logo

Refractiechirurgie



Inleiding

U draagt waarschijnlijk een bril of contactlenzen in verband met een bijziendheid, verziendheid of astigmatisme. Ongeveer 25% van de bevolking heeft een zogenaamde refractieafwijking van het oog. Een groot aantal mensen is bijziend. Door onze moderne leefstijl neemt bijziendheid wereldwijd fors toe. Veel brekingsafwijkingen van het oog gaan gepaard met een astigmatisme. Meer informatie over de afwijkingen leest u in de folder ‘Niet scherp zien als gevolg van een refractieafwijking’.  

Niet dragen van bril of contactlenzen

Om verschillende redenen kan uw bril of contactlenzen problemen opleveren waardoor u deze niet meer wilt/kan dragen. Bij een bril door:

  • beeldvervormingen aan de randen; 
  • niet optimaal gezichtsvermogen.

 Bij contactlenzen door:

  • overgevoeligheidsreacties;
  • ontstekingen of beschadigingen van het hoornvlies.

Refractiechirurgie kan dan voor u een goede keuze zijn. Door middel van een operatieve ingreep wordt de refractieafwijking permanent gecorrigeerd. Er bestaan verschillende mogelijkheden. U bepaalt in overleg met uw behandelend oogarts welke behandeling voor u het meest geschikt is. In deze folder komen de verschillende vormen van refractiechirurgie aan de orde.

Vormen van refractiechirurgie

Excimer laserbehandeling

De excimer laser is een geconcentreerde bundel licht (ultraviolet licht) die bij elke straal microscopische kleine hoeveelheden weefsel van het hoornvlies verwijderd. Door de hoornvlieskromming te veranderen, wordt het brekend vermogen van het hoornvlies beïnvloed. Hierdoor wordt de bij- of verziendheid gecorrigeerd. Hoe meer hoornvliesweefsel er wordt verwijderd hoe groter het effect. 

De excimer laser wordt toegepast in drie vormen: 

●     LASEK methode

Bij de LASEK behandeling worden de oppervlakkige cellagen (het epitheel) verwijderd met een alcoholoplossing. Na de behandeling groeit het epitheel binnen vier dagen weer volledig dicht.

●     Trans PRK methode

De procedure is volledig vergelijkbaar met LASEK, echter het epitheel wordt niet met behulp van alcohol verwijderd maar met de Eximerlaser. Met deze uiterst precieze laser wordt de oppervlakte laag verwijderd en vervolgens gelaserd op sterkte.

●     Femto Second LASIK methode

De Femto-LASIK-methode is de techniek waarbij door middel van een Femtosecond Laser een ‘flapje’ in het oppervlakkige hoornvlies wordt gemaakt. Dit blijft bovenaan met een lipje vastzitten. Het flapje wordt opengeklapt en met behulp van de Eximerlaser wordt de hoornvlieskromming veranderd. Vervolgens wordt het flapje teruggelegd.  

Kunstlens implantatie

Bij kunstlens implantatie wordt de noodzakelijke correctie binnen in het oog geplaatst in de vorm van een kunstlens. In Nederland wordt gebruik gemaakt van twee lenzen: 

●     Artisan Lens

De Artisan Lens is een hard plexiglas lensje dat in het oog geplaatst wordt voor de pupilopening. Deze kunstlens wordt aan de iris (regenboogvlies) bevestigd door twee kleine klauwtjes waartussen het irisweefsel wordt geklemd. De nieuwe kunstlens zit dan voor de eigen lens zonder dat ze elkaar kunnen raken. De kunstlens blijft permanent aanwezig en hoeft niet te worden vervangen of verwijderd na een bepaalde tijd. Een dergelijk type plexiglas kunstlensje wordt al tientallen jaren gebruikt bij staaroperaties. 

Een nieuwe ontwikkeling is de Artiflex, een plooibare versie van de Artisan.

●     Intraoculaire contactlens (ICL)

De ICL lens wordt achter de iris geplaatst en voor de eigen lens. Het materiaal van de lens is zacht en kan dus opgevouwen door een 3,2 mm opening in het hoornvlies worden ingebracht. 

●     Refractive Lens Exchange

Bij een refractive lens exchange wordt uw eigen heldere lens verwijderd en vervangen door een kunstlens. Deze sterkte van de kunstlens wordt zo berekend dat u in de verte zonder bril scherp kan zien. Het vermogen van de eigen lens om te accommoderen (scherpstellen voor dichtbij) raakt hierbij verloren. U bent na de operatie afhankelijk van een leesbril. 

Deze operatie is in feite identiek aan een staaroperatie (zie folder ’Cataract’). Deze behandeling wordt toegepast bij zowel hoge bijziendheid als verziendheid en wordt toegepast bij patiënten boven de 40 jaar.

Indicaties

De meeste refractieafwijkingen zijn met een of meerdere van de hierboven genoemde methoden te corrigeren. Met uw behandelend oogarts overlegt u welke methode voor uw refractieafwijking het meest geschikt is. Indien u overweegt refractiechirurgie te laten verrichten is het belangrijk dat u realistische verwachtingen heeft en dat u begrijpt dat de uitkomst van refractiechirurgie niet altijd perfect is. Naast de onderstaande richtlijnen spelen vaak andere overwegingen zoals beroep, vrijetijdsbesteding of leeftijd een rol.  

