logo

Valkliniek



Uw (huis-)arts of medisch specialist heeft u doorverwezen naar de valkliniek. In deze folder kunt u lezen wat dit inhoudt, wat u van ons kunt verwachten en wat wij van u verwachten. De valkliniek is alleen tijdens kantooruren open.  

Door wie wordt u verwezen

Als u 65 jaar of ouder bent, wordt u mogelijk doorverwezen naar de valkliniek door de (huis)arts of een specialist. 

Waar moet u zijn

De valkliniek is een onderdeel van de dagkliniek Geriatrie. De dagkliniek geriatrie vindt u op de 3e verdieping. Vanuit de centrale hal volgt u de borden ‘Overige verpleegafdelingen’. Op de 3e verdieping volgt u de borden ‘GAAZ (3D)’. Meld u aan de balie. Indien u slecht ter been bent, kunt u gebruik maken van een rolstoel bij de hoofdingang. Hiervoor heeft u een muntstuk van twee euro nodig. 

Wat is de valkliniek

Op de valkliniek wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van uw valpartij(en) of uw angst om te vallen. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt u behandeld of krijgt u adviezen. Eventueel wordt u doorverwezen voor verder onderzoek. Op de valkliniek werken een Physician Assistant of een arts, een verpleegkundige en een fysiotherapeut. Zij zullen u allen onderzoeken. De valkliniek valt onder de eindverantwoordelijkheid van de klinisch geriater.  

Waarom een valkliniek

Zoals u misschien gemerkt heeft komt een val vaak plotseling en kunnen de gevolgen ernstig zijn, variërend van een bloeduitstorting tot een botbreuk. Als u een keer bent gevallen, is de kans op herhaling groot als er niets aan de oorzaak wordt gedaan. Een val kan u angstig maken. Misschien ten onrechte, maar een val is vaak de reden om minder te gaan ondernemen. Stel dat u weer valt en nu wel wat breekt. Voor het vallen kunnen meerdere oorzaken bestaan, maar voor diegene die valt – en ook vaak voor de huisarts – is het niet altijd duidelijk wat deze oorzaken zijn. Inzicht in de oorzaak is van belang om een eventuele volgende val te kunnen voorkomen. Het team, werkzaam op de valkliniek, zal een uitgebreid onderzoek doen. 

Hoe verloopt het onderzoek

Het onderzoek op de valkliniek bestaat uit meerdere onderdelen. Het totale onderzoek duurt ongeveer een halve dag. De volgorde van het onderzoek kan wisselen. Er zal bloed worden geprikt en een hartfilmpje worden gemaakt. Er vindt onderzoek plaats door een verpleegkundige, fysiotherapeut, Physician Assistant of arts. Zij besteden aandacht aan uw hart, longen, ogen, skelet en gewrichten, uw zenuwstelsel (inclusief uw geheugen), uw spierkracht en uw algeheel functioneren. Ook wordt er naar uw medicatie gekeken. Tussendoor wordt er voor koffie en thee gezorgd en rond het middaguur een lunch voor de patiënt. Na het onderzoek bespreekt het team met u en uw eventuele begeleider de mogelijke oorzaak (of oorzaken) voor het vallen. Afhankelijk van de oorzaak kan verder onderzoek en/of behandeling plaatsvinden, of wordt u terugverwezen naar uw huisarts. Uw huisarts ontvangt altijd een brief over de onderzoeken en de bevindingen. 

Begeleiding

Sommige mensen herinneren zich weinig van een valpartij of laten zich graag bijstaan door een naaste. Het is wenselijk een begeleider mee te nemen, zoals uw partner, zoon of dochter, of goede kennis. 

Wat neemt u mee

Wij vragen u om onderstaande zaken mee te nemen:

  • uw medicijnen die u de laatste drie maanden heeft gebruikt; dus ook de medicijnen die u zelf heeft gekocht.
  • uw favoriete dagelijkse schoenen.

 Indien van toepassing:

  • uw loophulpmiddel zoals een stok of een rollator;
  • uw bril;
  • uw gehoorapparaat; 
  • uw zorgdossier van de thuiszorg. 

Contact

Wij hopen dat u met deze informatie goed op de hoogte bent over de gang van zaken op de valkliniek. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het secretariaat.

Contact


Secretariaat Valkliniek/Geriatrie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 67


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
GER-33724
Laatst bewerkt: 22-10-2024