U heeft met de uroloog afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor het operatief verwijderen van een niersteen. In deze folder leest u hier meer over. De informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek met de uroloog.
Een steen in de urinewegen kan hevige pijn veroorzaken. Ook kan een steen de urinewegen afsluiten, waardoor de urineafvoer wordt belemmerd. Mogelijk beschadigt een steen de urinewegen, zodat bloedverlies optreedt. De aanwezigheid van een steen verhoogt de kans op ontsteking.
Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:
Voorbeelden:
Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn.
Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.
Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen wordt besproken hoeveel dagen voor de ingreep u hiermee moet stoppen. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’.
U wordt ontvangen door een verpleegkundige die u wegwijs maakt op de afdeling en eventuele vragen beantwoordt. U krijgt een antibioticatablet toegediend en eventueel een medicijn waar u slaperig van wordt. De radioloog brengt een nefrostomiekatheter in. Dit is een drain die via de huid naar de nier loopt en waardoor instrumenten worden ingebracht tijdens de operatie.
De steen wordt verwijderd met behulp van een bepaalde operatietechniek, ook wel percutane niersteenverwijdering genoemd (Percutane Nefrolithomie, afgekort PNL). Percutaan betekent door de huid. Met behulp van een naald wordt de nier door de huid heen aangeprikt. Daarna wordt een buis met een diameter van ongeveer 1,5 centimeter in de nier gebracht. Via deze buis kan de steen met behulp van speciale instrumenten verwijderd worden. Een voordeel van deze methode is dat er slechts een klein litteken ontstaat.
Na de operatie heeft u een infuus waarmee u extra vocht toegediend krijgt en een drain voor afvoer van wondvocht. De verpleegkundige komt regelmatig bij u kijken. Mogelijk kunt u pijn voelen in het gebied van de nier. Door kleine steenfragmenten die via de urineleider naar de blaas gaan, kunnen pijn en kolieken ontstaan. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf, soms is een pijnstiller nodig. Meestal wordt de drain tijdens de opname verwijderd. Wanneer u met de drain naar huis gaat, geeft de verpleegkundige instructies over de verzorging. Ook krijgt u een controle afspraak mee.
Het is verstandig om de eerste week nog rustig aan te doen. Mocht u koorts krijgen (38,5°C of hoger), dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492-59 59 50 (optie 2). Buiten kantooruren belt u met de afdeling Spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492-59 55 71.
Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.