logo

TUR-blaas



U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie aan uw blaas. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de opname in het ziekenhuis en de operatie. 

Poliep in de blaas

Blaaspoliepen zijn gezwelletjes aan de binnenkant van uw blaas. Deze poliepen kunnen goedaardig of kwaadaardige zijn. Een poliep in de blaas moet worden verwijderd. De poliep kan groter worden, bloedingen veroorzaken en doorgroeien in de spierwand. De operatie gebeurt via de plasbuis. Deze operatietechniek wordt TUR-blaas (transurethrale resectie van een blaaspoliep) genoemd.  

Afspraak polikliniek Anesthesiologie

Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’.  

Voorbereiding thuis op de dag van operatie

Belangrijk
Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:   

  • niets meer mag eten.
  • niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de opname alleen nog een beetje water drinken). 
  • niet meer mag roken.

            

Voorbeelden:

  • Als u om 08.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog een beetje water drinken.
  • Als u om 14.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 08.00 uur niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 08.00 en 12.00 uur alleen nog een beetje water drinken. 

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn. Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld

Op de afdeling

Bij aankomst op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Zij zal u wegwijs maken op de afdeling en eventuele vragen beantwoorden. Vervolgens wordt u voorbereid voor de operatie. 

De operatie

De uroloog brengt een cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Met dit instrument bekijkt de uroloog uw blaas en verwijdert hij de poliepen. Tijdens de operatie wordt een katheter (dun slangetje) ingebracht om urine af te voeren en uw blaas te spoelen. Losgemaakte weefseldeeltjes en bloed worden uit uw blaas gespoeld.                 

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. De verpleegkundige voert de nodige controles bij u uit. U heeft een infuus in uw arm. Hiermee kunnen vocht en medicijnen worden toegediend. Wanneer u geen infuus meer heeft, is het belangrijk om dat u goed drinkt zolang de urine bloederig is.(minimaal 2 liter per dag). 

De uroloog bepaalt wanneer de katheter en het eventuele spoelsysteem worden verwijderd. Meestal is dat de dag na de operatie. U krijgt een bloedverdunnende injectie om de kans op trombose te voorkomen. 

Opnameduur

U bent ongeveer twee dagen opgenomen in het ziekenhuis. Bij ontslag krijgt u een controleafspraak mee.  

Weer thuis

  • Uw urine kan nog wat bloederig zijn en plassen kan branderig aanvoelen. Dit kan soms enige dagen tot weken aanhouden.
  • Het is belangrijk om zolang de urine bloederig is veel te drinken, minimaal 2 liter per dag.
  • Tot ongeveer 3 weken na de operatie kan er nog wat weefsel met de urine meekomen. De plasdrang zal de eerste tijd wat heftiger zijn dan normaal.
  • U mag 2 weken niet fietsen.
  • De uroloog spreekt met u af wanneer u weer mag beginnen met de bloedverdunnende medicijnen, meestal is dit bij het eerste polikliniek bezoek.                  

Belangrijk
Wij adviseren u altijd contact op te nemen als:

  • Er veel bloed of bloedstolsels bij de urine zit en het bloedverlies niet vermindert.
  • U koorts krijgt (38,5 graden of hoger).

Tijdens kantooruren met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 –  59 59 50. 

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
URO-12424
Laatst bewerkt: 22-10-2024