logo

Nierverwijdering via een kijkoperatie



In overleg met uw uroloog heeft u besloten om een nier operatief te laten verwijderen (nefrectomie). In deze folder leest u meer over deze laparoscopische ingreep (kijkoperatie).  

Ligging van de nieren

De nieren zijn boonvormige organen die gedeeltelijk onder de ribbenboog liggen, links en rechts van de wervelkolom. De nieren voeren water en afvalstoffen uit het lichaam af. Dit plassen wij als urine uit. De nieren werken efficiënt. U kunt met één nier leven.

       

Waarom een operatie

In de meeste gevallen wordt de nier verwijderd vanwege een kwaadaardig gezwel (tumor). Ook kunnen er andere afwijkingen in de nier zijn, waardoor deze niet of slecht werkt en verwijderd moet worden. Voorbeelden van goedaardige nieraandoeningen zijn bijvoorbeeld een cystenier of een verschrompeling van de nier.  

Laparoscopische nefrectomie

Een laparoscopische nefrectomie is een kijkoperatie waarbij de uroloog een kleine camera in het operatiegebied brengt. Op deze manier volgt de uroloog zijn handelingen via een televisiescherm. Er wordt in principe hetzelfde gedaan als bij een gewone operatie, alleen zonder daarvoor een grote snee/wond in de buik te maken. De uroloog ziet tijdens de ingreep de details van het lichaam beter, omdat alles door de camera vergroot wordt. Hierdoor kan de operatie nauwkeuriger worden uitgevoerd, waardoor er minder bloedverlies is en het resultaat beter zal zijn. Bovendien is er tijdens de ingreep minder narcosemiddel nodig, ook al duurt de operatie soms langer. Door de kleine wondjes gaat het herstel over het algemeen sneller, is het ziekenhuisverblijf korter en zijn er minder pijnklachten. Door de kleine wondjes ontstaan er kleine littekens.  

Afspraak polikliniek Anesthesiologie

Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen wordt besproken hoeveel dagen voor de ingreep u hiermee moet stoppen. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’.  

Als de operatiedatum nog niet bekend is, dan neemt de afdeling Opname en planning nog telefonisch contact met u op. 

Belangrijk

Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname: 

  • niets meer mag eten.
  • niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de opname alleen nog een beetje water drinken). 
  • niet meer mag roken 

Voorbeelden:

  • Als u om 08.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog een beetje water drinken.
  • Als u om 14.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 08.00 uur niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 08.00 en 12.00 uur alleen nog een beetje water drinken. 

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn. 

Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld. 

Op de afdeling

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Zij maakt u wegwijs op de afdeling, beantwoordt eventuele vragen en bereidt u voor op de operatie. U krijgt een injectie met antistollingsmiddel toegediend om trombose te voorkomen.                  

De operatie

Bij deze kijkoperatie ligt u op uw zij. De zieke nier wordt verwijderd door het maken van 3 à 4 sneetjes in de buik. Via deze sneetjes worden een aantal buisjes in de buik gebracht. De buik wordt gevuld met kooldioxidegas (CO2). Dit is een onschadelijk gas dat nodig is om meer ruimte tussen de organen te maken. Door een van de buisjes brengt de uroloog een camera in, zodat de arts op een televisiescherm de buikinhoud kan zien. Door de andere buisjes worden instrumenten ingebracht waarmee de operatie uitgevoerd wordt. Aan het einde van de ingreep wordt het kooldioxidegas verwijderd en daarna worden de wondjes gesloten. 

De operatie duurt 1½ uur tot 4 uur. 

Na de operatie

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, gaat u terug naar de afdeling. Via een infuus krijgt u vocht toegediend. Naast een wonddrain voor de afvoer van wondvocht heeft u een blaaskatheter waardoor de urine wordt afgevoerd. De verpleegkundige controleert regelmatig de bloeddruk, pols en temperatuur. Na de operatie kan u last hebben van pijn en misselijkheid. De verpleegkundige kan u hiervoor medicatie geven. Verder kunt u wat last hebben van schouderpijn en een opgeblazen gevoel. Dit komt door het gebruik van het kooldioxidegas tijdens de operatie. Deze klachten gaan vanzelf over.

De blaaskatheter wordt verwijderd waarna u weer zelfstandig kunt plassen.  

Mogelijke complicaties

Na de operatie kunnen de volgende complicaties voorkomen: 

  • wondinfectie;
  • nabloeding;
  • het niet goed op gang komen van de darmen.

Opnameduur

Voor deze ingreep wordt u 2 tot 4 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Als u goed hersteld bent, mag u naar huis. U krijgt een controleafspraak mee. 

Weer thuis

Na ontslag uit het ziekenhuis is het belangrijk om goed naar uw eigen lichaam te luisteren en de wondjes minimaal te belasten. U mag na de opname weer aan het werk gaan. U kunt het beste op geleide van de pijn uw activiteiten aanpassen. We adviseren u om de eerste paar weken na de operatie niet zwaar tillen. 

Belangrijk

Neem altijd contact op wanneer u last krijgt van:

  • koorts (38 0C of hoger);
  • toename pijn.

Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50.

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
URO-35947
Laatst bewerkt: 22-10-2024