Overzicht gegevens
Naam | |
Geboortedatum | |
Datum | |
Diëtist | |
Behandelend arts | |
Contact afdeling Diëtetiek | Telefonisch spreekuur op maandag tot en met vrijdag van 8.15 – 10.00 uur. T. 0492 – 59 55 60 E. die@elkerliek.nl |
Ondervoeding door ziekte is in het ziekenhuis een veel voorkomend probleem. Ongeveer één op de drie patiënten is ondervoed of loopt risico om ondervoed te raken. Ondervoeding door ziekte heeft meestal als gevolg dat het herstel minder snel gaat en de reactie op de behandeling niet optimaal is. Het moet daarom zo snel mogelijk behandeld worden.
Omdat u door uw ziekte onbedoeld bent afgevallen en/of de afgelopen periode minder hebt gegeten, bent u ondervoed of loopt u risico om ondervoed te raken. Dit kan invloed hebben op het verloop van ziekte en herstel.
Het is erg belangrijk dat u voldoende eet. Het gaat er met name om dat u genoeg calorieën (= energie) en eiwit binnen krijgt. Vooral als u misselijk bent en weinig eetlust hebt, is voldoende eten erg moeilijk. Het is daarom belangrijk om verdeeld over de dag wat vaker kleine hoeveelheden te eten, 6 à 8 keer per dag.
Gedurende de periode dat u in het ziekenhuis bent opgenomen krijgt u drie keer per dag een extra tussendoortje aangeboden van de voedingsassistent of de verpleging. U heeft per dag dan in ieder geval zes momenten waarop u iets kunt eten.
In de keuze van het assortiment van de tussendoortjes hebben we rekening gehouden met de samenstelling, smaak en variatie. Elk tussendoortje bevat een ruime hoeveelheid calorieën en eiwit.
Het is ook belangrijk om thuis nog extra calorieën en eiwit te nuttigen. De tijden van het nemen van een tussenmaaltijd kunt u naar eigen inzicht indelen, mits u maar probeert drie maal per dag een extraatje te gebruiken. Het overzicht van tussendoortjes vindt u in deze folder.
Het is belangrijk om uw gewicht in de gaten te houden door minimaal één keer per week even op de weegschaal te staan. Als uw gewicht achteruit gaat (meer dan drie kg per maand en/of meer dan zes kg per half jaar) is het belangrijk om dit te bespreken met uw specialist, huisarts of diëtist.
Enkele praktische tips hiervoor zijn:
Het kan gebeuren dat door meer eten uw bloedglucose ontregeld raakt. Neem dan contact op met uw diëtist, huisarts of diabetesverpleegkundige.
Melkproducten | Eiwitgehalte |
---|---|
Volle melk, 150 ml | 6 gr E |
Volle (vruchten) yoghurt, 150 ml | 6 gr E |
Volle vla, 150 ml | 5 gr E |
Volle kwark, 150 ml | 8 gr E |
Karnemelk, 150 ml | 5 gr E |
Volle drinkyoghurt, 150 ml | 6 gr E |
Pap diverse soorten 150 ml | 6 gr E |
1 schaaltje skyr, 150 ml | 13 gr E |
1 schaaltje Alpro plantaardige kwark, 150 ml | 9 gr E |
Broodsoorten | |
1 snee brood (bruin/volkoren/krenten) | 3 gr E |
Krentenbol/ broodje | 5 gr E |
Tosti ham/kaas | 15 gr E |
Minikrentenbol met kaas | 7 gr E |
1 portie granola/muesli met noten, 45 gram | 6 gr E |
Hartige producten | |
1 plak kaas, gemiddeld | 6 gr E |
1 plak vleeswaren, gemiddeld | 3 gr E |
1 portie pindakaas, 20 gram | 5 gr E |
1 ei, gekookt/gebakken | 7 gr E |
Kaasblokje | 5 gr E |
Stukje worst | 3 gr E |
Noten, pinda’s 25 gr | 6 gr E |
Worstenbroodje | 7 gr E |
Zalm,-eier of tonijn salade, 30 gr | 3 gr E |
Gebakken vis, 50 gr | 11 gr E |
Saté met saus, 1 stokje | 8 gr E |
Toastje zalm, Franse kaas, etc. | 3 gr E |
Kopje erwtensoep, 100 ml | 6.5 gr E |
Eiwitverrijkte producten | |
Proteïne drank/toetje uit supermarkt, 150-250 ml | 20-25 gr E |
Proteïne reep, 30-50 gram | 10-15 gr E |
Bouwsteentje | 5 gr E |
Easy-to-eat, 55 gram | 11gr E |
Gebruik eventueel de Eetmeter app van het Voedingscentrum om eiwitgehaltes op te zoeken. Mijn Eetmeter: app en online | Voedingscentrum
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Diëtietiek.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 55 60
maandag tot en met vrijdag van 8.15 – 10.00 uur
E: die@elkerliek.nl
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.