In deze folder leest u meer over osteoporose in het algemeen.
Het is belangrijk dat onze botten gezond en stevig blijven. Ze geven ons lichaam steun en zorgen voor de vorming van bloedcellen. Sterke botten zijn belangrijk om alle gewone dagelijkse dingen te kunnen doen, zoals rechtop zitten, tillen of lekker bewegen. Uw botten vernieuwen zichzelf voortdurend. Het is een constant proces van afbraak en opbouw. Calcium is daarbij een belangrijke bouwstof. Wordt er meer botweefsel afgebroken dan aangemaakt? Dan wordt de botdichtheid minder; de natuurlijke gaatjes in het bot worden groter. De botten zijn dan minder sterk. We noemen dit osteoporose, in de volksmond ook wel botontkalking (broze botten) genoemd. De verminderde hoeveelheid bot is op den duur niet meer in staat om de normale belasting op te vangen, waardoor gemakkelijk botbreuken kunnen ontstaan. De meest voorkomende botbreuken ten gevolge van osteoporose zijn botbreuken van de heup, pols en wervels (wervelinzakking).
Van osteoporose zelf voelt u meestal niets. U merkt het vaak pas als een bot breekt. U krijgt pijn en door de breuk kan uw lichaamshouding veranderen of het bot gaat anders staan. De rugwervels zakken langzaam in als gevolg van verminderde botsterkte door osteoporose. Dit geeft vooral pijn bij het opstaan en bij beweging. Als u eenmaal iets gebroken hebt, is de kans op een tweede breuk groter.
Mogelijke gevolgen van osteoporose zijn:
Als u een verhoogde kans heeft op osteoporose, kan het zinvol zijn om een DEXA-scan (botdichtheidsmeting) te laten verrichten. Bij een DEXA-scan worden afbeeldingen gemaakt van het heupgewricht en van de ruggenwervels. Ook kan er een opname gemaakt worden van de hele wervelkolom om te kijken of er wervels zijn ingezakt. Zo kan de dichtheid van het bot en de mate van eventuele osteoporose bepaald worden. De uitslag van de DEXA-scan geeft aan of er sprake is van normale botdichtheid, osteopenie, of (ernstige) osteoporose en wordt uitgedrukt in een T-score.
De behandeling van osteoporose bestaat uit een combinatie van bewegen, voeding en medicatie.
Bewegen
Wij adviseren u om te bewegen conform de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad. Dit houdt in dat u elke week ten minste 2,5 uur matig intensief moet bewegen, verdeeld over verschillende dagen.
Als u actief de botten belast, is dat een belangrijk signaal voor de botten om sterk te blijven. Bewegen tegen de zwaartekracht in geeft de meeste botbelasting en het beste resultaat.
Een dagelijkse wandeling is al effectief. Voor een maximaal effect moet u stevig doorstapen (ca 5 km per uur).
Daarnaast adviseren wij u minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Dit zijn activiteiten die kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de skeletspieren verbeteren. Voorbeelden zijn krachttrainoefeningen en duuractiviteiten. Botversterkende oefeningen bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het eigen lichaam wordt belast zoals wandelen, traplopen, joggen/hardlopen, tennissen, dansen, touwtje springen. Balansoefeningen zijn erop gericht om de balans terwijl je staat of beweegt te verbeteren. Denk hierbij aan op een been staan, een voorwerp van de grond rapen of yoga-oefeningen. Denk ook aan de rompstabiliteit: dit is een combinatie van spierbalans en spierkracht in het midden van het lichaam. Door deze te versterken staat u steviger en verbetert u uw balans. Zo voorkomt u dat u valt en een (nieuwe) botbreuk oploopt.
Zwemmen en fietsen zijn uitstekend voor uw conditie en het soepel houden van uw lichaam, echter dit doet weinig om de botten sterker te maken.
Voorkom veel stilzitten.
