logo

Open kaakholte



In deze folder vindt u informatie over hoe te handelen nadat bij u een opening is ontstaan naar de kaakholte.

Uitleg

Door de ligging van gebitselementen (vooral van de kiezen) in de bovenkaak dicht tegen of in de bodem van de kaakholte, ook wel neusbijholte genoemd, kan bij verwijdering van deze gebitselementen een opening met de kaakholte optreden. Er is dan een open verbinding tussen de neus en de mond ontstaan. 

In sommige gevallen kan dit spontaan genezen, maar veelal is het noodzakelijk dat deze verbinding gesloten wordt. Meestal wordt dit door een kaakchirurg gedaan. Als de open verbinding bij de tandarts is ontstaan zal deze de patiënt ook hiervoor verwijzen. De open holte kan vervolgens met een lapje weefsel van de zijkant van de kaak of uit de wang worden gesloten. Dit wordt over het gaatje gehecht onder lokale verdoving. 

Illustratie open kaakholte

Bij een onbehandelde niet genezen open verbinding kan een kaakholte- of neusbijholteontsteking ontstaan, die pas kan genezen na sluiting van de open verbinding. 

Leefregels

Deze wonden zijn zeer gevoelig voor drukverschillen. Roken, neussnuiten en bolle wangen blazen zijn slecht voor de genezing en worden dan ook ten strengste ontraden. Na het ontstaan en/of na sluiting van de open kaakholte wordt er doorgaans een aantal instructies gegeven. Het is belangrijk om drukverschillen te voorkomen, dit is mogelijk door de neus op te halen in plaats van te snuiten en door bij het niezen de mond open te houden.

Pijnstillers

Ter bestrijding van mogelijk optredende wondpijn wordt meestal paracetamol geadviseerd of wordt een recept voorgeschreven. Gebruik bij pijn de tabletten volgens voorschrift. Neem de eerste dosis al een uur na de behandeling, dus terwijl de verdoving nog werkt. De pijnstillers dienen om de wondpijn draaglijk te maken, maar kunnen deze meestal niet geheel wegnemen. Houdt u echter aan de voorgeschreven dosering. In bepaalde gevallen wordt ook een recept voor neusdruppels of antibiotica voorgeschreven.

Koelen

Om het ontstaan van zwelling van de wang zoveel mogelijk tegen te gaan mag u zo snel mogelijk na de ingreep de wang koelen met ijs. Dit doet u door tegen de wang ter plaatse van de wond een coldpack of een washandje met daarin een plastic zakje gevuld met ijsblokjes te houden. Doe dit minimaal anderhalf uur, steeds een kwartier erop en vervolgens weer vijf minuten eraf. De zwelling kan aanvankelijk blauw en later geel verkleuren (bloeduitstorting). Dit kan enkele dagen aanhouden.

Mondverzorging

Voor een goede genezing is het schoonhouden van de mond van belang. Dus normaal tandenpoetsen direct na de maaltijden, ook aan de kant waar u bent geholpen en ter plaatse van de wond zelf. De wond zelf kan ook worden gereinigd door ná de eerste dag te spoelen met een zoutoplossing (los één afgestreken theelepeltje zout op in één glas lauw water) of een verdunde waterstofperoxyde-oplossing (3% één op één verdund). Spoel na elke grote maaltijd en voor het slapen gaan (maximaal 4x per dag).

Controleafspraak

Na zeven tot veertien dagen komt u terug op de polikliniek om de wondgenezing te controleren en eventuele niet zelfoplosbare hechtingen te verwijderen. U krijgt hiervoor een afspraak.

Tot slot

Tijdens kantooruren kunt u bij vragen contact opnemen met de polikliniek Kaakchirurgie. Bij dringende zaken kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de Spoedeisende hulp.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
KAA-OPENKAAKHOLTE
Laatst bewerkt: 14-6-2024