logo

Sinus Pilonidalis (haarnestcyste)



Sinus pilonidalis of haarnestcyste is een aandoening (ziekte) waarbij een ontstoken holte onder de huid ontstaat in de bilnaad, met 1 of meer openingen naar buiten. Klachten zijn pijn, jeuk en de uitvloed van bloed of pus. In de holte zitten vaak haren die de ontsteking veroorzaken. Deze haren komen onderhuids te liggen door kleine openingen in de huid in het midden van de bilnaad. Risicofactoren voor het ontstaan van een sinus pilonidalis zijn overmatige lichaamsbeharing, een diepe bilnaad, zittend werk en slechte hygiëne van de bilnaad. Het komt veel bij jonge mannen voor.

Afhankelijke van de grootte en uitgebreidheid van de haarnestcyste, kiest u samen met uw behandeld arts de operatie die het meest geschikt is.

1. Pit picking (Bascom 1) of fenolisatie

Bij deze operatie worden de openingen in het midden van de bilnaad weggehaald en de onderliggende holte helemaal schoongekrabd en gespoeld. Eventueel wordt er fenol gebruikt. Fenol is een chemische stof die de holte reinigt. Na fenolisatie blijven de wondjes open, hierdoor kan er vocht uit het wond gebied. Bij alleen excisie en schoonkrabben worden de wondjes in de bilnaad gesloten met oplosbare hechtingen. Na de operatie moet de open wond(jes) 2 x per dag gespoeld worden onder de douche en wordt de wond afgedekt met gaasje en een absorberend verband. Vermijd druk op de wond bij langdurig zitten of liggen. U kunt eventueel paracetamol gebruiken ter pijnstilling.

2. Laser behandeling (Sinus laser-assisted closure (SiLaC))

Bij deze operatie worden ook de openingen in het midden van de bilnaad weggehaald en de onderliggende holte helemaal schoongekrabd en gespoeld. Daarna wordt van binnen uit de holte met zijn fisteltrajecten dicht gebrand met een laser. Na de operatie kan er soms nog wat vocht uit de oude openingen komen. Na de operatie moet de open wond 1 x per dag gespoeld worden onder de douche en wordt de wond afgedekt met een absorberend verband. Vermijd druk op de wond bij langdurig zitten of liggen. U kunt eventueel paracetamol gebruiken ter pijnstilling.

Risico’s en complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Als de wond wordt opengelaten, kan die wat bloederig nalekken. Bij een flinke nabloeding moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Bij een open wond komen wondinfecties niet of nauwelijks voor. Wel kan de wondgenezing dan traag verlopen omdat het ‘defect’ dan dicht moet groeien. Soms kan blijken dat de haarnestcyste niet helemaal is verwijderd en kunnen hiervan opnieuw klachten ontstaan.

3. Cleft Lift operatie (Bascom 2)

Bij de Cleft Lift operatie wordt de ontstoken huid en de onderhuidse haren verwijderd, en wordt de bilnaad minder diep gemaakt. Dit laatste gebeurt door een deel van de huid van de bilnaad te verwijderen, waarbij de (ongezonde) huid in het midden van de bilnaad ook wordt weggehaald. Het litteken na deze operatie ligt iets naast het midden van de bilnaad omdat wonden daar beter genezen dan midden in de bilnaad. Uw bilnaad blijft gewoon bestaan maar dan iets minder diep. Deze operatie vindt meestal plaats in dagbehandeling. Voor de operatie zal de arts de raakvlakken van de billen bij u aftekenen. Dit is belangrijk om te weten hoeveel huid er weggehaald moet worden. De operatie vindt meestal plaats onder narcose en altijd in buikligging (u gaat slapen en wordt voorzichtig op de buik gedraaid). De wond wordt gesloten met oplosbare huidhechtingen en u krijgt ook een drain. Als het blijkt dat de sinus pilonidalis erg ontstoken is tijdens de ingreep, dan krijgt u een recept voor een week antibiotica. Als de arts antibiotica voorschrijft zorg dan dat u de kuur volgens het voorschrift helemaal afmaakt. U krijgt na de operatie een afspraak voor een controle op de polikliniek en het eventueel verwijderen van de huidhechtingen. De hechtingen lossen vanzelf op.

