OSAS staat voor ‘Obstructief Slaap Apneu Syndroom’. Bij OSAS is de keelpassage gestoord waardoor er kortdurend een volledige afsluiting in de luchtpijp ontstaat. Op dat moment worden er wel adembewegingen gemaakt, maar vindt er geen luchtverversing in de longen plaats. Het gevolg hiervan is dat het zuurstofgehalte in het bloed zal zakken.
Bij CSAS ‘Centraal Slaap Apneu Syndroom’ is er een ademstilstand veroorzaakt door een slechte werking van prikkels tussen het ademhalingscentrum in de hersenen en de spieren die de adembeweging regelen. De keelholte is normaal doorgankelijk van lucht.
Luid snurken kan een belangrijk signaal zijn dat iemand lijdt aan obstructieve slaapapneu. Onbehandelde slaapapneu verhoogt de kans op een hoge bloeddruk, hartaanvallen of een beroerte. Ook sommige seksuele functiestoornissen en diabetes worden wel in verband gebracht met slaapapneu.
Een goede zuurstofvoorziening is van levensbelang. Bij het dalen van de zuurstofgehalte in het bloed tijdens een apneu, krijgt het lichaam een signaal om wakker te worden. Dit betekent in de praktijk een sluimerslaap. Tijdens de nacht kan niet of nauwelijks een diepe slaap optreden. Daarnaast is inmiddels bekend dat OSAS ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en beroerte.
Klachten die op kunnen treden zijn:
===================================================
Normaal : AHI < 5
Uit uw slaapregistratie komt naar voren:
met een apneu/hypopneu index (AHI) van …..../uur.
Rug : AHI …………./ uur ………% van de tijd
Zij : AHI …………./ uur
Snurken:
===================================================
Afhankelijk van uw klachten en de ernst wordt een behandelplan voor u opgesteld.
Leefadviezen
Behandeling bij neusverstopping
Neusverstoppingsproblemen kunnen snurken veroorzaken, maar ook het gebruik van CPAP (neusmasker) hinderen. De KNO-behandeling kan bestaan uit verbeteren van de neuspassage door medicijnen, operatie of celontherapie.
Chirurgische behandeling
Bij licht tot matig slaapapneu kan het verwijderen van keelamandelen en/of huig (UPPP) een behandelmogelijkheid zijn. De KNO-arts beoordeelt of dat voor u een geschikte behandeling is.
Slaap Positie Trainer (SPT)
Indien het slaapapneu met name optreedt in rugligging, kan een Slaap Positie Trainer uitkomst bieden. Dit apparaat wordt in een stoffen band om het middel gedragen. Het geeft trillingen af wanneer u op de rug gaat liggen, om u te stimuleren een andere houding te kiezen.
MRA (snurkbeugel)
MRA staat voor ‘Mandibulair Repositie Apparaat’. Een MRA is een op maat gemaakte beugel die steunt op uw tanden en zo gevormd is dat de onderkaak een stukje naar voren wordt gebracht. Dit zorgt voor meer ruimte achter in de keel.
De kaakchirurg/gespecialiseerd tandarts zal beoordelen of uw gebit geschikt is voor de beugel en de MRA aanmeten. Indien u geen tanden heeft, is een MRA alleen mogelijk wanneer u kaakimplantaten heeft waarop de beugel kan steunen. Over het plaatsen van dergelijke implantaten kan de kaakchirurg u desgewenst meer vertellen.
CPAP apparaat
Andere mogelijke behandelopties, die weinig voorkomen, zijn:
Bimax (kaakoperatie)
Deze ingreep, ook wel afgekort ‘Bimax’ genoemd, wordt door de kaakchirurg uitgevoerd. Beide kaken worden herpositioneerd met als doel meer ruimte achter in de keelholte te creëren.
Nervus Hypoglossus stimulatie (tongzenuwstimulatie)
Bij deze behandeling wordt door middel van elektrisch stimuleren van de tongzenuw tijdens de slaap gezorgd voor het aanspannen en daarmee naar voren bewegen van de tong. Dit geeft ruimte in de keel en daarmee een vrije ademweg.
Indien er bij u sprake is van ernstig OSAS, zal aanvullend bloedonderzoek plaatsvinden om na te gaan of er inmiddels problemen zijn ontstaan die verhoogde kans geven op hart- en vaatziekten. Het bloed wordt dan onderzocht op onder andere cholesterol en suiker. Indien dit reeds door een andere arts is onderzocht of wordt gecontroleerd hoeft er geen nieuw onderzoek plaats te vinden.
Na vervolgonderzoek wordt u besproken in ons multidisciplinair team, dat bestaat uit:
Bij problemen of vragen kunt u contact opnemen met de OSAS- verpleegkundige. Daarnaast kunt u meer informatie vinden op onze website, www.elkerliek.nl.
Handige website: www.apneuvereniging.nl
Bron afbeeldingen: ApneuVereniging
Marloes Beekwilder
Annastatia Stoteler
T. 0492 – 59 54 45
E: osasverpleegkundige@elkerliek.nl
maandag, dinsdag, woensdag
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.