logo

Pre-en dysmaturen spreekuur



U bent ouder van een te vroeg (prematuur) of te licht geboren (dysmatuur) kind. Waarschijnlijk is uw kind lang opgenomen geweest in het ziekenhuis. Veel ouders krijgen pas na ontslag uit het ziekenhuis, tijd en ruimte om stil te staan bij wat er is gebeurd. Dan kunnen allerlei vragen naar boven komen. Vragen over 'gewone' dingen, zoals dagelijkse verzorging, het dag- en nachtritme, voeding, maar ook over de bijzonderheden van te vroeg en/of te licht geboren kinderen of kinderen met een moeizame start. Een aantal problemen komt bij te vroeg/te licht geboren kinderen vaker voor. Het volgen van uw kind bij het ‘groeien en ontwikkelen’ vraagt dan ook om speciale deskundigheid. De polikliniek Kindergeneeskunde heeft daarom een nazorgpoli voor deze kinderen en hun ouders. 

Spreekuur

Het spreekuur is een samenwerking van de afdeling Kindergeneeskunde van het Elkerliek ziekenhuis en Jeugdgezondheidszorg van de Zorgboog. Dankzij de gezamenlijke aanpak bent u verzekerd van een eenduidige behandeling en advies.

Team

Een vast team van behandelaars is verbonden aan het spreekuur.
Het team bestaat uit de volgende professionals:

  • kinderarts;
  • jeugdarts;
  • kinderfysiotherapeut;
  • logopedist; 
  • diëtist.

Verder is er een nauwe samenwerking met een kinder- en jeugdpsycholoog, ergotherapeuten en maatschappelijk werk. Indien nodig wordt u verwezen naar een andere hulpverlener in of buiten ons ziekenhuis. 

Werkwijze

Uw kind wordt de eerste drie levensjaren regelmatig door het team gezien. We kijken zorgvuldig naar de gezondheidstoestand en naar de ontwikkeling op het gebied van:

  • motoriek;
  • taal/spraak;
  • sociaal-emotionele ontwikkeling;
  • eten en drinken.

Het volgen van de ontwikkeling van uw kind heeft als doel om u te adviseren, uw vragen te beantwoorden en tijdig eventuele problemen te signaleren. 

Ook ouders en gezinnen kunnen we beter ondersteunen op dit spreekuur. Door de ziekenhuisopname hebben ouders een andere start met hun kind gehad. Veel ouders ervaren hierdoor stress, onzekerheid en een andere hechting met hun kind. Door een eenduidig advies over groei en ontwikkeling hebben ouders hier minder last van. 

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut kijkt hoe de motorische ontwikkeling van uw kind verloopt. Hierbij wordt o.a. gekeken naar het spontane bewegen van het kind en of het bewegen past bij de leeftijd van het kind. 

Preverbale logopedie 

De preverbaal logopedist bespreekt de ontwikkeling van de mondfuncties, voedingsvaardigheden en de beginnende communicatie in de vroege ontwikkeling van de spraak. Graag zouden wij tijdens het consult uw kind observeren tijdens een voedingsmoment (fles-/borstvoeding, lepelvoeding, drinken uit een beker, kauwen). Hiervoor is het van belang dat u de fles en flesvoeding, lepel en lepelvoeding, beker, drinken en koekje (wat voor uw kind van toepassing is) meeneemt. Bij specifieke vragen kunt u ook een filmpje laten zien van een eetmoment. 

Diëtist

De diëtist geeft toelichting over borst- en/of flesvoeding en bijvoeding voor uw kind, passend bij de leeftijd. U ziet de diëtist de eerste en tweede keer op het pre- en dysmaturenspreekuur tegelijk met de logopedist. 

Wat kunt u verwachten? 

U komt minder op het consultatiebureau, want uw kind en u krijgen op het spreekuur al begeleiding. Er wordt een vast schema gevolgd totdat uw kind ongeveer drie jaar oud is. Na het eerste jaar hoeft uw kind meestal minder vaak te komen. In gezamenlijk overleg kunt u het aantal contactmomenten altijd aanpassen. Het voordeel van deze intensieve begeleiding is dat verschillende afspraken met verschillende behandelaars voor u gecombineerd worden op één locatie en op één moment.  

Vaccinaties

Uw kind krijgt dan ook de reguliere vaccinaties op het spreekuur. Komt uw kind in aanmerking voor 24 uur monitorbewaking na de vaccinaties op het spreekuur dan wordt uw kind opgenomen op afdeling Kind en Jeugd. Hierbij is rooming-inn van een ouder/begeleider verplicht tijdens de hele opnameduur. 

De afspraak 

Zodra uw kind thuis is, krijgt u snel een uitnodiging voor het spreekuur. Na ongeveer één maand heeft u de eerste afspraak op het speciale spreekuur. We spreken met u een schema af voor de vervolgafspraken. Een afspraak op het spreekuur duurt anderhalf uur. Het spreekuur wordt gehouden op dinsdagochtend op de polikliniek Kindergeneeskunde van het Elkerliek ziekenhuis, locatie Helmond. Wilt u het volgende meenemen naar het spreekuur:

  • groeiboekje met vaccinatiekaarten;
  • badcape;
  • luiers;
  • schone kleertjes;
  • eten en drinken;
  • zo nodig een filmpje van een eetmoment/motoriek.

Oproepschema

Wanneer (+/-) Wie
1 maand na ontslag 1e nacontrole kinderarts  jeugdarts  logopedist + diëtist fysiotherapeut
6 maanden
kalenderleeftijd
kinderarts jeugdarts diëtist + logopedist fysiotherapeut
11 maanden
kalenderleeftijd
kinderarts  jeugdarts  logopedist fysiotherapeut
De kinderarts geeft de 11 maanden vaccinatie. 
2,5 jaar
kalenderleeftijd
kinderarts  jeugdarts  op indicatie: logopedist en/of fysiotherapeut
5 jaar 
kalenderleeftijd
Afsluiting zorg
kinderarts

Zorgverzekering

Informeer bij uw ziektekostenverzekeraar of de kosten volledig worden vergoed. In Nederland is het verplicht als uw kind zorg afneemt om zich te kunnen identificeren met een ID-kaart of paspoort.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. Ook staan wij altijd open voor uw opmerkingen of suggesties.

Contact


Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15

Revalidatie

T: 0492 – 59 56 20


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
KIN-45897
Laatst bewerkt: 11-9-2024