Binnenkort gaat u medicijnen gebruiken die uw immuunsysteem onderdrukken vanwege uw chronische auto-immuunziekte (zgn. immunosuppressieve medicatie).
Door het gebruik van deze medicijnen, heeft u een hoger risico op bepaalde infecties die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.
Ook de auto-immuunziekte zelf kan ervoor zorgen dat uw afweer minder sterk is, waardoor u een grotere kans heeft op infecties. Daarom raden we verschillende vaccinaties aan voordat u met de nieuwe medicijnen begint.
Om welke vaccinaties gaat het?
Griepvaccinatie: dit beschermt tegen de griep, een besmettelijke ziekte die koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen veroorzaakt. Als gevolg van de medicijnen en uw autoimmuunziekte kunt u ernstig ziek worden door de griep.
Pneumokokken: dit beschermt tegen ziekten veroorzaakt door een bacterie, zoals oor- en longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking.
Hepatitis B: in bepaalde situaties wordt aangeraden om hiertegen gevaccineerd te worden. Hepatitis B is een leverontsteking veroorzaakt door een virus dat via bloed of lichaamsvloeistoffen van besmette personen kan worden overgedragen.
Waterpokken en gordelroos: waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Als u niet zeker weet of u waterpokken heeft gehad of als u niet in Nederland bent opgegroeid, wordt aanbevolen om hiertegen gevaccineerd te worden. Het waterpokken-virus kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken, zelfs als u als kind waterpokken heeft gehad. Daarom adviseren wij alle patiënten die afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken om zich ook tegen gordelroos te laten vaccineren.
Diverse reisvaccinaties wanneer u (doorgaans buiten Europa) gaat reizen: als u naar het buitenland reist, heeft u mogelijk vaccinaties nodig. Uw behandelaar zal met u overleggen welke vaccinaties specifiek voor uw reisbestemming nodig zijn.
Hoe werkt het?
Voordat u begint met de medicijnen, bekijkt uw behandelaar welke vaccinaties u nodig heeft. Dit wordt gedaan met behulp van een vragenlijst. Indien u twijfelt of u gevaccineerd bent kunt u via het RIVM een vaccinatiebewijs aanvragen. Ga hiervoor naar https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinatiebewijs. Uw behandelaar bespreekt de vragenlijst met u en bepaalt welke vaccinaties voor u belangrijk zijn. Deze kunt u dan zo snel mogelijk krijgen bij het Elkerliek ziekenhuis, de GGD of uw huisarts. Twee tot vier weken na de vaccinaties kunt u dan beginnen met de medicatie die uw immuunsysteem onderdrukt.
Kosten
De prijs van een vaccinatie hangt af van het soort vaccin en de instantie die vaccineert. Sommige vaccinaties worden gratis aangeboden door de overheid als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en de griepprik. Andere vaccinaties zijn niet gratis. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze vaccinaties vanuit de aanvullende verzekering tot een maximumbedrag per jaar. Soms geldt er ook gedeeltelijke vergoeding. Let op dat er verschillende vergoedingen kunnen gelden voor consulten en vaccinaties. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar waar u recht op heeft.
Vragenlijst vaccinatiecheck
Hieronder staan vragen over u, uw gezondheid en vaccinaties die u mogelijk in het verleden heeft gehad. Bekijk deze vragen thuis, zodat u zich kunt voorbereiden op het geprek met de verpleegkundige of verpleegkundig specialist.
In welk land bent u geboren?
Wat is u beroep?
Heeft u het Rijksvaccinatieprogramma gevolgd (alle (kind)vaccinaties vanuit de overheid)? Indien u twijfelt kunt u bellen met het vaccinatieregister op het telefoonnummer: 088-6788950.
Heeft u als kind de waterpokken doorgemaakt?
Deze vraag hoeft u alleen in te vullen indien u geboren bent tussen 1965 en 1978. Heeft u de mazelen doorgemaakt of heeft de BMR-vaccinatie gehad? (Bof, Mazelen, en Rodehond). Indien u twijfelt of u gevaccineerd bent kunt u bellen met het vaccinatieregister op het nummer: 088-6788950
Deze vraag geldt alleen indien u jonger bent dan 26 jaar. Heeft u de HPV (humaan papillomavirus) vaccinatie gehad?
Bent u gevaccineerd tegen hepatitis B?
Heeft u een Pneumokken vaccinatie via de huisarts of GGD gehad? Zo ja, wanneer?
Haalt u de jaarlijkse Griepvaccinatie?
Heeft u toekomstige reisplannen naar een gele koorts gebied (Sub-Sahara, Afrika, Zuid-Amerika, Zuidoost Azië?).
Heeft u toekomstige reisplannen naar Oost-Europa of een niet Westers land?
Heeft u vragen?
Neem dan contact met het Elkerliek ziekenhuis: 0492-59 55 55 en vraag naar uw behandelaar.