LET OP: Doe thuis al uw sieraden af voor de operatie. Na de operatie mag u 10 dagen niet vliegen.

  • A: De raakvlakken van de bil worden afgetekend.
  • B & C: Het deel van de huid dat wordt weggehaald.
  • D & E: Het sluiten van de wond net naast het midden en het achterlaten van een drain.

Drain

De drain is een slangetje die de wond verbindt met een pot om het wondvocht op te vangen. De eerste 3 dagen moet de drain sowieso blijven zitten. Daarna blijft de drain zitten totdat er minder dan 10 cc per dag opgevangen wordt in de pot. Dit kunt u meten door elke ochtend de hoeveelheid vloeistof in de pot op de zijkant aan te strepen. Als er na 3 dagen minder dan 10cc per dag inkomt dan kunt u het ziekenhuis bellen voor een afspraak tussendoor om de drain te laten verwijderen. Verder is het belangrijk dat de drain vacuüm blijft – of dat zo is kunt u zien aan de bovenkant van de pot. De verpleging geeft hierover ook een instructie. Neem contact op met het ziekenhuis als de drain niet meer vacuüm is.

Wondzorg

Het is van groot belang dat u de wond goed verzorgd en dat is best lastig voor een wond bij de bilnaad. U mag na 24 uur douchen, maar zorg dat u de wond hierna altijd goed droogt. Er worden hechtpleisters geplaatst op de wond. Laat deze pleisters zitten tot aan de controle bij uw arts. Als deze pleisters vies worden of loslaten haal ze dan eraf, maar houdt de wond hierna ook goed schoon en droog. Klem de eerste 2 weken steeds 1 of 2 gaasjes in de bilnaad bij de wond aan de kant van de anus. (Cutisoft 10x10cm) en vervang deze zeer regelmatig. Zo wordt de wond in de bilnaad beter droog gehouden. U mag normaal zitten, maar niet te lang en niet direct op de wond. Zit dus rechtop en niet onderuit gezakt. Goede wondzorg geeft een hogere kans op een goede uitkomst van de behandeling.

Na de Bascom 2 operatie wordt er standaard voor u een afspraak gepland na 1 week bij de wondverpleegkundige en na 2 weken bij de chirurg.

Pijnstilling advies

U krijgt op de preoperatieve polikliniek adviezen qua pijnstilling voor na de operatie.

Andere adviezen

Korte wandelingen zijn prima – maar probeer de eerste 2 weken nog geen zwaardere fysieke inspanningen te doen. Draag loszittend katoenen ondergoed. Geen nylon. U mag tot aan de controle bij uw arts niet fietsen of sporten

Complicaties

Het is na elke operatie mogelijk dat er complicaties optreden. Na deze operatie komen de volgende complicaties soms voor:

  • nabloeding;
  • wondinfectie;
  • abces;
  • (deels) opengaan van de wond.

Neem contact op met het ziekenhuis als u last krijgt van;

  • Ernstige pijn;
  • Koorts hoger dan 38 graden;
  • Een plotselinge zwelling van de wond;
  • Veel bloed in de drainpot;
  • Als de drainpot niet meer vacuüm is.

Na het herstel

Wanneer de wond van de operatie volledig genezen is blijft er een risico op terugkeer van de ziekte. Wij raden u dan ook aan om toch aandacht te blijven besteden aan uw bilnaad. Het is raadzaam om de bilnaad schoon (en droog) te blijven houden. Het ontharen van de bilnaad kan overwogen worden, maar niet door de bilnaad te scheren. Zorg ervoor dat er geen losse haren in de bilnaad terecht komen na scheren van lichaams- of hoofdhaar of na kappersbezoek. Waarschijnlijk zorgt een goede hygiëne al voor een vermindering van de kans op terugkomst van deze (soms hardnekkige) aandoening.

 

 

Contact


Polikliniek Chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
CHI-SIN
Laatst bewerkt: 3-4-2025