logo

Pterygium



Inleiding

De oogarts heeft een pterygium bij u geconstateerd. Dit is een uitgroei van het slijmvlies die meestal vanuit de ooghoek aan de neuszijde langzaam over het hoornvlies groeit. Soms kan het ook vanuit de buitenste ooghoek ontstaan. Deze uitgroei krijgt daarbij vaak de vorm van een langwerpige driehoekige vleugel. Hoe een pterygium precies ontstaat is niet bekend. Het lijkt erop dat er een relatie bestaat met verhoogde blootstelling aan zonlicht, stof en droogte. 

Klachten

In eerste instantie geeft een pterygium geen klachten. Klachten zoals een rood oog, een branderig gevoel en tranen kunnen later optreden. Ook kan een pterygium als cosmetisch storend worden ervaren. Wanneer het pterygium groeit, kan het uiteindelijk tot voor de pupilopening reiken en daardoor het gezichtsvermogen verminderen. 

Voor de operatie

Vaak kunnen de klachten verholpen worden met druppels, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn om een pterygium operatief te verwijderen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat het gezichtsvermogen wordt aangetast. Voor de operatie stellen we u vragen over uw gezondheid, of u ernstige operaties heeft ondergaan, welke geneesmiddelen u gebruikt en of u rookt. Bloedverdunnende medicijnen hoeven niet te worden gestopt, tenzij expliciet aangegeven.                  

De operatie

Op de dag van de operatie mag u geen make up of sieraden dragen. Indien u een hoortoestel draagt, dan wordt deze vlak voor de operatie aan de kant van het te opereren oog uitgedaan. In de meeste gevallen wordt de operatie onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Bij de operatie wordt de driehoekige slijmvliesplooi verwijderd. Vervolgens wordt het hoornvliesoppervlak gepolijst en wordt een laagje gezond slijmvlies aangebracht. Dit slijmvlies wordt van hetzelfde oog genomen, meestal van onder het bovenooglid. Het laagje slijmvlies wordt vastgezet met hechtingen die binnen drie tot vier weken vanzelf oplossen. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Door een nieuw laagje slijmvlies aan te brengen neemt de kans op herhaalde groei (recidief) van het pterygium af. 

Na de operatie 

Na de operatie mag u naar huis. Het oog is nog kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Daarom krijgt u na de operatie ter bescherming een plastic kapje voor het geopereerde oog. Hierdoor kunt u diepte en afstanden tijdelijk niet goed inschatten. U mag direct na de operatie dus niet zelf actief deelnemen aan het verkeer (autorijden of fietsen). Wij vragen u een begeleider mee te nemen die u na de operatie naar huis brengt.

Het oogverband bevat de eerste dag wat bloederig vocht; dit is normaal. Ook de dagen na de operatie kunnen er nog roodgekleurde tranen uit het oog komen. Het oog kan met name de eerste 3 dagen pijnlijk zijn. De eerste 3 weken na de operatie kan er ook sprake zijn van geringe lichtgevoeligheid en een geïrriteerd gevoel. De oogleden kunnen een aantal dagen gezwollen zijn. Het slijmvlies van het oog is in de ooghoek gezwollen en kan op een blaasje lijken. De roodheid als gevolg van de operatie verdwijnt meestal na vier tot zes weken.                   

Leefregels 

Na de operatie gelden een aantal leefregels: 

  • Verwijder de dag na de operatie het kapje. Bewaar het kapje zodat u deze de eerste week na de operatie ’s nachts kunt dragen ter bescherming van het oog.
  • Begint u de dag na de operatie met de voorgeschreven oogzalf. De medicatie vermindert de kans op een ontsteking.
  • Draag gedurende de eerste twee weken buiten een (zonne)bril ter bescherming van het oog.
  • Wrijf de eerste twee maanden niet in uw oog.
  • U kunt gerust douchen en haren wassen zonder extra bescherming.
  • U kunt uw werk meestal na een paar dagen weer hervatten. Bij twijfel kunt u dit met uw oogarts overleggen.
  • Lichamelijke inspanning, sporten en zwemmen mogen na 2 weken hervat worden. Omdat het oog kwetsbaar is, dient u bij het sporten en zwemmen het oog te beschermen met een bril.
  • Gebruik de eerste twee weken na de operatie geen oogmake-up. 

Controle

De dag na de operatie wordt indien nodig een telefonisch consult ingepland. Ongeveer 4 weken na de ingreep wordt een controleafspraak ingepland op het spreekuur. 

Complicaties en risico’s

De meest voorkomende complicatie van een pterygiumoperatie is herhaalde groei van het pterygium (recidief). Ook kunnen littekens op het hoornvlies ontstaan na de operatie. Soms moet de bril na de operatie aangepast worden. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer 0492 - 59 59 52. U kunt ook via de Beter Dichtbij App contact met de polikliniek Oogheelkunde opnemen.

Contact


Polikliniek Oogheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 52

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 12


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
OOG-56898
Laatst bewerkt: 30-10-2023