U heeft pijn in uw knie. Daarom heeft u samen met uw pijnspecialist besloten dat u een behandeling krijgt van de zenuwen bij het kniegewricht. Dit wordt ook wel een Genicularis-behandeling genoemd. Deze behandeling is voor patiënten met chronische pijn in de knie, bijvoorbeeld bij pijn door artrose of aanhoudende pijn na een knievervanging. Het gaat om een blokkade van vijf zenuwen rondom de knie. Door deze zenuwen te blokkeren, proberen we de pijn in uw knie te verminderen.
U gaat in de centrale hal bij het ziekenhuiswinkeltje met de bezoekers lift naar de tweede etage. Uit de lift op de 2e etage gaat u naar links en volgt u de borden 'pijnbehandeling'. U meldt zich daar bij de verpleegkundige in de wachtkamer.
Om te beoordelen of deze zenuwblokkade van de knie een geschikte behandelvorm voor uw pijnklachten is, wordt soms eerst een proefblokkade gedaan. Dat houdt in dat de betreffende knie zenuwen eerst tijdelijk( ongeveer 2 a 3 uur) verdoofd zullen worden met een plaatselijke verdoving, wat te vergelijking is met de verdoving die bv een tandarts gebruikt. Als de pijnklachten na de proefbehandeling met meer dan 50% procent afnemen zult u ingepland worden voor de therapeutische zenuwbehandeling van de knie.
De proef en ook de therapeutische behandeling, vinden plaats in een speciaal hiervoor ingerichte behandelkamer. Bij de procedure zijn de pijnspecialist en een pijnverpleegkundige aanwezig. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug. De pijnspecialist verdooft de huid van de knie met plaatselijke verdoving. Vervolgens brengt de pijnspecialist met behulp van röntgenbeelden de vijf naalden in de juiste positie. (afbeelding 1).
Daarna verwarmen we de vijf zenuwen met behulp van radiofrequente stroom (RF). Elke zenuw wordt 90 seconden lang behandeld. De behandeling zorgt ervoor dat de zenuw langdurig tot rust komt, zonder deze te beschadigen. De procedure duurt in totaal ongeveer 30-45 minuten.
Na de behandeling komt u terug in de wachtkamer, hier krijgt u een kopje koffie of thee. Na 30 minuten mag u onder begeleiding naar huis (tenzij anders vermeld door het pijnteam). De pleister mag u ’s avonds verwijderen. De volgende dag mag u weer douchen of in bad. Houd u er rekening mee dat het effect van de behandeling pas na 8 tot 10 weken goed te beoordelen is.
Het is mogelijk dat u napijn krijgt. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt dan een pijnstiller nemen (Paracetamol 500 mg 4 x daags 2 tabletten). Gebruik ook uw voorgeschreven pijnmedicatie normaal door, tot u de telefonische controle heeft gehad. Tenzij uw pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Herhaalrecepten kunt u telefonisch aanvragen bij het pijncentrum. Houdt u rekening met 3 werkdagen voor de verwerking van het herhaalrecept.
Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee. Een zenuwwortelblokkade leidt zelden tot ongewenste blijvende schade. Na een blokkade kan er tijdelijk een gevoelsvermindering optreden in het huidgebied van de behandelde zenuwwortel of krachtsvermindering in het behandelde been. Bij het gebruik van ontstekingsremmers merken vrouwen soms dat de menstruatie korte tijd wat ontregeld is. Bij diabetes patiënten kan door het gebruik van ontstekingsremmers de bloedsuiker tijdelijk wat verhoogd raken. Ook kan er een bloeduitstorting of spierpijn optreden op de plaats waar geprikt is. De pijnspecialist bespreekt met u of de behandeling voor u bijzondere risico's met zich mee brengt.
Bij vragen, problemen of aanhoudende koorts, kunt u tijdens kantooruren gerust contact opnemen met het pijncentrum; 0492-59 59 49. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp; 0492-59 55 71.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 49
E: pijncentrum@elkerliek.nl
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.