logo

PCA-pomp



Binnenkort wordt u geopereerd. De anesthesioloog zorgt ervoor dat u tijdens de operatie geen pijn voelt. Na de operatie treedt pijn op die iedere patiënt anders ervaart. Voor een spoedig herstel van de operatie is het belangrijk om pijn zo goed mogelijk te bestrijden. Hiervoor zijn verschillende methodes. De PCA-methode is, in overleg met de anesthesioloog, een mogelijke keuze voor u. In deze folder zullen een aantal vragen beantwoord worden rondom het gebruik van de PCA-pomp.

Wat is PCA

De afkorting PCA staat voor Patiënt Controlled Analgesia. Analgesia is de Engelse benaming voor pijnmedicatie. PCA betekent dat u zelf de controle heeft over de hoeveelheid pijnmedicatie die u toegediend krijgt. De pijnmedicatie die gebruikt wordt bij PCA is morfine.

De PCA-pomp

De PCA-pomp wordt aangesloten op een infuusnaald. Deze naald wordt al voor de operatie bij u in de arm aangebracht. Als u na de operatie op de uitslaapkamer bent wordt de PCA-pomp op de naald aangesloten en door de verpleegkundige ingesteld.

Wat is uw rol

U heeft de belangrijkste rol in het gebruik van de PCA-pomp. U heeft zelf in de hand wanneer u pijnmedicatie krijgt toegediend door middel van een druk op de knop van het apparaat. Wanneer u pijn begint te krijgen moet u op de knop drukken.

Indien de pijn niet binnen een tiental minuten minder wordt kunt u nogmaals op de knop drukken. Dit kunt u net zo lang herhalen tot de pijn aanvaardbaar is.

Veel gestelde vragen

  • Kunt u zichzelf teveel medicijnen geven? Nee, op de pomp zit namelijk een beveiliging zodat u zich niet kunt overdoseren. Er is een tijd vastgesteld (meestal 10-15 minuten) die verstreken moet zijn voordat u nogmaals op de knop kunt drukken en u een volgende hoeveelheid morfine krijgt. Deze instellingen worden van tevoren ingesteld door de anesthesioloog.
  • Hoelang gebruikt u de PCA-pomp? In het algemeen wordt de PCA-pomp de eerste paar dagen na een operatie gebruikt. Dit zorgt ervoor dat u de eerste paar dagen zo min mogelijk pijn heeft. De anesthesioloog zal uiteindelijk bepalen wanneer de PCA-pomp afgekoppeld mag worden.
  • Kunt u verslaafd raken aan de medicijnen? Nee, tijdens het gebruik van de PCA-pomp zal u morfine toegediend krijgen. Dit is een medicament dat zorgt voor een snelle en optimale pijnstilling. U krijgt de morfine relatief kort toegediend en enkel als middel tegen de pijn, waardoor de kans op verslaving nauwelijks aanwezig is.
  • Mogen verpleegkundigen en/of familie ook op de knop drukken? Nee, u bent de enige die op de knop mag drukken. U weet zelf het beste wanneer u pijn heeft en of u pijnstilling nodig heeft.

Controle 

Op de verpleegafdeling zal de verpleegkundige regelmatig controles uitvoeren en vragen hoe het met de pijn is. Bij vragen of problemen neemt de verpleegkundige contact op met de anesthesioloog.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, kunt u contact opnemen met de polikliniek Anesthesiologie.

Contact


Polikliniek Anesthesiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 69
E: polianesthesie@elkerliek.nl


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
ANE-37530
Laatst bewerkt: 19-6-2024