Natuurlijk bent u niet de enige die valt of daar bang voor is. In Nederland valt de helft van alle 65-plussers ieder jaar een keer. Elke vier minuten komt een gevallen 65-plusser voor behandeling in het ziekenhuis terecht. Een derde van deze groep wordt opgenomen. Mensen vertellen vaak niet dat ze gevallen zijn omdat ze het gevoel hebben dat het bij de ouderdom hoort, zich ervoor schamen of zichzelf de schuld geven. Met name de valpartijen zonder letsel worden niet snel benoemd.
Veel mensen staan niet stil bij de gevolgen die een val kan hebben. Een gebroken arm, blauwe plekken en wonden die gehecht moeten worden, komen veelvuldig voor. Ook kan een val er voor zorgen dat mensen angstig worden voor een nieuwe val. Dit kan hen in het dagelijks leven fors beperken, doordat ze minder actief worden. Wat men vaak niet beseft is dat een val ook tot een ziekenhuisopname kan leiden door bijvoorbeeld een gebroken heup. Het gevolg is een lange herstelperiode, verslechtering van de conditie en minder zelfstandigheid. Vaak is thuiszorg nodig om te helpen met alledaagse handelingen zoals wassen en aankleden. Reden te meer om een valpartij te voorkomen.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor mensen vallen. Denk hierbij aan verminderde conditie door ziekte of inactiviteit. Voorbeelden hiervan zijn hartproblemen, duizeligheid, gewrichtsproblemen, suikerziekte of aandoeningen van de ogen. Ook medicatie kan tot een val leiden door bijwerkingen en veelvuldig of verkeerd medicijn gebruik. Bij geheugenproblemen of somberheid kan er ook extra valrisico aanwezig zijn. Soms hebben mensen er geen weet van dat ze een onderliggende aandoening hebben.
Zorg voor:
Er zijn vele ziektebeelden en risicofactoren waardoor u makkelijker kunt vallen. Om uit te zoeken of dat bij u ook het geval is kunt u onderzocht worden op de valkliniek in het Elkerliek ziekenhuis. Tevens wordt er gekeken of u een verhoogd risico heeft op osteoporose (botontkalking).
Voor wie:
De valkliniek is voor mensen van 65 jaar en ouder die tenminste één keer gevallen zijn, of die bang zijn om te vallen, of die moeizamer zijn gaan lopen.
Wat wordt er gedaan:
Er vindt onderzoek plaats door een verpleegkundige, fysiotherapeut, arts of physician assistant onder verantwoordelijkheid van een klinisch geriater. Bloedonderzoek en een hartfilmpje horen hier standaard bij. Na afloop krijgt u adviezen mee naar huis om de kans op een (nieuwe) val te minimaliseren. Uw huisarts ontvangt hiervan altijd bericht.
Hoe komt u daar:
Verwijzing naar de valkliniek vindt altijd via een arts plaats. Dit kan via uw huisarts, maar ook via de arts van de Spoedeisende Hulp (SEH) mocht u naar het ziekenhuis gekomen zijn of via een medisch specialist waarbij u onder behandeling bent.
Extra informatie over vallen is te verkrijgen bij:
Elkerliek ziekenhuis
LEV Groep
Stichting Consument en Veiligheid
Osteoporosestichting
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 67
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.