U heeft zojuist van uw behandelend arts gehoord dat er bij u een trombosebeen is geconstateerd. Dankzij nieuwe medicijnen is het in principe niet meer nodig om voor de behandeling van een trombosebeen in het ziekenhuis te blijven. Met medewerking van uw huisarts en de wijkverpleegkundige kan de behandeling thuis plaatsvinden.
De behandeling van een trombosebeen bestaat uit:
In principe vindt na 1 maand en na 3 maanden poliklinische controle plaats en wordt de definitieve behandelduur bepaald.
Uw huisarts (of zijn/haar vervanger) is schriftelijk van uw behandeling op de hoogte gebracht door de specialist.
U wordt verzocht direct contact op te nemen met uw huisarts (of diens vervanger) wanneer:
Indien u als medicatie de vitamine-K-antagonist voorgeschreven heeft gekregen krijgt u van de afdeling spoedeisende hulp de folder ‘Antistolling’ mee. Hierin staat beschreven waar u op moet letten bij het innemen van bloedverdunners. Tijdens de eerste twee tot drie weken van de behandeling zal uw bloed ongeveer 2x per week gecontroleerd worden door de Trombosedienst van het Elkerliek ziekenhuis. Dit gebeurt volgens afspraak op het laboratorium of op een prikpost bij u in de buurt. U krijgt van de Trombosedienst een doseringskaart thuisgestuurd, waarop vermeld staat hoeveel tabletten u per dag moet gebruiken. In de 12e week van de behandeling beoordeelt de specialist of u mag stoppen met de bloedverdunners en of er eventueel nog maatregelen genomen moeten worden voor de toekomst.
Het inschakelen van de wijkverpleegkundige gebeurt op de spoedeisende hulp. De wijkverpleegkundige wordt gevraagd om in het begin dagelijks te komen om te spuiten (indien nodig), te zwachtelen en om u te controleren.
Wanneer het oedeem (vocht) uit het been weg is, zal de wijkverpleegkundige u verwijzen naar een firma waar u een elastische kous kunt laten aanmeten. Deze kous moet u in totaal gedurende tenminste 6 maanden en eventueel tot 2 jaar blijven dragen! De machtiging voor de elastische kous krijgt u samen met deze folder mee naar huis.
Werken, fietsen en autorijden zijn toegestaan, mits er geen klachten zijn en er door de belasting van het been ook geen klachten ontstaan.
Ook hierbij geldt:
In de regel dient het gebruik van de anticonceptiepil gestaakt te worden bij het ontstaan van een trombosebeen. Dit hoeft echter niet onmiddellijk! In de periode dat u bloedverdunners krijgt, kunt u in overleg met de huisarts op zoek gaan naar alternatieven voor de anticonceptiepil.
Mocht nu nog vragen hebben, dan kunt u deze stellen aan uw wijkverpleegkundige, uw huisarts of u kunt contact opnemen met de Trombosedienst.
T: 0492 – 59 59 73
Maandag t/m vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en van 13.30 – 17.00 uur.
Tussen 12.30 – 13.30 uur alleen voor spoedgevallen.
Buiten kantooruren via de receptie T. 0492 – 59 55 55
E: trombosedienst@elkerliek.nl
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.