U bent geopereerd in het Elkerliek ziekenhuis. U heeft een operatiewond. Als u naar huis gaat, is het belangrijk dat u weet hoe u uw operatiewond verzorgt.
In de meeste gevallen geneest een operatie- of chirurgische wond zonder problemen. Echter na een ingreep is de natuurlijke barrière om infecties tegen te gaan, doorbroken; belangrijk is, om zo schoon mogelijk met de wond om te gaan. De huid is immers geopend. Tijdens uw opname zijn hygiënische maatregelen genomen om te voorkomen dat de wond gaat ontsteken, zoals het desinfecteren van de handen en het dragen van handschoenen. Tijdens de operatie wordt er zo steriel mogelijk gewerkt. Bij sommige ingrepen krijgt u profylactisch antibiotica. Ook kan het zijn dat u voorafgaand aan de ingreep behandeld bent met neuszalf en een speciale zeep; dit om te voorkomen dat bacteriën, die u mogelijk zelf bij u draagt in de neus, een infectie veroorzaken in de wond.Ook thuis is het belangrijk de wond zorgvuldig en zo hygiënisch mogelijk te verzorgen, om te voorkomen dat er een infectie optreedt in de operatiewond. Een chirurgische wondinfectie ontstaat meestal binnen 30 dagen na de operatie. Een geïnfecteerde wond zorgt voor overlast en pijn. Dit willen we uiteraard voorkomen.
Een kleine operatiewond sluit in principe tussen 24 en 48 uur. Na 48 uur mag u voor het eerst het verband of de pleister verwijderen. Door de operatie kan er zwelling ontstaan rondom de wond, waardoor het wondgebied ook wat harder aan kan voelen. Er kan ook wondvocht in de wondholte lopen. Dit wordt seroomvorming genoemd en is geen reden tot ongerustheid. Het kan enige tijd duren voordat de zwelling en het vocht helemaal zijn verdwenen. Zit de zwelling in uw arm of been, dan kunt u deze gerust hoger leggen (hoger dan het hart). Ook kan een wond pijnlijk zijn, trekken of een beetje lekken. Daarnaast kan de huid rond de wond ook gekleurd zijn door een bloeduitstorting. Deze kan door de zwaartekracht uitzakken, waardoor de verkleuring zich verplaatst. Alle genoemde wondverschijnselen horen bij een normale wondgenezing.
Als de wond pijn doet kunt u paracetamol nemen, maximaal 4 keer 2 tabletten van 500 mg per dag, of de door uw behandelaar voorgeschreven pijnmedicatie.
Op sommige wonden worden in het ziekenhuis speciale pleisters geplakt die langer moeten blijven zitten. Hier wordt u apart over geïnformeerd (PICO, Medilex).
Als u thuiszorg krijgt, heeft de transferverpleegkundige tijdens de opname met u afgesproken vanaf wanneer en hoe vaak u thuiszorg kunt verwachten en of zij de wond verzorgen.
U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek van uw behandelaar. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 60
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 20
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.