logo

Oriënterend fertiliteitsonderzoek



OFO

 

Inleiding

Niet voor alle paren met een kinderwens is het vanzelfsprekend dat zij zwanger worden en een kind krijgen. Sommigen lukt dit zonder problemen, terwijl anderen soms jarenlang moeten wachten. Af en toe lijkt het zonder aanwijsbare reden maar niet te lukken. Als u tot deze laatste groep behoort, is het misschien een troost te weten dat u niet de enige bent. Eén op de zes stellen heeft moeite met zwanger raken. Gelukkig krijgen de veruit meeste van hen uiteindelijk een kind. Ongewenste kinderloosheid kan een oorzaak hebben. Dit gaan we tijdens vruchtbaarheidsonderzoeken (fertiliteitsonderzoek) samen bekijken. 

Fertiliteitspolikliniek

U bent door uw huisarts voor verder onderzoek verwezen naar de fertiliteitspolikliniek. Het onderzoek naar een mogelijke oorzaak voor het uitblijven van de zwangerschap wordt oriënterend fertiliteitonderzoek (OFO) genoemd. Vast aanspreekpunt in het OFO is de verpleegkundig specialist fertiliteit. Zij geeft informatie en begeleidt u gedurende het hele traject. Waar nodig met de gynaecoloog stemt zij de behandeling en informatie nauwkeurig op elkaar af. Stel aan haar gerust uw vragen wanneer iets niet duidelijk is! 

Kosten

Bij de start van het OFO openen we voor u beiden een zogenoemde behandelcode. De onderzoeken in het OFO die volgen declareren wij op deze manier bij uw zorgverzekeraar. Dit betekent dat altijd eerst het eigen risico wordt aangesproken.                

Fertiliteitonderzoek

Het OFO bestaat uit een aantal standaard onderzoeken. Wanneer na één jaar onbeschermd seksueel contact er geen zwangerschap ontstaat, kan dit gestart worden. In sommige gevallen is er reden om voor 1 jaar kinderwens naar onze poli worden doorverwezen. Dit geldt bijvoorbeeld bij een zeer onregelmatige cyclus. Stap voor stap bekijken we onder andere: 

  • de aanwezigheid van een eisprong;
  • de eigenschappen van het sperma;
  • de conditie van de eileiders.  

Onderzoeken

Intake
Bij uw eerste afspraak, de intake, bespreekt de verpleegkundig specialist de door u ingevulde vragenlijsten, die per post zijn toegestuurd. Heeft u deze niet ontvangen neem dan contact op met de poli gynaecologie. In dit gesprek is er alle ruimte om vragen te stellen en volgt uiteindelijk het plan van aanpak.   

Spermaonderzoek
De man kan sperma inleveren voor onderzoek. Spermaonderzoek vindt plaats in het Elkerliek ziekenhuis door medewerkers van het algemeen klinisch laboratorium. Vooral het aantal goed bewegelijke spermacellen is belangrijk te weten. Dit zegt iets over wat uw kansen op zwangerschap zijn (geweest). 

Bloedonderzoek
Hormonaal profiel en antistoffen tegen chlamydia zijn standaard bloedonderzoeken in het OFO. Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening. Als er antistoffen aanwezig zijn, heeft u vroeger zeer waarschijnlijk een Chlamydia-infectie gehad. Deze infectie kan de eileiders beschadigen en/of verklevingen in de buik veroorzaken, waardoor zwanger worden lastiger kan zijn. In het eerste gesprek hoort u hoe dit in zijn werk gaat.

Inwendige echo
Tijdens het OFO maken we minstens één echo bij de vrouw. Dat maakt het mogelijk om een goed beeld te krijgen van de baarmoeder, eierstokken en mogelijke afwijkingen die de vruchtbaarheid kunnen belemmeren. Om het beeld tijdens deze echo zo optimaal mogelijk te krijgen verzoeken om te zorgen voor een lege blaas. Deze echo neemt slechts enkele minuten in beslag en is meestal pijnloos. 

Afsluiten oriënterend fertiliteitsonderzoek

Wanneer alle uitslagen uit het OFO bekend zijn, bespreken we de uitkomsten met u. We maken dan een inschatting van uw spontane kansen op een zwangerschap voor het komend jaar. Misschien zijn er tijdens het OFO redenen gevonden waardoor u nog niet zwanger bent geraakt. In dat geval adviseren we u over de beste behandeling voor uw probleem. 

Begeleiding/ondersteuning

Geef de moed niet op!
Vruchtbaarheidsstoornissen kunnen een enorme druk op uw relatie leggen. De spanning kan zo hoog oplopen, dat plezierig vrijen er niet meer bij is. Bovendien kan uw dagelijks leven erdoor verstoord raken. Het is zeer begrijpelijk dat u tijdens de vele onderzoeken en bezoeken aan het ziekenhuis de moed wel eens verliest. Wees daarover open tegen uw partner en mogelijk tegenover beste vrienden en familie. Als u mensen niet vertelt hoe u zich voelt, kunnen zij u ook niet steunen. Bespreek problemen met de verpleegkundig specialist fertiliteit of de gynaecoloog: zij zijn er graag voor u. Als u contact met lotgenoten op prijs stelt, kan de verpleegkundig specialist u adressen en/of telefoonnummers geven van een organisatie bij u in de buurt. Ook kan een psycholoog/seksuoloog worden ingeschakeld als u dit wenst. 

Vragen

Voor niet dringende vragen kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist fertiliteit Tine van de Laar. Zij is bereikbaar via de Beter Dichtbij-app. Bij dringende vragen of het maken van een afspraak neem dan contact op met polikliniek Gynaecologie. Onze assistentes kunnen u dan verder helpen. 

Meer informatie

  • Op de website www.degynaecoloog.nl kunt u meer inhoudelijke informatie vinden over (de behandeling) van vruchtbaarheidsproblemen.
  • Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Op de website www.freya.nl vindt u informatie over oorzaken en behandelingen van vruchtbaarheidsproblemen.
  • A Pin For Your Thoughts is een website met praktische informatie voor wensouders én hun omgeving www.apinforyourthoughts.nl
  • Het FIOM (www.fiom.nl) is een organisatie die hulp biedt bij vragen en problemen over ongewenste kinderloosheid, zwangerschap, afstand, adoptie & zoekacties, seksueel misbruik en geweld in relaties. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer  0492 – 59 59 57. 

Contact


Polikliniek Gynaecologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 57


Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 17

Verpleegkundig specialist fertiliteit

T: 0492 – 59 59 57

E: tvdlaar@elkerliek.nl 


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
GYN-42944
Laatst bewerkt: 15-1-2024