logo

UVB-lichttherapie



In deze folder wordt meer uitleg gegeven over de lichtbehandeling die uw arts u heeft voorgesteld. 

Wat is Ultraviolet-B-licht

Ultraviolet-B-licht (UVB) is een bestanddeel van het natuurlijke zonlicht, waarvan bekend is dat het de celgroei en de ontsteking in de huid gunstig kan beïnvloeden. Deze therapie is toepasbaar bij verschillende huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, lichen planus, lichtovergevoeligheid, vitiligo en jeuk. 

Hoe werkt UVB

Afhankelijk van uw huidskleur wordt een belichtingsschema bepaald en komt u in de lichtcabine te staan. De belichtingsduur wordt langzaam maar zeker volgens het voor u bepaalde schema opgehoogd, zodat de kans op irritatie en/of verbranden zo klein mogelijk is. De eerste belichtingen duren vaak niet langer dan enkele seconden. 

Tijdens de behandeling

Als u teveel UVB-licht krijgt, kan er roodheid van de huid ontstaan, die irriteert of op zonnebrand lijkt. Als dit bij u van toepassing is, geef dat door aan de polikliniekassistente; de dosis van de vervolgbehandeling kan dan eventueel worden aangepast.

  • Gedurende de behandeling krijgt u een klein zonnebrilletje om de ogen te beschermen, u dient dit bij elke behandeling mee te brengen.
  • Mannen wordt aangeraden om tijdens de behandeling een kleine onderbroek of string te dragen om het geslachtsdeel te beschermen tegen teveel UVB-licht.
  • U wordt verzocht om in de cabine slippers te dragen.
  • Gebruik geen crème/zalf voorafgaand aan de behandeling, dit kan wel na de behandeling. 

Ziekte en/of medicijnen

Wanneer u last heeft van een koortslip, griep of koorts is het niet verstandig lichttherapie te ondergaan; meldt dit aan de polikliniekassistente. Onderstaande medicijnen kunnen in combinatie met het UVB-licht ongewenste effecten hebben. Meld bij de polikliniekassistente wanneer u één van onderstaande medicijnen heeft voorgeschreven gekregen:

  • Antibiotica uit de tetracycline of chinolonengroep (o.a. doxycycline, minocycline, ciprofloxacine en norfloxacine);
  • Chloorpromazine (= Largactil);
  • Furosemide (= Lasix);
  • Thiazide diuretica (Chloortalidon, (hydro)chloorthiazide);
  • Amiodaron (= Cordarone). 

Mogelijke bijwerkingen

Een bijwerking op de korte termijn is:

  • Verbranding

Deze kan op verschillende manieren ontstaan; door de gevolgde therapie in de lichtcabine en/of door het zonlicht van buiten. De huid krijgt door de therapie al een dosis UVB-licht te verwerken, extra zonlicht kan dan als nog tot verbranding van de huid leiden. Zonnebrandcrème en beschermende kleding zijn dan van belang.

 Een bijwerking op de lange termijn is:

  • Veroudering van de huid

Net als bij de bloostelling aan ‘gewoon’ zonlicht kan de huid door de UVB-therapie lichtschade oplopen die een veroudering van de huid geeft en uiteindelijk kan leiden tot huidkanker. Door de duur en het aantal behandelkuren per patiënt nauwlettend te vervolgen wordt getracht dit risico te beperken. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of polikliniekassistente.

Contact


Polikliniek Dermatologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 58

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 18


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
DER-37459
Laatst bewerkt: 22-10-2024