logo

Sclerocompressietherapie



Uw arts heeft een behandeling van uw spataderen door middel van inspuitingen voorgesteld. In deze folder leest u wat de behandeling inhoudt. 

Algemene informatie

Deze behandeling is geschikt voor kleine en middelkleine spataderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vloeistof die aan de vaatwanden hecht en deze aan elkaar laat kleven. Deze vloeistof bestaat in verschillende sterktes. Om de vloeistof krachtiger te maken wordt deze ook wel eens gemengd met lucht, waardoor een schuim (‘foam’) ontstaat. 

Vóór de behandeling

De volgende punten zijn van groot belang voor de behandeling:

  • De juiste maat therapeutische elastische kouen/panty en de witte verbandkous dient u mee te nemen.
  • Gebruik op de dag van de behandeling geen crèmes of lotions om uw benen in te smeren. 

De behandeling

Met een klein naaldje worden de spataderen aaneprikt, waarna een kleine hoeveelheid van de vloeistof of het schuim wordt ingespoten. Het inspuiten van de vloeistof of het schuim kunt u als branderig ervaren. Vaak voelt men echter alleen de prikjes. De prikplaatsen worden afgedekt met een wattenbolletje en een pleister. Tijdens een afspraak kunnen meerdere vaatjes behandeld worden. Er is echter wel een maximum aan de hoeveelheid vloeistof of schuim die in totaal per keer mag worden ingespoten. Het kan dus zijn dat niet alle spataderen in een keer kunnen worden behandeld. Na de behandeling krijgt u een witte verbandkous aan. Deze blijft 48 uur zitten (dus ook ’s nachts!). Hier overheen wordt de eerder aangemeten therapeutisch elastische kous (TEK) aangetrokken. Deze draagt u alleen overdag. Uw arts zal met u bespreken hoe lang u deze TEK moet dragen (meestal één tot drie weken). Het dragen van de kous is van groot belang voor het slagen van de behandeling. 

Mogelijke bijwerkingen van de behandeling

  • Donkere verkleuring (pigmentatie) ter hoogte van de behandelde spataderen. Deze verkleuring verdwijnt meestal weer na verloop van tijd.
  • Ontstaan van nieuwe, ragfijne vaatverwijdingen (zgn. ‘matting’). Deze matting kan vanzelf weer verdwijnen. Soms kunnen ze behandeld worden met nieuwe lasertechnieken.
  • Wondjes / korstjes op de huid door irriterende werking van de vloeistof.
  • Allergische reactie op de vloeistof. 

Om pigmentatie te voorkomen mogen de benen zes weken lang niet aan UV-straling (zon of zonnebank) worden blootgesteld. 

Na de behandeling 

Kousen

  • U laat de wattenbolletjes en de witte kous gedurende 48 uur dag en nacht zitten. De therapeutisch elastische kous (TEK) draagt u alleen overdag over de witte kous heen. Het dragen van de kous is van groot belang voor het slagen van de behandeling.
  • Na 48 uur mogen de witte kous en de wattenbolletjes worden verwijderd en mag u ook weer douchen. De TEK mag voor het baden of douchen even uit.
  • U dient vervolgens de TEK overdag door te dragen. Uw arts heeft met u besproken hoe lang.
  • U trekt de TEK aan bij het opstaan. De TEK mag pas uit als u naar bed gaat.

Bewegen

  • Bewegen is goed, maar ‘alles met mate’. Vermijd de eerste week intensieve sporten en zware lichamelijke arbeid. Hierna mag u uw normale activiteiten hervatten.
  • Op de inspuitplaatsen kunnen bruine verkleuringen en/of harde knobbeltjes zichtbaar zijn. Dit zijn normale verschijnselen die na verloop van tijd langzaam verdwijnen.

Pijn

  • Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. In geval van aanhoudende pijn in het been, ondanks gebruik van paracetamol of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, dient u contact op te nemen met de polikliniek. 

Controleafspraak

In principe is een controleafspraak niet nodig, tenzij uw arts anders aangeeft. 

Tot slot

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de polikliniek Dermatologie. Wanneer zich thuis na de behandeling problemen voordoen, neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Dermatologie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp.

Contact

 

Polikliniek Dermatologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 58

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 18

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
DER-44444
Laatst bewerkt: 22-10-2024