logo

Poliklinisch verwijderen van een huidafwijking



U bent bij de huisarts of de dermatoloog geweest vanwege een huidafwijking waarvan gewenst is dat deze wordt verwijderd.

Afwijkingen in en onder de huid 

Hier vindt u een omschrijving van de meest voorkomende afwijkingen in en onder de huid: 

  • Lipoom
    Een lipoom (vetbult) is een goedaardig gezwel dat ontstaat door verandering van het vetweefsel.
  • Atheroomcyste
    Een atheroomcyste is een zwelling als gevolg van een verstopte talgklier.
  • Moedervlekken 
    Moedervlekken (naevus) zijn vaak goedaardige ophopingen van pigmentcellen in de huid.
  • Fibromen 
    Fibromen zijn veelvoorkomende goedaardige, huidkleurige uitstulpingen. Ze worden ook wel
    steelwratjes genoemd
  • Huidafwijking door vreemd materiaal in of onder de huid
    Splinters of stukjes glas kunnen in of onder de huid blijven zitten. Meestal is aan de huid niets meer te zien, maar voelt u een verharding in of onder de huid. 

Behandeling

De plastisch chirurg verwijdert de huidafwijking door middel van een operatie onder plaatselijke verdoving. Soms is de huidafwijking zo groot dat het verwijderen beter onder narcose gedaan kan worden. Dit is met u besproken tijdens het bezoek aan de plastisch chirurg. In dit geval vindt het verwijderen plaats op de operatiekamer.

De plastisch chirurg beoordeelt of de huidafwijking wordt opgestuurd voor weefselonderzoek.

Als u bloedverdunners gebruikt is dat besproken tijdens het bezoek aan de polikliniek plastische chirurgie. Het hangt van de operatie en de soort bloedverdunner af of u moet stoppen. Alle andere medicatie kan gewoon worden ingenomen.

Wij adviseren u om iemand mee te nemen als u met de auto terug wilt. Wij raden u af om gelijk na de ingreep zelf te rijden.

Voor deze ingreep kunt u gewoon eten en drinken zoals u gewend bent. 

Na de behandeling

Na de ingreep wordt het wondje met hechtingen gesloten. U krijgt een afspraak mee voor de nacontrole op de polikliniek. Tijdens de nacontrole worden de hechtingen verwijderd. Als het weefsel is opgestuurd, hoort u dan ook de uitslag van het onderzoek. Probeer, zolang de hechtingen er nog inzitten, zoveel mogelijk zware lichamelijke arbeid of sporten te vermijden. Als de wond onder spanning komt te staan, kan deze weer opengaan. De wond zal dan minder fraai genezen. 

Na het verwijderen heeft u altijd een litteken. Bij de ene persoon wordt het litteken mooier dan bij de andere. Vaak is het litteken in het begin wat rood en dik. Het kan echter 1 tot 2 jaar duren voordat het geleidelijk wat smaller en minder opvallend wordt. De eerste maanden kan het litteken gemakkelijk verbranden in de zon. Indien nodig wordt geacht kan er gestart worden met een littekenbehandeling doormiddel van een gel of pleister.

Vragen 

Als u een vraag heeft over uw afspraak of behandeling, dan kunt u van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. 

Contact


Polikliniek Plastische chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 64


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
PLA-HUI
Laatst bewerkt: 11-12-2024