. Daarna wordt de zaadbal omhoog geduwd en via deze opening verwijderd. 

De keuze voor een methode hangt af van de aandoening waarvoor de operatie nodig is. Als het vermoeden bestaat dat u zaadbalkanker heeft, wordt de operatie altijd via de lies verricht. 

Duur ingreep

De ingreep duurt ongeveer 45 minuten. 

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. De verpleegkundige voert de nodige controles bij u uit. U heeft een infuus in uw arm, hiermee kunnen vocht en medicijnen worden toegediend. 

Ontslag

Als u naar huis gaat, krijgt u een recept voor pijnstilling en een controleafspraak mee.              

Weer thuis

Leefregels en adviezen als u weer thuis bent:

  • Doe het de eerste dagen rustig aan en probeer spanning op de wond te vermijden.
  • Twee dagen na de operatie mag u de pleister verwijderen. Plak zo nodig een nieuwe pleister.
  • Douchen mag als de wond goed gesloten is.
  • Draag een strakke onderbroek om het scrotum te ondersteunen.
  • Bij pijnklachten mag u paracetamol gebruiken.
  • De eerste week mag u geen auto rijden.
  • Vanwege wondgenezing adviseren wij u de eerste twee weken geen seksueel contact te hebben.
  • Gebruik de eerste week geen alcohol.
  • Gedurende twee weken mag u niet fietsen, zwaar tillen, sporten of lichamelijk zwaar werk verrichten. 

Belangrijk

Wij adviseren om in de onderstaande gevallen contact op te nemen met het ziekenhuis:

  • Nabloeding
    Soms treedt, meestal binnen 24 uur een nabloeding op, waardoor de zwelling toeneemt.
  • Infectie
    Na enkele dagen kan een infectie optreden, waardoor de balzak gezwollen, rood en pijnlijk wordt. 
  • Koorts (38,5⁰C of hoger)
    Tijdens kantooruren belt u met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50 (kies optie 2). Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50 (kies optie 2).

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
URO-49767
Laatst bewerkt: 22-10-2024