Het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven en het Elkerliek ziekenhuis te Helmond/Deurne werken samen op het gebied van zorg voor nierfalen- en dialysepatiënten. Er wordt nierfunctievervangende therapie aangeboden op twee locaties: afdeling Nierziekten & Dialyse Catharina Ziekenhuis te Eindhoven en Dialysecentrum Deurne.
Het streven is om de therapie op de locatie zo dicht mogelijk bij uw huisadres aan te bieden. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Door medische of logistieke redenen kan het mogelijk zijn dat u (tijdelijk) overgeplaatst wordt naar het andere centrum. Daarnaast zijn opnames in combinatie met een dialysebehandeling en verschillende onderzoeken ten behoeve van uw dialysebehandeling alleen mogelijk in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven. Bij (tijdelijke) overplaatsing wordt u hierover te allen tijde persoonlijk geïnformeerd.
Deze folder is tot stand gekomen door samenwerking tussen de afdeling Nierziekten van het Catharina Ziekenhuis, Dialysecentrum Deurne en de afdeling Vaatchirurgie van het Catharina Ziekenhuis.
Deze folder is bedoeld om u en uw naasten te informeren hoe een peritoneaal dialyse katheter (PD-katheter) wordt ingebracht. Uw persoonlijke situatie kan afwijken van de situatie zoals die in deze folder beschreven wordt. Als er na het lezen van deze informatie nog vragen zijn, neem dan gerust contact op met een van de zorgverleners van het nierfalenteam.
Een PD-katheter is een kunststof slangetje dat via de buikwand in de buikholte wordt ingebracht wanneer gestart moet worden met peritoneale dialyse. Dit gebeurt onder algehele narcose.
De PD-katheter.
Afspraak bij de chirurg
De chirurg beoordeelt of een PD-katheter bij u ingebracht kan worden. De chirurg informeert u verder over de operatieprocedure.
Pre-operatieve screening
Voordat u geopereerd kunt worden, neemt een anesthesioloog samen met u uw medische gegevens en medicatie door. De operatie gebeurt onder algehele narcose. Indien u antistollingsmedicatie gebruikt, bespreekt de anesthesist met u het gebruik van deze medicatie voorafgaand aan en na afloop van de operatie.
Plaatsbepaling PD-katheter
Vooraf aan de operatie komt u naar de afdeling Nierziekten en Dialyse. De dialyseverpleegkundige bepaalt samen met u de plaats van de PD-katheter. Hierbij wordt rekening gehouden met de plaats waar de tailleband van de kleding zit en met eventueel littekenweefsel. Als de plaats is bepaald, wordt met een stift gemarkeerd. De dialyseverpleegkundige bespreekt samen met u de leefregels door. Hierna wordt u verwacht op de verpleegafdeling voor de opname.
Voorafgaand aan de operatie wordt eenmalig antibiotica toegediend via een infuus ter voorkoming van infecties. Voor het inbrengen van een PD-katheter kan de opnametijd in het ziekenhuis variëren van een dagopname tot een opname van enkele dagen. De operatie wordt uitgevoerd door de chirurg. De operatie duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten.
Na de operatie heeft u één of meerdere wondjes rondom de navel. De tip van de PD-katheter moet in het laagste punt van de buikholte liggen. Dit wordt de holte van Douglas genoemd.
Na de operatie controleert de verpleegkundige van de verpleegafdeling de PD-katheter op complicaties en wondgenezing.
Voor het behoud van de PD-katheter is het belangrijk om zorgvuldig met uw PD-katheter om te gaan en deze regelmatig te (laten) controleren. Complicaties zoals een ontsteking of een nabloeding kunt u hierdoor mogelijk voorkomen of er kan tijdig worden ingegrepen.
De eerste vijf dagen na de PD-katheterimplantatie
Na de eerste vijf dagen na de PD-katheterimplantatie
Na de PD-katheterimplantatie
Na de PD-katheterimplantatie is het belangrijk dat de PD-katheter goed vastgroeit in de buikwand. De buik heeft daarom rust nodig. Dat wil zeggen dat zo veel mogelijk moet worden vermeden dat er druk op de buikwand komt te staan:
Nabloeding
Na de PD-katheterimplantatie is er kans op nabloeden van de operatiewondjes. Indien de omvang van de nabloeding in korte tijd toeneemt, moet u contact opnemen met afdeling Nierziekten Catharina Ziekenhuis of Dialysecentrum Deurne. Zie bereikbaarheidskaart.
Geprikkeld middenrif
Tijdens de operatie wordt uw buik gevuld met een hoeveelheid koolzuurgas. Dit is nodig om de chirurg ruimte te geven om goed in de buik te kunnen kijken en werken. Er kan wat gas achterblijven in de buik, wat het middenrif prikkelt. Dit kan geen kwaad, maar geeft een gevoel van spierpijn in uw schouders. Dit verdwijnt binnen enkele dagen. Bij klachten die na enkele dagen niet verdwenen zijn, moet u contact opnemen met afdeling Nierziekten Catharina Ziekenhuis of Dialysecentrum Deurne. Zie bereikbaarheidskaart.
Geprikkeld buikvlies
De tip van de PD-katheter ligt onder in de buik, die bekleed is met buikvlies. In dit vlies lopen bloedvaten en zenuwen. Wanneer de PD-katheter het buikvlies raakt, veroorzaakt dit een prikkeling. Dit gevoel kan uitstralen naar de blaas en/of anus. Wij vragen u de klachten wel te melden bij een bezoek aan afdeling Nierziekten Catharina Ziekenhuis of Dialysecentrum Deurne.
Koorts
Indien u na de PD-katheterimplantatie koorts ontwikkeld, boven de 38°C, moet u direct contact opnemen met afdeling Nierziekten Catharina Ziekenhuis of Dialysecentrum Deurne. Zie bereikbaarheidskaart.
Niet functioneren PD-katheter
De tip van de PD-katheter ligt onder in de buik, in de holte van Douglas. Soms komt het voor dat de tip van de PD-katheter niet goed blijft liggen in de holte van Douglas. De spoelvloeistof kan dan niet goed in- en uitlopen. Hiervoor zijn verschillende oplossingen:
Bij 15 tot 20% van de patiënten is het noodzakelijk dat de chirurg de PD-katheter verlegt of wel een nieuwe PD-katheter inbrengt.
Uw privacy is voor ons belangrijk. Ervaart u dit anders dan dat wij dit beogen bespreek dit dan met een zorgverlener van het nierfalenteam.
Als u zelf wilt zoeken op internet kunnen wij u de volgende websites aanraden:
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via het centrale telefoonnummer van ziekenhuis of via de gegevens op de bereikbaarheidskaart.
Elkerliek ziekenhuis (locatie Deurne)
0493 - 32 88 88
www.elkerliek.nl
Catharina Ziekenhuis
040 - 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
Locatie Deurne
T: 0492-59 59 46
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.