Uw KNO-arts heeft met u besproken wat de reden en het doel van de operatie is en wat er precies gaat gebeuren. In deze folder een korte samenvatting.
Een operatie aan de stembanden of het strottenhoofd wordt ook wel microlarynxchirurgie genoemd. Er zijn twee verschillende operaties:
De operatie vindt meestal in dagbehandeling plaatst. De operatie wordt onder algehele narcose verricht. U krijgt van tevoren een afspraak met de anesthesioloog, die u over de narcose informeert.
Belangrijk
Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:
Niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld omdat dan het risico bestaat dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat is levensgevaarlijk.
Tijdens de operatie wordt er in uw keel een metalen buis ingebracht (de laryngoscoop) waardoor met een microscoop de stembanden in beeld worden gebracht. Met lange instrumentjes wordt vervolgens de operatie verricht.
Na de operatie is het meestal belangrijk om 48 uur stemrust in acht te nemen. Dit houdt in dat u niet mag praten, fluisteren, schrapen en kuchen. U hoort van uw KNO-arts of dit ook voor u geldt. De weken na de operatie mag u niet lang praten, roepen of zingen. Soms is het nodig om voor en/of na de operatie logopedie te volgen. Het kan een aantal weken duren voordat de stemkwaliteit verbetert. Na de operatie mag u niet roken. Het beste is om helemaal te stoppen met roken. Vraag uw KNO-arts of huisarts om hulp of om een eventuele verwijzing naar de stoppen met roken polikliniek. U mag na de operatie paracetamol nemen tegen de pijn (vier keer per dag 1000 mg). Als er weefsel is afgenomen duurt het gemiddeld 7-10 dagen voordat de uitslag bekend is. U krijgt een poliklinische afspraak voor het bespreken van de uitslag.
Bij iedere ingreep kunnen complicaties optreden. Gelukkig is de kans op een complicatie bij deze ingreep erg klein.
Tijdens de ingreep wordt er een gebitsbeschermer gebruikt om de tanden te beschermen. Toch zou er een stukje tand kunnen afbreken. Als u een gebitsprothese draagt, kunt u die voor de ingreep het beste uitdoen.
Door het gebruik van de metalen buis kunt u na de operatie een beetje last van pijn in de keel, mond, bovenkaak of nek hebben. U kunt hiervoor paracetamol innemen. Tevens kunt u wat last hebben van pijn of gevoelloosheid van de tong. Dit kan enkele weken duren. In een enkel geval kan het wondgebied nabloeden, waardoor u last heeft van wat bloederig slijm. Tevens kan er zwelling ontstaan in het wondgebied waardoor u last krijgt van een benauwd gevoel.
Indien er na de ingreep vragen of problemen zijn, neem dan contact op met de polikliniek KNO. Tijdens kantooruren belt u 0492-59 59 56 en buiten kantooruren 0492-59 55 71. Neem ook contact op als er sprake is van koorts (38,5˚ langer dan twee dagen), een nabloeding of aanhoudende pijn.
Na de ingreep krijgt u voor de nacontrole een afspraak mee.
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u gerust contact opnemen met de polikliniek KNO: 0492-59 59 56.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 56
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 16
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.