logo

Operaties aan de neus



Belangrijk

Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek moet u of uw kind nuchter blijven. Dit houdt voor u of uw kind het onderstaande in.    

Volwassenen

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:

  • niets meer mag eten
  • niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de opname alleen nog een beetje water drinken).
  • niet meer mag roken. 

Voorbeelden:

  • Als u om 08.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog een beetje water drinken.
  • Als u om 14.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 08.00 uur niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 08.00 en 12.00 uur alleen nog een beetje water drinken. 

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn. 

Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.                

Kinderen

Uw kind dient volgens de navolgende richtlijnen te worden voorbereid:

  • tot zes uur voor de opname mag nog een licht ontbijt gebruikt worden; maximaal twee sneetjes brood besmeerd met halvarine en magere vleeswaren of zoet beleg en drinken of de gebruikelijke flesvoeding.
  • tot vier uur voor de opname mag nog borstvoeding gegeven worden.
  • tot twee uur voor de opname mag nog maximaal een half glas (75ml) water worden gebruikt. Dus geen melk of melkproducten of andere vloeistoffen. 

Het is niet verplicht om uw kind te laten drinken; wanneer uw kind niet wil drinken, hoeft u dit niet te forceren. Daarna dient u uw kind nuchter te houden, dat wil zeggen dat uw kind niets meer mag eten, snoepen of drinken (ook geen water), tot na de ingreep. 

Voorbeelden:

  • Als uw kind om 08.00 uur wordt opgenomen, mag het vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en mag het tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog een half glas water drinken. U mag tot 04.00 uur nog borstvoeding geven.
  • Als uw kind om 14.00 uur wordt opgenomen, mag het vanaf 08.00 uur niets meer eten en mag het tussen 08.00 en 12.00 uur alleen nog een half glas water drinken. U mag tot 10.00 uur borstvoeding geven. 

Het is van belang dat u zich strikt aan de hierboven gestelde regels houdt. Het niet opvolgen van deze regels kan leiden tot uitstel van de operatie of bij verzwijgen tot een levensgevaarlijke situatie. Tijdens de narcose kan uw kind zich namelijk verslikken, waarbij maaginhoud in de longen loopt.

Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.

Inleiding

Deze brochure geeft u informatie over diverse operaties, die aan de neus kunnen worden uitgevoerd. Het is een aanvulling op de informatie die u van uw Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts) heeft gekregen. 

Functie van de neus

De neus is er niet alleen voor de reuk, al is dit wel een belangrijk onderdeel van de functie. De neus is vooral een deel van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo wordt meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, door de neus weg gefilterd en onschadelijk gemaakt. De neus zorgt dus mede voor een optimale ademhaling. Daarnaast heeft de neus een functie bij de stemvorming en ook de afvloed van het traanvocht verloopt via de neus. Tenslotte is de uitwendige vorm van de neus ook van belang; hierdoor wordt het uiterlijk van iemand bepaald. 

Storing functies

De neusfuncties kunnen op veel manieren worden beïnvloed. Bijvoorbeeld door een verkoudheid zoals die bij iedereen wel eens voorkomt of door een allergie. Stoornissen in de functies van de neus kunnen veroorzaakt worden door een afwijkend vorm van het inwendige van de neus. Het meest voorkomend is een scheefstand van het neustussenschot (het septum). Deze afwijkende vorm van het neustussenschot komt vaak voor en kan aanleiding geven tot een reeks klachten, zoals bijvoorbeeld een gevoel van verstopping, een gestoorde ademhaling of hoofdpijn. Het rechtzetten van het neustussenschot (de zogenaamde septumcorrectie) is een operatie die vaak wordt gedaan. Het doel is het verbeteren van de neusfunctie. 