Richtlijnen

  • U bent 18 jaar of ouder met een stabiele bril of contactlens sterkte.
  • U heeft een goede algemene gezondheid.
  • U heeft geen oogheelkundige afwijkingen, behalve de refractieafwijkingen.
  • U bent goed op de hoogte van de verschillende mogelijkheden van refractiechirurgie.
  • U bent op de hoogte van de complicaties, bijwerkingen en beperkingen van refractiechirurgie.
  • U bent niet zwanger.

Vooronderzoek

Uw behandelend oogarts zal een volledig oogheelkundig onderzoek verrichten eventueel samen met een optometrist. Tijdens het onderzoek wordt o.a. gevraagd naar uw algemene gezondheid, medicijngebruik en allergieën. Om de juiste sterkte van uw ogen te bepalen, worden er meerdere afspraken gemaakt. 

Belangrijk 

U mag uw contactlenzen geruime tijd niet dragen. Voor zachte lenzen geldt een periode van twee weken en voor zuurstofdoorlatende lenzen is dit vier weken. 

Uw ogen worden gedruppeld waardoor de pupillen verwijden en u dus wazig ziet. U mag na dit onderzoek niet autorijden. Afhankelijk van de vorm van refractiechirurgie worden nog enkele aanvullende onderzoeken gedaan.  

Behandeling

De behandeling wordt veelal poliklinisch verricht. Afhankelijk van de vorm van refractiechirurgie, de wens van de patiënt en de eventuele medische noodzaak wordt de behandeling onder lokale verdoving of onder gehele anesthesie (narcose) uitgevoerd. De behandeling duurt inclusief de voorbereiding (druppelen oog) en de nazorg ongeveer twee tot drie uur.

Nazorg

Na de behandeling moet u enige tijd een aantal leefregels in acht nemen. Bij de LASEK krijgt u een bandage lens (zachte contactlens) en pijnstillers tegen de pijn. Meestal kan u een week na de ingreep weer aan het werk, maar vermijd fysiek zwaar werk. Na een week mag u ook autorijden. Bij een LASEK moet u rekening houden met een langzaam herstel van het gezichtsvermogen. Na een LASIK verloopt het herstel relatief sneller. Bij een lensimplantatie heeft men vaak na een aantal dagen goed zicht. Wij raden u af om direct na de behandeling een verre reis te maken.

Controle

Tot een jaar na de behandeling wordt u regelmatig gecontroleerd door een oogarts.

Wat kan u verwachten en wat niet

De resultaten van refractiechirurgie zijn tegenwoordig redelijk goed te voorspellen. Echter dit betekent niet dat in alle gevallen de sterkte tot nul wordt gecorrigeerd. Het kan dus zijn dat u nog een lichte bril nodig heeft. Het is niet mogelijk u ook te corrigeren voor de leesbril. Het kan zelfs zijn dat u na de operatie wel een leesbril nodig heeft, terwijl u die vroeger niet had. 

Risico's en bijwerkingen

U moet zich realiseren dat refractiechirurgie een medisch ingreep is en dat er dus complicaties kunnen optreden.

Enkele algemene complicaties en neveneffecten zijn: 

  • Pijn: voornamelijk bij de PRK.
  • Onder- en overcorrectie van de sterkte. Dit kan een eventuele herbehandeling nodig maken.
  • Verminderde gezichtsscherpte.
  • Halo's en strooilicht: dit zijn kringen en strepen die rondom lichtbronnen gezien kunnen worden in de eerste maanden.
  • Nachtblindheid: soms kan het voorkomen dat u overdag goed kan zien maar 's avonds in het duister toch een geringe brilsterkte nodig heeft om scherp te zien.
  • Droge ogen (meer bij LASIK).
  • Flap gerelateerde complicaties (bij LASIK).

Kosten en vergoeding

Het corrigeren van een refractieafwijking wordt in het algemeen beschouwd als een cosmetische ingreep en wordt door de meeste ziektekostenverzekeraars niet vergoed. De kosten van een behandeling komen daarom voor uw eigen rekening. De kosten van een behandeling kunnen variëren. De kosten afhankelijk van de sterkte liggen tussen € 999,00 en € 1250,00 per oog. De laserbehandelingen worden uitgevoerd in het Iris Eye Clinics te Boxtel. Het vooronderzoek en de nabehandeling wordt in het Elkerliek gedaan. 

Welke refractiechirurg? 

De Nederlandse refractiechirurgen hebben zich in de werkgroep refractiechirurgie verenigd binnen het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Gezamenlijk hebben zij een consensus opgesteld waaraan een goed chirurg moet voldoen. Voor het Elkerliek ziekenhuis verricht oogarts drs. A.E. Pronk de refractiechirurgie bij Iris Eye Clinics te Boxtel.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Oogheelkunde via de BeterDichtbij-app of telefonisch via 0492 - 59 59 52.

Contact


Polikliniek Oogheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 52

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 12


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
OOG-37499
Laatst bewerkt: 4-4-2024