logo

Pleurodese bij pleuravocht



U heeft zojuist te horen gekregen, dat u een pleurodese krijgt. In deze folder staat beschreven wat deze behandeling inhoudt.

Wat is een pleurodese

Een pleurodese is een behandeling waarbij een steriele ontstekingsreactie wordt opgewekt. Dit gebeurt met behulp van een bepaalde vloeistof of uw eigen bloed. De vloeistof of het bloed wordt via de drain die bij opname is ingebracht tussen de twee longvliezen gespoten. Als gevolg van deze steriele ontstekingsreactie plakken de twee longvliezen aan elkaar en dient het ‘gaatje’ in het longvlies te dichten. Hierdoor wordt de drukverhouding in de longen hersteld en wordt de kans op een nieuwe pneumothorax geringer.

Voorbereiding

De pleurodese vindt op de operatiekamer plaats. Hiervoor zijn enkele voorbereidingen noodzakelijk:

Dag voor de pleurodese

  • Vragenlijst invullen voor de anesthesioloog.
  • Gesprek met anesthesioloog op de afdeling aan de hand van de vragenlijst.

Dag van de pleurodese

  • Nuchter blijven vanaf afgesproken tijdstip.
  • Medicijnen voor de operatie innemen. Deze worden door de verpleegkundige verstrekt.
  • Operatiejasje aantrekken.

Hierna wordt u door een verpleegkundige naar de operatiekamer gebracht voor de pleurodese. Op de operatiekamer krijgt u via een ruggenprik een slangetje in de rug geplaatst. Via dit slangetje worden medicijnen toegediend om de pijn te verminderen. Dit slangetje blijft enige dagen zitten. Soms krijgt een patiënt een blaascatheter, omdat u door de medicijnen minder goed zal voelen wanneer u moet urineren.

De behandeling

Via de drain wordt de vloeistof of het bloed tussen de longvliezen gespoten.

Na de behandeling

Wanneer u de pleurodese gehad heeft, wordt u naar de verkoeverkamer gebracht om bij te komen van de anesthesie en om u goed te kunnen observeren. Wanneer u goed wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling observeren de verpleegkundigen of u voldoende pijnmedicatie krijgt. Als u veel pijn blijft houden, moet u dit aangeven aan de verpleegkundige. 

Na de pleurodese dient u regelmatig in bed te draaien om de ingespoten vloeistof goed tussen de longvliezen te kunnen verdelen. De verpleegkundige ondersteunt u daarbij. Wanneer u bijna geen pijn meer heeft, wordt het slangetje in de rug verwijderd. U krijgt dan eventueel nog tabletten tegen de pijn.

Complicaties

Als mogelijke complicatie na de behandeling kan een temperatuursverhoging optreden.

Tot slot

Heeft u nog vragen stel deze dan gerust aan uw behandelend specialist of verpleegkundige.

Contact


Polikliniek Longgeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 53

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 13


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
LON-PLE
Laatst bewerkt: 18-2-2025