logo

Voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel



Overzicht gegevens

Naam  
Geboortedatum  
Datum  
Diëtist  
Behandelend arts  
Contact afdeling Diëtetiek Telefonisch spreekuur op maandag tot en met vrijdag van 8.15 – 10.00 uur.

T. 0492 – 59 55 60
E. die@elkerliek.nl

Ondervoeding door ziekte is in het ziekenhuis een veel voorkomend probleem. Ongeveer één op de drie patiënten is ondervoed of loopt risico om ondervoed te raken. Ondervoeding door ziekte heeft meestal als gevolg dat het herstel minder snel gaat en de reactie op de behandeling niet optimaal is. Het moet daarom zo snel mogelijk behandeld worden.

Ondervoeding

Omdat u door uw ziekte onbedoeld bent afgevallen en/of de afgelopen periode minder hebt gegeten, bent u ondervoed of loopt u risico om ondervoed te raken. Dit kan invloed hebben op het verloop van ziekte en herstel.

Het is erg belangrijk dat u voldoende eet. Het gaat er met name om dat u genoeg calorieën (= energie) en eiwit binnen krijgt. Vooral als u misselijk bent en weinig eetlust hebt, is voldoende eten erg moeilijk. Het is daarom belangrijk om verdeeld over de dag wat vaker kleine hoeveelheden te eten, 6 à 8 keer per dag.

In het ziekenhuis

Gedurende de periode dat u in het ziekenhuis bent opgenomen krijgt u drie keer per dag een extra tussendoortje aangeboden van de voedingsassistent of de verpleging. U heeft per dag dan in ieder geval zes momenten waarop u iets kunt eten.

Tijden ‘eetmomenten’ (bij benadering)

  • 08:00 uur: ontbijt
  • 10:00 uur: tussendoortje
  • 12:00 uur: broodmaaltijd
  • 15:00 uur: tussendoortje
  • 17:00 uur: warme maaltijd
  • 20:00 uur: tussendoortje

In de keuze van het assortiment van de tussendoortjes hebben we rekening gehouden met de samenstelling, smaak en variatie. Elk tussendoortje bevat een ruime hoeveelheid calorieën en eiwit.

Wat kunt u thuis doen

Het is ook belangrijk om thuis nog extra calorieën en eiwit te nuttigen. De tijden van het nemen van een tussenmaaltijd kunt u naar eigen inzicht indelen, mits u maar probeert drie maal per dag een extraatje te gebruiken. Het overzicht van tussendoortjes vindt u in deze folder.

Gewicht

Het is belangrijk om uw gewicht in de gaten te houden door minimaal één keer per week even op de weegschaal te staan. Als uw gewicht achteruit gaat (meer dan drie kg per maand en/of meer dan zes kg per half jaar) is het belangrijk om dit te bespreken met uw specialist, huisarts of diëtist. 

Praktische tips

Enkele praktische tips hiervoor zijn:

  • beleg uw boterham extra dik met hartig beleg zoals kaas, vleeswaren, vis, ei of tonijn,-ei of kipsalade en besmeer het met roomboter of (dieet)margarine.
  • drink/eet regelmatig een portie zuivel tussendoor, kies voor volle melkproducten, zoals chocolade- of karnemelk, yoghurt, kwark, roomkaas, vla en drinkyoghurt. In dranken zoals water, thee, koffie, bouillon of vruchtensappen zitten geen eiwitten. 
  • neem een ruime portie vlees/vis of vleesvervanger bij de warme maaltijd.
  • als de warme maaltijd tegen staat, denk dan aan maaltijdsoep, maaltijdsalade of een stamppot. Door het toevoegen van vlees of vis aan de soep, salade of stamppot krijgt u extra eiwitten binnen. U kunt bijvoorbeeld gekookte ham, spekblokjes, kipfilet, gerookte zalm of hüttenkäse/cottage cheese toevoegen.
  • probeer bij de warme maaltijd een volledige portie vlees, vis of vegetarische vleesvervanger te nemen. Dit levert meer eiwit dan een portie groente of aardappelen.
  • probeer minimaal zes keer per dag iets te eten.
  • neem geen magere of lightproducten. Dit geldt niet voor mensen met Diabetes Mellitus.

Diabetes Mellitus

Het kan gebeuren dat door meer eten uw bloedglucose ontregeld raakt. Neem dan contact op met uw diëtist, huisarts of diabetesverpleegkundige.

Overzicht tussendoortjes

Melkproducten Eiwitgehalte
Volle melk, 150 ml 6 gr E
Volle (vruchten) yoghurt, 150 ml 6 gr E
Volle vla, 150 ml 5 gr E
Volle kwark, 150 ml 8 gr E
Karnemelk, 150 ml 5 gr E
Volle drinkyoghurt, 150 ml 6 gr E
Pap diverse soorten 150 ml 6 gr E
1 schaaltje skyr, 150 ml    13 gr E
1 schaaltje Alpro plantaardige kwark, 150 ml     9 gr E
Broodsoorten  
1 snee brood (bruin/volkoren/krenten) 3 gr E
Krentenbol/ broodje 5 gr E
Tosti ham/kaas 15 gr E
Minikrentenbol met kaas 7 gr E
1 portie granola/muesli met noten, 45 gram 6 gr E
Hartige producten  
1 plak kaas, gemiddeld 6 gr E
1 plak vleeswaren, gemiddeld 3 gr E
1 portie pindakaas, 20 gram 5 gr E
1 ei, gekookt/gebakken 7 gr E
Kaasblokje 5 gr E
Stukje worst 3 gr E
Noten, pinda’s 25 gr 6 gr E
Worstenbroodje 7 gr E
Zalm,-eier of tonijn salade, 30 gr 3 gr E
Gebakken vis, 50 gr 11 gr E
Saté met saus, 1 stokje 8 gr E
Toastje zalm, Franse kaas, etc. 3 gr E
Kopje erwtensoep, 100 ml 6.5 gr E
Eiwitverrijkte producten  
Proteïne drank/toetje uit supermarkt, 150-250 ml 20-25 gr E
Proteïne reep, 30-50 gram 10-15 gr E
Bouwsteentje 5 gr E
Easy-to-eat, 55 gram 11gr E

Gebruik eventueel de Eetmeter app van het Voedingscentrum om eiwitgehaltes op te zoeken. Mijn Eetmeter: app en online | Voedingscentrum

Tot slot 

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Diëtietiek.

Contact


Diëtetiek

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 55 60
maandag tot en met vrijdag van 8.15 – 10.00 uur
E: die@elkerliek.nl


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
DIE-41136
Laatst bewerkt: 5-11-2024