logo

Schimmelinfectie van het mondslijmvlies



Candidose is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Een gist die vaak bij de mens wordt aangetroffen is candidaalbicans. Bij ongeveer veertig procent van de bevolking kan candidaalbicans in de mond worden aangetoond.

Deze schimmel veroorzaakt onder normale omstandigheden geen klachten. Als de schimmel groeit en slijmvliesafwijkingen geeft, wordt over candidose gesproken. Candidose uit zich door witte of rode slijmvliesveranderingen en soms alleen als gladde  slijmvliesveranderingen die soms met een pijnlijk, branderigheid gevoel gepaard gaan. In sommige gevallen is een candida schimmelinfectie zeer hardnekkig en steekt steeds opnieuw de kop op. Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk.

Schimmelinfectie van het mondslijmvlies

Hoe ontstaat candidose

Tussen de zijn verschillende soorten bacteriën en gisten in de mond bestaat een zeker evenwicht. Wanneer door omstandigheden het evenwicht in de mondholteflora wordt verstoord, kan de normale gistvorm van candidaalbicans draden gaan vormen en overgaan in een schimmelvorm. Er zijn lokale en algemene factoren die de groei van de schimmel bevorderen. Lokale factoren zijn slechte mondhygiëne, langdurige irritatie door een oude of slecht passende gebitsprothese, roken, droge mond, lokaal gebruik van hormoon bevattend geneesmiddel (corticosteroiden) bijvoorbeeld inhalatie-medicijnen bij astmatische klachten, droge mond en bestraling van het mondholtegebied. Algemene factoren zijn afweerstoornissen (zwakte van het immuunsysteem), hormonale stoornissen zoals suikerziekte en gebruik van geneesmiddelen zoals antibiotica, corticosteroiden en cytostatica. Soms wordt geen duidelijke oorzaak gevonden.  

Hoe wordt de diagnose gesteld

De diagnose kan meestal zonder nader onderzoek wordt vastgesteld. Soms is het nodig laboratoriumonderzoek te verrichten.  

Wat is de behandeling

In alle gevallen wordt eerst gezocht naar eventuele lokale en algemene oorzakelijke factoren. Wanneer die niet aanwezig zijn of niet uitgeschakeld kunnen worden, wordt meestal gedurende 1 tot 2 weken mondspoelingen, zuigtabletten of plaatselijk aanbrengen van een anti-schimmelmiddel voorgeschreven. Als u een gebitsprothese draagt, moet u deze tijdens de behandeling reinigen en desinfecteren. ‘s Nachts kunt u de prothese beter uitlaten.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
KAA-SCHIMMELINFECTIE
Laatst bewerkt: 14-6-2024