logo

Pijnbehandeling - Therapeutische zenuwwortelblokkade



Uw pijnspecialist heeft met u besproken dat u binnenkort een therapeutische blokkade van een zenuwwortel gaat krijgen. Een zenuwwortel treedt tussen de wervels van de wervelkolom naar buiten. Door een hernia, of vernauwing van het wervelkanaal door slijtage, kan er druk op de zenuwwortel komen, wat pijn kan veroorzaken (afbeelding 1). Zenuwwortelblokkades kunnen in de nek, de borst en de lendenwervels gegeven worden. Bij een zenuwwortelblokkade wordt de pijngeleiding beïnvloed zodat het pijnsignaal voor langere tijd verminderd wordt doorgegeven.

afbeelding 1.

Voorbereiding en aandachtspunten bij een therapeutische zenuwwortelblokkade

  • Draag gemakkelijke kleding en laat sieraden thuis.
  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Indien u op de dag van de proefbehandeling koorts heeft, kan de behandeling niet doorgaan. Neem in dit geval z.s.m. contact op met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Bij een ontsteking (elders) in het lichaam, dient u vóór de pijnbehandeling contact op te nemen met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Indien u bloedverdunners gebruikt bespreekt de pijnspecialist met u of en wanneer u moet stoppen voor de behandeling.
  • Na een vaccinatie mag u 7 dagen geen pijnbehandeling krijgen, u mag wel 2 dagen ná de behandeling een vaccinatie krijgen.
  • Na de pijnbehandeling mag u 24 uur niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorgt u ervoor dat iemand met u meegaat om u naar huis te begeleiden.
  • Na de pijnbehandeling moet u met een rolstoel worden opgehaald door uw begeleider. Deze zijn te vinden in de centrale hal van het ziekenhuis.
  • I.v.m. de röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. De straling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
  • Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, of heeft u een pacemaker of ICD, meld dit dan bij de pijnspecialist of de verpleegkundige.
  • De telefonische afspraak voor de controle na 8-10 weken, krijgt u automatisch thuisgestuurd.

In het ziekenhuis

U gaat in de centrale hal bij het ziekenhuiswinkeltje met de bezoekers lift naar de tweede etage. Uit de lift op de 2e etage gaat u naar links en volgt u de borden 'pijnbehandeling'. U meldt zich daar bij de verpleegkundige in de wachtkamer.

De behandeling

De zenuwwortelbehandeling vindt  plaats in een speciaal hiervoor ingerichte behandelkamer. Bij deze procedure zijn de pijnspecialist en een pijnverpleegkundige aanwezig en vragen wij u om op uw rug of buik  op de behandeltafel plaats te nemen. De pijnverpleegkundige ontsmet en verdoofd de huid. Als u in de goede houding ligt brengt de pijnspecialist  onder röntgendoorlichting een naald in vlakbij de betreffende zenuw ( afbeelding 1.) Hierbij maken we gebruik van kleine stroomstootjes die via de naald gegeven worden. Als de pijnspecialist de naald in de juiste positie heeft geplaatst, wordt er gestart met de zenuwblokkade. Dit gebeurt door de betreffende zenuw 4 minuten met elektrische pulserend stroompjes te verwarmen. Dit noemen we de PRF behandeling ( pulserende radio frequentie) De zenuwwortel kan ook worden behandeld door  een mengsel van ontstekingsremmende medicatie met plaatselijke verdoving rondom de zenuwwortel achter te laten. Dit wordt ook wel een SLEEVE behandeling genoemd. De medicatie ligt dan als een soort mouw om de zenuwwortel heen.

Bij beide behandelingen, zowel de PRF als de SLEEVE behandeling, wordt de zenuwwortel minder gevoelig gemaakt, zonder deze te beschadigen. Als de behandeling klaar is wordt de naald verwijderd en een pleister op het wondje geplakt. De behandeling duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en zorgt ervoor dat de zenuw tot rust komt, zonder deze te beschadigen.

Na de behandeling

Na de behandeling komt u terug in de wachtkamer, hier krijgt u een kopje koffie of thee. Na 30 minuten mag u onder begeleiding naar huis (tenzij anders vermeld door het pijnteam). De pleister mag u ’s avonds verwijderen. De volgende dag mag u weer douchen of in bad. Houd u er rekening mee dat het effect van de behandeling pas na 8 tot 10 weken goed te beoordelen is.

Napijn

Het is mogelijk dat u napijn krijgt. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt dan een pijnstiller nemen (Paracetamol 500 mg 4 x daags 2 tabletten). Gebruik ook uw voorgeschreven pijnmedicatie normaal door, tot u de telefonische controle heeft gehad. Tenzij uw pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Herhaalrecepten kunt  u telefonisch aanvragen bij het pijncentrum. Houdt u rekening met 3 werkdagen voor de verwerking van het herhaalrecept.

Complicaties en bijwerkingen

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee. Een zenuwwortelblokkade leidt zelden tot ongewenste blijvende schade. Na een blokkade kan er tijdelijk een gevoelsvermindering optreden in het huidgebied van de behandelde zenuwwortel of krachtsvermindering in het behandelde been. Bij het gebruik van ontstekingsremmers merken vrouwen soms dat de menstruatie korte tijd wat ontregeld is. Bij diabetes patiënten kan door het gebruik van ontstekingsremmers de bloedsuiker tijdelijk wat verhoogd raken. Ook kan er een bloeduitstorting of spierpijn optreden op de plaats waar geprikt is. De pijnspecialist bespreekt met u of de behandeling voor u bijzondere risico's met zich mee brengt.

Tot slot

Bij vragen, problemen of aanhoudende koorts, kunt u tijdens kantooruren gerust contact opnemen met het pijncentrum; 0492-59 59 49. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp; 0492-59 55 71.

Contact


Pijncentrum

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 49
E: pijncentrum@elkerliek.nl

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
ANE-57732
Laatst bewerkt: 29-10-2024