logo

Tetanus



U heeft door een ongeval een wond(je) opgelopen. Naast een goede wondverzorging is het belangrijk u te beschermen tegen tetanus.

Tetanus

Afgezien van zichtbaar letsel ten gevolge van een ongeval, moet men bij wonden rekening houden met een mogelijke infectie van een wond met bacteriën. Eén van die bacteriën die een ernstige ziekte (tetanus) kan veroorzaken, is de tetanusbacterie (Clostridium tetani). Hij komt met name voor in aarde, in straatvuil en in uitwerpselen van plantetende dieren. In het lichaam produceert de bacterie een gifstof die verlammingen veroorzaakt. De eerste verschijnselen treden op in de nek- en kaakspieren en breidt zich vandaar verder uit. Wanneer er geen onmiddellijke behandeling plaatsvindt, loopt de patiënt een zeer groot risico en kan hij komen te overlijden als gevolg van verlamming van de ademhalingsspieren. De periode tussen besmetting en het optreden van de eerste verschijnselen kan variëren van twee dagen tot enkele maanden (meestal twee weken).

Voorkomen van tetanus

Zover hoeft het echter niet te komen. Al vele jaren worden alle kinderen in Nederland gevaccineerd tegen onder andere tetanus via de DTP en DKTP injecties (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio). Hiermee bouwen zij een weerstand op tegen het gif dat de ziekteverschijnselen veroorzaakt. Iemand die gevaccineerd is tegen tetanus en besmet raakt met tetanusbacteriën, zal door zijn weerstand tegen het tetanusgif niet ziek worden. De vaccinaties geven echter geen levenslange bescherming, daarom wordt een regelmatige herhalingsdosis sterk aanbevolen. 

Wel of geen vaccinatie

Om te beoordelen of een tetanusvaccinatie nodig is, volgen we de richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Volgens deze richtlijnen moet een tetanusvaccinatie binnen drie dagen (72 uur) na de verwonding worden toegediend. Tevens gelden de volgende richtlijnen: 

  • Bent u in de afgelopen tien jaar ingeënt tegen tetanus, dan hebt u geen vaccinatie nodig. 
  • Is de laatste inenting langer dan tien jaar geleden, dan krijgt u één injectie met tetanustoxoïd. 
  • Bent u nog nooit tegen tetanus ingeënt of weet u dat niet zeker, dan krijgt u één injectie met tetanustoxoïd en één injectie met immunoglobuline.Tevens krijgt u een herhalingsrecept. 

Tetanus toxoïd en immunoglobuline zijn medicijnen die elkaars werking beïnvloeden. Daarom worden de injecties op verschillende plaatsen ingespoten.

Herhalingsinjecties

U bent pas volledig tegen tetanus gevaccineerd na twee herhalingsinjecties. Daarom krijgt u zo nodig een recept mee voor twee ampullen tetanustoxoïd. De ampullen dient u zelf op te halen bij de apotheek en in de koelkast te bewaren. De eerste herhalingsinjectie moet één maand na de eerste vaccinatie worden toegediend, de tweede na zeven maanden. Uw huisarts kan u deze herhalingsinjecties geven. Informeer uw huisarts over de ontvangen injectie(s) en maak meteen een afspraak voor de herhalingsinjecties.

Tot slot

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de Spoedeisende hulp.

Contact


Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
SPO-TET
Laatst bewerkt: 11-12-2024