U heeft met uw pijnspecialist besproken dat u een blokkade gaat krijgen van de plexus coeliacus. De plexus coeliacus is een zenuwnetwerk in de bovenbuik die een rol speelt bij pijnklachten vanuit de ingewanden. Een plexus coeliacus blokkade is een onderbreking van dit zenuwnetwerk. Deze behandeling kan zinvol zijn bij pijnklachten als gevolg van kanker van organen in de bovenbuik, zoals de alvleesklier, de maag en de lever. Bij de behandeling wordt het zenuwnetwerk geblokkeerd met behulp van radiofrequente stroom, waardoor de pijnprikkel de hersenen minder goed kan bereiken. De motoriek en het gevoel in de huid worden niet beïnvloed door deze behandeling. Uitsluitend de pijn in de ingewanden wordt geblokkeerd.
U gaat in de centrale hal bij het ziekenhuiswinkeltje met de bezoekers lift naar de 2e etage. Uit de lift op de 2e etage gaat u naar links en volgt u de borden ‘pijnbehandeling’. U meldt zich daar bij de verpleegkundige in de wachtkamer.
De plexus blokkade vindt plaats in een speciaal hiervoor ingerichte behandelkamer. Bij de procedure zijn de pijnspecialist en een pijnverpleegkundige aanwezig. Voor de behandeling krijgt u een infuus. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. De huid waar u de injectie krijgt, wordt gedesinfecteerd en daarna verdoofd. U krijgt twee prikken in uw rug naast de wervelkolom ter hoogte van de navel (afbeelding 1). De pijnspecialist zoekt onder röntgendoorlichting met twee naalden naar de juiste plek. Als de naalden in de juiste positie staan wordt er verdovende vloeistof ingebracht. Daarna wordt het zenuwnetwerk met radio frequente stroom behandeld (RF behandeling). De naalden worden verwijderd en er komt een pleister op de insteekopeningen. De behandeling duurt gemiddeld 30 minuten. Als het liggen op de buik voor u een te grote belasting is of teveel pijn doet, kan in overleg worden gekeken of behandeling onder algehele anesthesie mogelijk is. Het resultaat van de blokkade wordt pas na een aantal weken duidelijk. Het effect van de blokkade houdt gemiddeld enkele maanden aan.
Na de behandeling zal u naar de afdeling kort verblijf worden gebracht. Hier zal de verpleegkundige uw bloeddruk, polsslag en zuurstofgehalte controleren. De pleister mag u ’s avonds verwijderen. De volgende dag mag u, als de controles goed zijn en u zich ook goed voelt, weer naar huis. Houdt u er rekening mee dat het effect van de behandeling na een aantal weken pas goed te beoordelen is.
Het is mogelijk dat u napijn krijgt. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt dan een pijnstiller nemen (Paracetamol 500 mg 4 x daags 2 tabletten). Gebruik ook uw voorgeschreven pijnmedicatie normaal door, tot u de telefonische controle heeft gehad. Tenzij uw pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Herhaalrecepten kunt u telefonisch aanvragen bij het pijncentrum. Houdt u rekening met 3 werkdagen voor de verwerking van het herhaalrecept.
Bij vragen, problemen of aanhoudende koorts, kunt u tijdens kantooruren gerust contact opnemen met het pijncentrum; 0492-59 59 49. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp; 0492-59 55 71.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 49
E: pijncentrum@elkerliek.nl
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.