Voeding
Calcium
Calcium (kalk) is een belangrijke bouwstof voor de botten. Dagelijks wordt verouderd bot afgebroken en door nieuw bot vervangen. Het lichaam heeft elke dag calcium nodig. Om het calcium te verwerken moet er voldoende vitamine D aanwezig zijn. De dagelijkse behoefte van calcium is 1000-1200 mg per dag.
Calcium kan uit verschillende soorten voeding gehaald worden. Denk hierbij aan groene groente, gekookte groente, bruine bonen, gemengde noten en volkorenbrood.
Zuivel en plantaardige alternatieven voor zuivel zijn een belangrijke bron van calcium.
1 zuivelproduct is 150 ml melk, kwark, yoghurt of plantaardige zuivelvervanger, of 20 gram kaas.
Over het algemeen heeft u 3-4 porties zuivelproducten of plantaardige vervangers voor zuivelproducten nodig om aan de dagelijkse behoefte te komen.
U krijgt dan 80-90% van de aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. De rest kunt u uit andere producten halen, zoals dranken, graanproducten en (groene) groenten.
Aanbevolen wordt dagelijks onderstaande hoeveelheden calcium te gebruiken:
Op de laatste pagina’s van deze folder vindt u een tabel met het calciumgehalte van verschillende voedingsmiddelen.
Vitamine D
Vitamine D zorgt ervoor dat het calcium uit de voeding (of eventueel uit supplementen) via het bloed wordt opgenomen in de botten. Als u niet genoeg vitamine D heeft, blijft het calcium in de darmen zitten en verlaat het ongebruikt uw lichaam.
Vitamine D wordt in de huid gevormd onder invloed van zonlicht en krijgt u binnen via voeding.
Vitamine D zit onder andere in vette vis (haring, zalm en makreel), vlees, halvarine en margarine. Hiermee krijgt u ongeveer 25% van de hoeveelheid vitamine D wat u nodig heeft, binnen.
Via zonlicht kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Hiervoor moet u het gezicht, armen, benen of andere lichaamsdelen blootstellen aan de zon. Het advies is om in het voorjaar, de zomer en het najaar dagelijks een kwartier tot maximaal een half uur in de zon te zijn (bij langer dan een half uur, gebruik altijd zonbescherming) met in elk geval het hoofd en de handen onbedekt.
Sommige (groepen) mensen wordt geadviseerd dagelijks extra vitamine D te slikken:
Overige adviezen
Supplementen
Per 1 januari 2023 worden vitamine D en calcium niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Beide supplementen zijn verkrijgbaar bij de drogist, apotheek en de meeste gezondheidswinkels. Laat u eventueel door de medewerkers in de drogist, apotheek of gezondheidswinkels helpen bij deze juiste doseringen. Bij sommige merken zijn ook combinatietabletten van vitamine D en calcium beschikbaar. Onderstaand de adviezen in het geval van osteopenie en osteoporose
1 zuivelproduct is 150 ml melk, kwark, yoghurt of plantaardige zuivelvervanger, of 20 gram kaas.
