U heeft met uw medisch specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen om een spermatocèle/hydrocèle te verwijderen. Het is een operatie aan de balzak waarbij een goedaardige zwelling wordt verwijderd. Dit gebeurt met een dagopname.
Er zijn twee soorten zwellingen:
Hydrocèle:
Normaal worden de zaadballen omgeven door een met vocht gevuld vlies, waarbinnen de zaadbal kan bewegen. Onder bepaalde omstandigheden (zoals een ongeval of infectie), maar heel vaak ook zonder aanwijsbare oorzaak, neemt de hoeveelheid vocht rond de bal sterk toe. Zo ontstaat een hydrocèle.
Spermatocèle:
Spermatocèle ontstaat vanuit de bijbal. Het zaadvocht dat in de zaadbal wordt gevormd, wordt naar de bijbal getransporteerd, waar verdere rijping plaatsvindt. Vanuit de bijbal gaat het zaadvocht via de zaadleider richting prostaat. De bijbal bestaat uit talrijke kleine verzamelbuisjes. Soms ontstaat een verwijding van zo’n buisje, omdat het zaadtransport niet goed verloopt. Bijvoorbeeld bij een ontsteking of na een ongeval. Vaak blijft zo’n verwijding klein, maar soms wordt deze groter en dan ontstaat een spermatocèle.
Hydrocèles en spermatocèles gaan meestal niet vanzelf weer weg. Ze geven vaak geen klachten, ze zijn pijnloos en meestal beperkt van grootte. Ze hoeven dan ook vaak niet behandeld te worden. Maar soms worden ze zo groot dat ze wel hinderlijk worden en klachten geven bij bepaalde activiteiten. Soms wordt het cosmetisch aspect als storend ervaren.
Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’.
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, wordt afgesproken wanneer u met deze medicatie moet stoppen.
Belangrijk
Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:
U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de betreffende verpleegafdeling. Een verpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling, beantwoordt eventuele vragen en bereidt u voor op de ingreep. U krijgt eventueel een medicijn toegediend waar u slaperig van wordt. De ingreep vindt onder steriele omstandigheden plaats om infectie te voorkomen. Voor de ingreep wordt de huid rondom de penis en het scrotum onthaard. U krijgt u een antistollingsmiddel toegediend om trombose te voorkomen.
De behandeling vindt plaats onder algehele narcose of door middel van een ruggenprik. De uroloog maakt een snede in het scrotum, de balzak. Daarna wordt de hydrocèle of spermatocèle verwijderd. In een enkel geval wordt een wonddrain ingebracht zodat het resterende vocht eruit kan lopen. De wond wordt met oplosbare hechtingen gesloten.
Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. De verpleegkundige voert de nodige controles bij u uit. U heeft een infuus in uw arm, hiermee kunnen vocht en medicijnen worden toegediend. De uroloog bepaalt wanneer de eventuele drain wordt verwijderd. Om het scrotum te ondersteunen is het raadzaam dat u een strakke onderbroek draagt.
De bijbal is verantwoordelijk voor het transport van zaadcellen tussen zaadbal en prostaat. Daarom is het altijd mogelijk dat door een operatie aan een bijbal, zoals bij een spermatocèle het transport van zaadcellen vermindert. Dat is de reden dat de uroloog terughoudend is met deze ingreep bij mannen met een kinderwens.
Als u naar huis gaat, meestal dezelfde dag, krijgt u indien nodig een recept voor pijnstilling en een controleafspraak mee.
Leefregels en adviezen als u weer thuis bent:
Wij adviseren om in de onderstaande gevallen contact op te nemen met het ziekenhuis:
Tijdens kantooruren belt u met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50 (kies optie 2). Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50 (kies optie 2).
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.