logo

Voedingsadviezen bij wondgenezing



Voeding speelt een belangrijke rol bij het proces van wondgenezing. Het lichaam verbruikt meer energie, eiwitten en vitaminen en mineralen. Goed en gezond eten stimuleert de wondgenezing.

Energie

Wondgenezing kost extra energie van het lichaam. Daarom heeft u meer energie nodig uit uw voeding dan voorheen. Wanneer uw voedingsinname niet voldoende is, krijgt u te weinig energie binnen en valt af. Pijn en medicatie kunnen leiden tot een verminderde eetlust, waardoor het moeilijk is om op gewicht te blijven. Dan is het belangrijk om een stabiel gewicht te hebben tijdens de periode van wondgenezing. Houd daarom uw gewicht wekelijks bij.

Eiwit

Eiwit is een bouwstof voor het lichaam die onder andere gebruikt wordt bij wondgenezing. Uw eiwitbehoefte is hoger wanneer u wonden heeft. Eiwitten zitten voornamelijk in dierlijke producten zoals; vlees, vis, gevogelte, melkproducten, kaas en vleeswaren. Plantaardige producten zoals peulvruchten bevatten ook veel eiwit. Zie tabel 1 & 2 voor een overzicht van eiwitrijke producten en tussendoortjes.

Tips om meer eiwitten binnen te krijgen:

  • 3x daags een eiwitrijk tussendoortje (zie tabel 2);
  • kies voor een eitje, vleeswaren of kaas als beleg; Tip: gebruik dubbel beleg
  • pak een groter stuk vlees, vis, gevogelte, etc. bij de warme maaltijd;
  • maak ruim gebruik van melkproducten zoals melk, yoghurt, vla en kwark;
  • neem een plakje kaas of vleeswaren uit het vuistje.

Vocht

Een goede vochtbalans is belangrijk bij wondgenezing. Wanneer uw huid droog is, wordt de kans op wondgenezing kleiner. Bij grote wonden is er ook sprake van verlies van het wondvocht. Drink minimaal 2 liter vocht per dag.

Vitaminen en mineralen

Het is van belang dat uw voeding voldoende vitaminen en mineralen bevat. De vitaminen en mineralen spelen een essentiële rol bij wondgenezing. Probeer daarom te variëren met fruit en groente.

Etiket

Hoeveel eiwit u per dag binnenkrijgt via de voeding, kunt u achterop het etiket van producten zien. In de afbeelding hieronder, kunt u zien dat het woord ‘eiwit’ omcirkeld is (soms ook wel. ‘proteïne’ genaamd). Ook ziet u op het etiket hoeveel gram eiwit een product per 100 gram/ milliliter bevat en per portie.

Eiwitrijke producten

De volgende producten kunt u zowel tussendoor als bij een maaltijd gebruiken om meer eiwitten binnen te krijgen:

Product Portie in gram of ml Hoeveelheid eiwit in gram
Vlees, vis, wild, gevogelte 100 gram (rauw) 20
1 glas (karne-/chocolade-)melk 150 ml 5
1 schaaltje yoghurt 150 ml 6
1 schaaltje vla 150 ml 4
1 schaaltje kwark 150 gram 10 (varieert per product)
Pap (diverse soorten) 150 ml 6
1 plak vleeswaren 20 gram 3
1 plak gekookte ham 20 gram 4
1 plak kaas 20 gram 5,5
1 portie smeerkaas 15 gram 3
Pindakaas 15 gram 3

Tabel 1: Eiwitrijke producten

Eiwitrijke tussendoortjes

De volgende producten kunt u tussendoor gebruiken om meer eiwit binnen te krijgen:

Product Portie in gram of ml Hoeveelheid eiwit in gram
Bifi-worstje 25 gram 5
Worstenbroodje 75 gram 9
Ei (gekookt) 50 gram 7
Huzarensalade 130 gram 4
Kaasblokjes 40 gram 9
Notenmix 25 gram 6
Notenreep 25 gram 6 (varieert per reep)
Bouwsteentje 58 gram 5,5
Breaker high protein 200 gram 11,5
Melkunie Protein kwark 200 gram 20
Melkunie Protein shake 225 ml 20
Ehrmann High Protein pudding 200 gram 20
Ehrmann High Protein mousse 200 gram 20

Tabel 2: Eiwitrijke tussendoortjes

        


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
CHI-53160
Laatst bewerkt: 11-12-2024