Brood en broodvervangers | Calcium | |
Krentenbol | 1 stuk, 50 g | 25 mg |
Brood | 1 snee, 35 g | 12 mg |
Muesli | 1 eetlepel, 10 g | 5 mg |
Ontbijtkoek | 1 plak, 25 g | 4 mg |
Beschuit | 1 stuk, 10 g | 3 mg |
Broodbeleg | Calcium | |
Goudse kaas 48+ | Voor 1 snee, 20 g | 163 mg |
Smeerkaas 20+ | Voor 1 snee, 15 g | 90 mg |
Brie 60+ | Voor 1 snee, 20 g | 50 mg |
Zoet broodbeleg | Voor 1 snee, 15 g | 7 mg |
Pindakaas | Voor 1 snee, 15 g | 7 mg |
Sandwich | Voor 1 snee, 15 g | 8 mg |
Vleeswaren | Voor 1 snee, 15 g | 2 mg |
Groenten en Fruit | Calcium | |
Boerenkool | 1 opscheplepel, 50 g | 90 mg |
Chinese kool | 1 opscheplepel, 50 g | 65 mg |
Groente | 1 opscheplepel, 50 g | 22 mg |
Broccoli | 1 opscheplepel, 50 g | 17 mg |
Rauwkost | 1 schaaltje, 35 g | 9 mg |
Fruit | 1 stuk, 125 g | 14 mg |
Appelmoes | 1 schaaltje, 205 g | 8 mg |
Olijven | 5 stuks, 10 g | 6 mg |
Aardappelen en aardappelvervangers | Calcium | |
Puree bereid met melk | 1 opscheplepel, 50 g | 19 mg |
Peulvruchten | 1 opscheplepel, 50 g | 20 mg |
Macaroni / Spaghetti | 1 opscheplepel, 50 g | 9 mg |
Aardappelen | 1 opscheplepel, 70 g | 9 mg |
Rijst | 1 opscheplepel, 55 g | 7 mg |
Vlees, Vis, Gevogelte, Vleesvervangers | Calcium | |
Valess schnitzel | 1 stuk, 90 g | 571 mg |
Tahoe | 1 stuk, 75 g | 141 mg |
Ei | 1 stuk 50 g | 32 mg |
Vis | 1 stuk 100 g | 29 mg |
Vlees | 1 stuk 75g | 8 mg |
Drank | Calcium | |
Water/koffie/thee | 1 glas, 150 ml | 8/6/8 mg |
Vruchtensap | 1 glas, 150 ml | 14 mg |
Sojadrank | 1 glas, 150 ml | 18 mg |
Sojadrank + Calcium | 1 glas, 150 ml | 180 mg |
Zoete tussendoortjes | Calcium | |
Kwarktaart | 1 punt, 115 g | 93 mg |
Slagroomtaart | 1 punt, 100 g | 56 mg |
Cake | 1 plak, 30 g | 11 mg |
Chocolade | 1 blokje, 7 g | 11 mg |
Drop | 1 stuk, 5 g | 6 mg |
Koek | 1 stuk, 15 g | 6 mg |
Hartige tussendoortjes | Calcium | |
Goudse kaas 48+ | 1 blokje, 10 g | 82 mg |
Noten | 1 hand, 25 g | 20 mg |
Saucijzenbroodje | 1 stuk, 70 g | 8 mg |
Chips | 1 hand, 10 g | 3 mg |
Zuivelproducten | Calcium | |
Melk + Calcium | 1 glas, 150 ml | 300 mg |
Halfvolle melk | 1 glas, 150 ml | 185 mg |
Chocolademelk | 1 glas, 150 ml | 153 mg |
Karnemelk | 1 glas, 150 ml | 164 mg |
Yoghurtdrank | 1 glas, 150 ml | 105 mg |
Halfvolle yoghurt | 1 schaaltje, 150 ml | 209 mg |
Kwark | 1 schaaltje, 150 ml | 188 mg |
Pudding | 1 schaaltje, 150 ml | 188 mg |
Havermoutpap | 1 schaaltje, 150 ml | 179 mg |
Vla | 1 schaaltje, 150 ml | 128 mg |
Halfvolle koffiemelk | 1 cupje, 8 ml | 17 mg |
Boter / margarine | Voor 1 snee, 5 g | 1 mg |
Plantaardige alternatieven | Calcium | |
Sojadrank | 1 glas, 150 ml | 180 mg |
Haverdrank | 1 glas, 150 ml | 180 mg |
Amandelmelk | 1 glas, 150 ml | 180 mg |
Kokosmelk | 1 glas, 150 ml | 180 mg |
Soja yoghurt | 1 schaaltje, 150 ml | 180 mg |
Alpro yoghurt | 1 schaaltje, 150 ml | 180 mg |
Alpro kwark | 1 schaaltje, 150 ml | 180 mg |
Activia yoghurt | 1 schaaltje, 150 ml | 200 mg |
Voor meer informatie kunt u terecht op de volgende websites:
www.elkerliek.nl
www.reumanederland.nl
www.osteoporosevereniging.nl
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u gerust contact opnemen met de polikliniek van uw behandelend specialist.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 63
E: polireumahelmond@elkerliek.nl
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 24
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 67
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.