logo

Plakproeven dermatologie



Plaktesten worden uitgevoerd bij patiënten bij wie een geneesmiddelenallergie of een contactallergie wordt vermoed. Het begrip contactallergie betekent dat er een eczeemreactie ontstaat door contact met een stof die van buitenaf de huid binnendringt. Met behulp van de plaktesten wordt nagegaan of u allergisch bent en zo ja voor welke stof of stoffen. 

Voorafgaand aan het onderzoek

Eerst vindt er een gesprek plaats met een dermatoloog. Die beslist welke stoffen bij u getest gaan worden. Het is daarvoor van belang dat u zo veel mogelijk informatie geeft over uw huidklachten en de omstandigheden waaronder ze ontstaan zijn. Neem dan ook uw eigen geneesmiddelen, cosmetica, zalven, crèmes enzovoorts mee (liefst in originele verpakking). Er zijn bepaalde stoffen die niet getest kunnen worden vanwege de agressieve reactie op de huid. Dit zijn stoffen die, indien ze meteen uit- of afgespoeld worden, niet schadelijk zijn voor de huid, maar zodra ze een aantal dagen op de huid zitten wel schadelijk kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan shampoo, zeep, wasmiddelen en dergelijke. 

Wat houdt het onderzoek in

U dient drie maal in één week op de polikliniek te komen. Dit gebeurt meestal op:

  • maandag (dag 1),
  • woensdag (dag 3),
  • donderdag of vrijdag (dag 4 of 5).                  

Dag 1

Op basis van het eerste gesprek met de dermatoloog wordt de plaktest klaargemaakt door de assistente. De te testen stoffen worden opgebracht op de daarvoor bestemde testplakkers en met speciaal plakverband op de rug geplakt door de assistente. Eventuele donkere plekken die u door de plakkers ziet doorschemeren, zijn geen allergische reacties, maar kleurstoffen van het geteste materiaal. Mochten de randen van het plakverband loslaten dan kun u deze met (papier)pleister weer vastzetten.

Dag 3

Twee dagen later heeft u de tweede afspraak. De plaktest wordt verwijderd door de assistente en de testplaatsen worden gemarkeerd met een huidstift. Deze stift kan wat afgeven. (Denk er daarom aan om een donker shirt aan te doen.) Er wordt gekeken naar een eventuele reactie op de plaktest van de eerste 48 uur.

Dag 4 of 5

Deze dag komt u voor de derde keer. Er wordt dan opnieuw gekeken naar eventuele allergische reacties na 72 uur. De test wordt afgelezen door de dermatoloog. De bevindingen worden u medegedeeld en u krijgt indien nodig adviezen en/of foldermateriaal. In sommige gevallen wordt een vervolgonderzoek afgesproken. 

Afwijkende volgorde locatie Deurne

Om organisatorische redenen kan bovengenoemde volgorde van de behandeling voor patiënten die de polikliniek van de dermatologen in Deurne bezoeken wat afwijken.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek

Een plaktest is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen) ter plaatse een ontstekingsreactie veroorzaakt. U ziet dan in de betreffende testplakker één of meerdere van de volgende reacties: roodheid, zwelling, blaasjes of bultjes. Verder kan er jeuk ontstaan. Een positieve reactie op dag 3, die weer verdwenen is op dag 4 of 5, wordt beschouwd als een irritatiereactie. Dit is een van de redenen waarom de plaktest voor een tweede keer wordt afgelezen. Een echte contact allergische reactie is dan nog steeds duidelijk zichtbaar. 

Voorzorgsmaatregelen/adviezen

Om het onderzoek niet te verstoren vragen wij u in de week voorafgaande aan de plaktest: 

  • de rug niet aan zonlicht of zonnebank bloot te stellen.
  • de rug één week van tevoren niet in te smeren met hormoonzalven/crèmes.
  • een behaarde rug maximaal twee dagen voor het aanbrengen van de plaktest te scheren.

 En tijdens de dagen dat u de plakproeven krijgt:

  • de rug gedurende de plaktestperiode niet nat te maken. Het advies is dus om niet te douchen gedurende deze periode (vanaf dag 1 tot en met dag 4 of 5). De rug mag wel gewassen worden rondom de plaktest.
  • overmatig transpireren door bijvoorbeeld sporten te voorkomen.
  • overmatige bewegingen van de rug zoals zware arbeid, tillen, veel bukken, sporten, wrijven en krabben te vermijden.
  • de rug niet in te vetten.

Bij verergering van het eczeem dient u contact op te nemen met de polikliniek van de dermatologen. 

Medicijnen

  • Indien u meer dan 15 mg Prednison per dag gebruikt dient u dit te bespreken met uw dermatoloog. Deze medicatie kan namelijk het testresultaat beïnvloeden.
  • Indien u antihistaminica gebruikt (bijvoorbeeld Tavegil, Phenergan, Xyzal, Telfast, Zyrtec, enzovoorts) kunt u deze gewoon doorgebruiken tijdens de plaktest aangezien deze medicijnen het onderzoek niet beïnvloeden. 

Bijwerkingen

Zoals hierboven al is vermeld kunt u een irritatiereactie krijgen op de geteste stoffen. Dit uit zich in de vorm van roodheid, zwelling, blaasjes of bultjes en jeuk. Deze reacties verschijnen op de plek waar de stof is aangebracht. Dit is echter van voorbijgaande aard. Ook kan de oorspronkelijke huidafwijking verergeren of er kan eczeem op andere plaatsen ontstaan. Deze verergering is meestal van korte duur. Ernstige complicaties worden niet gezien bij een plaktestonderzoek, slechts een enkele keer kunnen er pigmentverkleuringen optreden op de testplekken.                  

Afspraken plakproeven polikliniek dermatologie 

  • Locatie:  

Dag 1 (plaktest aanbrengen)

 ...................dag......................................tijd: ..........................uur

Dag 3 (plaktest verwijderen)

 ...................dag......................................tijd: ..........................uur

Dag 4 of 5 (afspraak dermatoloog)

 ...................dag......................................tijd: ..........................uur

Contact


Polikliniek Dermatologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 58

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 18


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
DER-36397
Laatst bewerkt: 22-10-2024