De TIA-poli is er speciaal voor u. Op één dag krijgt u alle onderzoeken en aan het einde van die dag ook alle uitslagen van de neuroloog.
Een TIA ontstaat doordat een bloedprop een bloedvat in het hoofd blokkeert. De toevoer van bloed wordt dan tegengehouden. Hierdoor krijgen de hersenen tijdelijk geen zuurstof en kunnen verschillende functies in het lichaam uitvallen. Als de uitval niet langer dan 24 uur duurt, kan dit op een TIA duiden.
De huisarts heeft naar aanleiding van uw klachten contact met de neuroloog en na overleg wordt u doorverwezen naar de TIA-poli. De poli assistente maakt de afspraak en geeft deze telefonisch aan u door.
Het onderzoek op de TIA-poli richt zich op deze risicofactoren:
Soms wordt geen oorzaak gevonden. In dat geval gaan we ervan uit dat geringe, niet waargenomen, aderverkalking (arteriosclerose) de oorzaak is.
CT-scan
De CT-scanner is een geavanceerd röntgenapparaat. Hiermee worden dunne dwarsdoorsneden van het brein gemaakt. Deze afbeeldingen geven vorm, structuur en ligging van weefsels weer. CT staat voor Computer Tomografie.
Duplex van de halsslagaders
De vaatlaborant gaat met een apparaatje (transducer) over de huid. Tussen de huid en het apparaatje wordt een gel aangebracht om de geleiding van het geluid te verbeteren. De vaatlaborant beweegt het apparaatje langzaam heen en weer om de bloedvaten in beeld te brengen. Door terugkaatsing van het uitgezonden geluid, wordt er een beeld gevormd van de bloedvaten. Het bloed in deze bloedvaten kan in kleur afgebeeld worden en de snelheid van het bloed kan worden gemeten. De ultrageluidsgolven zijn niet pijnlijk of schadelijk voor u.
ECG
Bij een elektrocardiogram (ECG), ook wel hartfilmpje genoemd, meten we de elektrische activiteit van het hart.
De laborant sluit elektroden (zuignapjes) aan. Aan de elektroden zitten kabels die verbonden zijn met het ECG-apparaat. Er staat geen stroom op de kabels. Gedurende enkele seconden registreert het ECG-apparaat de elektrische signalen van uw hart. Via de elektroden worden deze signalen opgevangen en doorgegeven aan het apparaat. Het ECG-apparaat zet de gemeten signalen om in een grafiek. Een ECG is geen pijnlijk onderzoek. Na het onderzoek haalt de laborant de elektroden los en mag u zich weer aankleden.
Bloedonderzoek
Er wordt bloed geprikt om onder andere te kijken hoe de waardes van uw cholesterol zijn.
Algemeen
Houd er rekening mee dat deze onderzoeken een groot deel van de dag in beslag nemen.
Nadat u alle onderzoeken heeft gehad, bespreekt de neuroloog de uitslagen met u. De neuroloog zal ook met u de behandelopties bespreken. Verder schrijft de neuroloog vaak medicijnen voor die erop gericht zijn om de kans zo klein mogelijk te maken dat u deze klachten nog een keer krijgt. Dit kunnen bloedverdunners, cholesterolverlagers en eventueel bloeddrukverlagers zijn.
Ook kan het zijn dat u verwezen wordt naar de Vaatrisico-poli voor verdere begeleiding.
Als een halsslagader vernauwd is, kan een operatie worden voorgesteld om de vernauwing op te heffen. U wordt dan doorverwezen naar de vaatchirurg.
Stel deze gerust, dit kan eventueel ook via de BeterDichtbij-app.
De informatie in deze folder is een aanvulling op de mondelinge informatie die u al gekregen heeft, zodat u alles nog eens rustig na kunt lezen.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 54
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 14
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.