Neusoperaties 

Neusseptumcorrectie
Hierbij wordt alleen geopereerd in het inwendige van de neus; er zijn dus geen zichtbare littekens te verwachten. Bij de operatie wordt het kraakbeen en het bot van het neustussenschot los gemaakt via een klein sneetje binnenin de neus. Hierna wordt het tussenschot rechtgezet. Het neustussenschot wordt daarna tijdelijk op zijn plaats gehouden door neussplints en kleine neustampons. Neussplints zijn dunne siliconen plaatjes. Soms worden aan de buitenzijde van de neus ook nog pleisters aangebracht ter ondersteuning. De kleine tampons worden na één dag verwijderd. U kunt dan dus weer door de neus ademen. Het ademen is nog niet optimaal omdat het operatiegebied nog moet genezen. Na één week wordende inwendige splints poliklinisch verwijderd. 

Inwendige en uitwendige neuscorrectie


Soms is de neusfunctie niet alleen gestoord door een afwijkend tussenschot, maar ook door een abnormale vorm van de buitenkant van de neus. Dit laatste heeft dan ook invloed op het uiterlijk. Vaak is het in zo'n geval mogelijk om in één operatie niet alleen de functie te herstellen, maar ook het uiterlijk te verbeteren. Deze operatie wordt soms van binnenuit verricht, maar kan ook via sneden aan de buitenzijde van de neus verricht worden. Er blijven waarschijnlijk weinig zichtbare littekentjes over. Net als bij een septumcorrectie worden er tampons en splints in de neus gedaan. Wanneer aan het bot van de neus is geopereerd, dan wordt de neus bovendien bedekt met pleisters met daar overheen een kapje van gips, kunststof of metaal. De neustampons worden na één dag verwijderd. Het kapje en de splints moeten tenminste een week op zijn plaats blijven om te zorgen dat de weefsels en de botstukken in de goede positie aan elkaar groeien. 

Verdoving

Neusoperaties worden meestal onder algehele anesthesie (narcose) uitgevoerd. Sommige ingrepen vinden plaats in dagverpleging, andere tijdens een korte opname. Hiervoor is geen algemene regel te geven, de KNO-arts bespreekt dit met u. Voor de operatie worden eventueel in overleg met de arts de bloedverdunners gestopt. Ook is het advies om met roken te stoppen; dit geeft een grotere kans op complicaties. 

Na de operatie

  • Na de operatie kan er wat zwelling en een blauwe verkleuring van de gezichtshuid en de oogleden optreden, vooral als er aan het uitwendige van de neus is geopereerd. Dit is het gevolg van kleine onderhuidse bloeduitstortingen en gewoonlijk verdwijnt dit binnen enkele dagen.
  • De pijn na de operatie is meestal gering en goed met pijnstillers te bestrijden.
  • Het is verstandig om de eerste week na een operatie de neus niet te snuiten. Beter is het om de neus schoon te spoelen met zoutwater spoelingen. U kunt van uw arts instructie krijgen hoe u dit het beste kunt doen.
  • Wanneer u uitwendig aan de neus geopereerd bent, mag er gedurende zes weken geen druk of trek op de neus uitgeoefend worden. Pas dus op bij sport en balspellen!
  • Na de operatie mag u drie weken niet vliegen.
  • In de neus en omgeving kan een dof gevoel optreden, omdat kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf, het normale gevoel komt terug binnen enkele weken tot maanden.
  • Poliklinische controle vindt meestal één week na de operatie plaats. Kapje, splints en hechtingen worden dan verwijderd en er wordt een neustoilet verricht. 

Complicaties

Bij iedere operatie, ook een neusoperatie, is er sprake van enig risico. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Dergelijke complicaties zijn echter goed behandelbaar. In de praktijk zijn complicaties bij een neusoperatie zeldzaam. 

Resultaat

Hierover is niet zonder meer een uitspraak te doen, omdat er zo veel verschillende redenen bestaan voor het verrichten van een operatie aan de neus. Uw KNO-arts probeert zo zorgvuldig mogelijk in te schatten hoe groot in uw geval de kans is op afname van de klachten. Ook het (geringe) risico van complicaties wordt hierbij meegewogen. 

Tot slot

Het is niet mogelijk om in deze folder alle details voor elke situatie te beschrijven. Heeft u ondanks de uitleg van uw arts nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust gerust contact op met de polikliniek KNO: 0492 - 59 59 56.

Contact

 

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 56

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 16

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
KNO-38166
Laatst bewerkt: 13-3-2024