In overleg met uw huisarts bent u naar ons spreekuur verwezen met het verzoek om bij u operatieve sterilisatie toe te passen. Sterilisatie van de man is een vorm van anticonceptie waarbij de zaadleiders worden doorgenomen en de uiteinden worden dichtgebrand. Hierdoor kunnen er geen zaadcellen meer in het zaadvocht komen en wordt u uiteindelijk onvruchtbaar (zie verdere uitleg onder het kopje controle). Een sterilisatie wordt ook wel een vasectomie genoemd. In deze folder leest u meer over de ingreep.
Sterilisatie moet beschouwd worden als een definitieve vorm van anticonceptie. U moet dus alleen kiezen voor sterilisatie als u er zeker van bent dat u geen kinderen meer wilt.
Voorbereiding thuis
De operatieve sterilisatie wordt meestal poliklinisch verricht. Om de ingreep vlot te laten verlopen, vragen wij uw medewerking voor het volgende:
Op de dag van de ingreep mag u gewoon eten en drinken, u hoeft dus niet nuchter te zijn.
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u hier tijdig mee stoppen. Neem hierover contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50.
Het is de bedoeling dat u het scrotum zo goed mogelijk haarvrij maakt.
In verband met de hygiëne neemt u enkele uren voor de ingreep een bad of douche.
U mag niet zelf autorijden na de ingreep.
De ingreep
De ingreep verloopt als volgt:
op twee plaatsen, links en rechts, wordt de huid van het scrotum verdoofd.
via twee kleine huidsneden worden de zaadleiders naar buiten gehaald.
van de zaadleiders wordt een stukje van ongeveer 1 cm verwijderd.
de beide uiteinden van de zaadleiders worden elektrisch dichtgeschroeid.
De ingreep duurt ongeveer 15 minuten. Na de ingreep kunt u lichte pijn in scrotum en liezen waarnemen.
Nazorg
Wij raden u aan om na de ingreep een strak zittende onderbroek (of zwembroek) te dragen. Tot tenminste twee dagen na de ingreep.
Het is mogelijk dat u zich na de ingreep wat ‘wazig’ voelt. Op ieder wondje wordt een gaasbolletje en een pakketje met gazen geplaatst voor extra druk. De gaasbolletjes kunt u thuis na enkele uren verwijderen. Soms vallen de gaasbolletjes eruit als u gaat plassen. De gazen moet u 24 uur laten zitten. U mag 24 uur na de ingreep weer douchen. In bad gaan, naar de sauna of zwemmen, mag pas weer als de wondjes dicht zijn, meestal is dit na een week.
De eerste week kunt u zaadlozingen beter vermijden.
Vermijd de eerste week zware lichamelijke inspanning en til geen zware voorwerpen.
Controle
De gewenste steriliteit treedt pas na enige tijd op. Om het resultaat van de ingreep te beoordelen vinden er één, of indien nodig, meerdere controles van het sperma plaats. Tot het resultaat bekend is, moet u dus bij gemeenschap voorbehoedsmiddelen gebruiken. Na drie maanden wordt het sperma onderzocht op de afwezigheid van zaadcellen. Heeft u na drie maanden minder dan 25 zaadlozingen gehad dan komt u pas later terug. U ontvangt voor het spermaonderzoek een potje en een laboratoriumformulier.
Complicaties
Ook een kleine ingreep kan soms een nabloeding of een wondinfectie tot gevolg hebben.
Neem tijdens kantooruren, contact op met de polikliniek Urologie:
Als u koorts krijgt boven de 38.5 ⁰C.
Bij een forse zwelling van de wond en/of balzak.
Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisendehulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71.
Let op!
Ongeveer 5% van de mannen die zich laat steriliseren heeft kans op chronische pijn in de balzak.
Soms krijgt men spijt van de ingreep, meestal vanwege hernieuwde kinderwens. De sterilisatie is te herstellen. De kans van slagen van een hersteloperatie hangt af van verschillende factoren:
De vruchtbaarheid voor de sterilisatie;
Lengte van het verwijderde stuk;
Het aantal jaren sinds de sterilisatie; hoe langer geleden, hoe kleiner de kans op succes.
Belangrijk
Sterilisatie is een eenvoudige ingreep en is niet van invloed op uw seksuele leven.
Sterilisatie biedt geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals AIDS, gonorroe of syfilis. Om de kans dat u hiermee kunt worden besmet te verminderen is het raadzaam, ook na sterilisatie, alsnog condooms te gebruiken.
Kosten
Wij adviseren u uw verzekeringspolis na te kijken welk bedrag bij u vergoed wordt. Indien dit niet duidelijk is, raden wij u aan om contact op nemen met uw zorgverzekeraar.
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50, kies optie 2.