logo

PPP (progressief pneumoperitoneum procedure)



Deze folder geeft u inzicht over de progressief pneumoperitoneum procedure, ook wel PPP genoemd. Sommige buikwandbreuken (hernia’s) zijn zo groot dat het sluiten hiervan volgens de bestaande methoden uiterst moeilijk is en de nodige risico's met zich meebrengt. Dergelijke grote buikwandbreuken vragen om een speciale aanpak om de anatomie van de buikwand te herstellen. De PPP is een procedure gericht op het bereiken van een grotere buikomvang. Daarmee wordt de buikwand voor de definitieve herniaoperatie voorbereid op een succesvol herstel. 

Voorbereiding

Een speciale voorbereiding voor deze PPP is in de meeste gevallen niet noodzakelijk. Eventueel heeft u ter voorbereiding van de herniaoperatie botoxinjecties gekregen. Dit is afhankelijk van uw specifieke situatie en besloten door uw chirurg. 

Dag van opname

U wordt meestal op de dag van de procedure opgenomen. Breng na het douchen geen make-up of crème aan en laat uw sieraden thuis. 

U moet nuchter zijn, dit betekent dat u vanaf zes uur voor de procedure:

  • niets meer mag eten.
  • niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de ingreep alleen nog een beetje water drinken).
  • niet meer mag roken.

Let op! Bepaalde medicatie mag u voor de procedure niet innemen. Dit krijgt u tijdig van de anesthesist te horen.                 

U meldt zich op de afdeling op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige vangt u op, beantwoordt eventuele vragen en bereidt u voor op de operatie. Deze voorbereiding bestaat onder andere uit:

  • omkleden voor OK.
  • controleren van de lichaamsfuncties.
  • TED-kousen aanmeten. Dit zijn elastieke kousen die u gedurende uw opname draagt ter voorkoming van trombose.
  • controleren of u een breukband bij u heeft, anders deze aanmeten. Op de OK zal een breukband worden omgedaan. Als u deze breukband verdraagt, dan draagt u deze bij voorkeur tijdens uw opname. De breukband heeft tevens een preventieve werking ter voorkoming van het opblazen van de breukzak in plaats van de buikwand. Na de herniaoperatie dient u deze nog 6 weken dag en nacht te dragen.
  • toedienen van premedicatie.

U wordt door de verpleegkundige in uw eigen bed naar de operatiekamer gebracht. Daar wordt u opgevangen door de anesthesieverpleegkundige die gedurende de gehele procedure voor u zorgt. In de voorbereidingsruimte wordt een infuus ingebracht en worden de nodige controles bij u uitgevoerd. Daarna wordt u in bed naar de operatiekamer gereden en daar mag u op de operatietafel gaan liggen. De anesthesist brengt u in slaap. Samen met de anesthesieverpleegkundige houdt de anesthesist u gedurende de operatie in de gaten. U bent aangesloten op apparatuur die de belangrijkste lichaamsfuncties zoals bloeddruk, ademhaling, temperatuur en diepte van de slaap, registreren. 

Na de procedure wordt u weer wakker op de uitslaapkamer, waar de nodige controles worden uitgevoerd. Als u goed genoeg wakker bent, krijgt u een waterijsje aangeboden. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het eten van een waterijsje direct na de operatie een gunstig effect heeft op de werking van de pijnbestrijding. Als u goed genoeg wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. 

Werkwijze

Tijdens de operatie wordt de CAPD-katheter door de buikspier in de buikholte gebracht. De
CAPD-katheter wordt vastgezet onder de huid met een hechting. Dagelijks zal kamerlucht via de CAPD-katheter in uw buikholte gespoten worden, de eerste keer gebeurt direct op OK. Daarna wordt er dagelijks net zoveel kamerlucht ingespoten totdat er ongemak optreedt. Hierbij wordt het maximum van een NRS van 4 gehanteerd. De NRS is een pijnschaal van 0-10, waarbij u een cijfer geeft voor uw pijn. Zeven tot tien dagen na het plaatsen van de CAPD-katheter vindt de definitieve herniaoperatie plaats. Tijdens de herniaoperatie wordt de buik ontlucht en
de CAPD-katheter verwijderd.

Beloop

U mag direct na de operatie weer normaal eten. Het is niet nodig dat u een bepaald dieet volgt. Na de procedure komt een fysiotherapeut bij u langs. Hij/zij zal ademhalingsoefeningen met u doornemen die belangrijk zijn gedurende uw opname. Ook is het van belang dat u tijdens uw opname actief in beweging blijft. Een keer per dag krijgt u een injectie met medicatie ter voorkoming van trombose. U kunt met de CAPD-katheter gewoon douchen.

Mogelijke complicaties 

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Ook bij dit soort procedures is een kans op complicaties zoals trombose, een infectie of een bloeding rondom de katheter aanwezig.

De verpleegkundige zal u tijdens uw opname observeren en bevragen naar eventuele klachten zoals pijn en benauwdheid. Het is van belang dat u eerlijk bent in uw antwoorden en eventuele veranderingen/klachten in uw gezondheid, hoe klein ook, doorgeeft.                  

Tot slot 

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie.

Contact


Polikliniek Chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
CHI-56755
Laatst bewerkt: 9-9-2024