Door uw behandelend arts bent u doorverwezen naar de afdeling radiologie voor het plaatsen van een nefrostomiedrain. Dit in verband met bijvoorbeeld nierstuwing of het verwijderen van een steen. De drain wordt in de nier gebracht met behulp van echografie en röntgen doorlichting. Hiervoor wordt u kortdurend opgenomen. In deze folder vindt u algemene informatie over de ingreep. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.
De afdeling Opname en Planning belt u en geeft datum, tijdstip en verpleegafdeling aan u door. Wilt U tenminste drie dagen voor het onderzoek contact met ons opnemen als een of beide van onderstaande punten voor u gelden:
Uw behandelend arts bepaald of en wanneer u moet stoppen met de bloedverdunners.
Andere medicijnen mogen op de dag van het onderzoek worden ingenomen.
In verband met de hygiëne in de onderzoekskamer vragen wij u voor de opname een douche of bad te nemen.
U moet voor deze ingreep nuchter zijn, dat betekent dat u niets mag eten en drinken en niet mag roken na 24.00 uur. Wanneer u na 13.00 uur wordt opgenomen , mag u ‘s ochtends nog een licht ontbijt (twee sneetjes brood of beschuit met jam/kipfilet). Daarna mag u niet meer eten, drinken of roken.
Vanuit de centrale hal volgt u de borden van de aan u doorgegeven verpleegafdeling en meldt u zich daar aan de balie.
De verpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling en bereidt u voor op de ingreep. Als u bloedverdunners gebruikt kan het in sommige gevallen nodig zijn om voorafgaand aan het onderzoek uw stollingswaarden in uw bloed te controleren. Wanneer de aanvragend arts antibiotica heeft voorgeschreven, wordt dit één uur voor de ingreep toegediend. U krijgt medicatie via een prikje in de bil toegediend wat rustgevend en pijnstillend zal werken.
U krijgt een operatie jasje aan, uw onderbroek mag u aanlaten. U wordt in een bed naar de afdeling radiologie gebracht.
Bij het onderzoek zijn een radioloog en twee radiologie laboranten aanwezig. U neemt plaats op de onderzoekstafel. Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik/zij met uw handen naast of boven uw lichaam. Hierna bepaalt de radioloog met behulp van de echo de juiste plek op de rug/zij om de nier aan te prikken en de drain te plaatsen. Vervolgens brengt de laborante een ontsmettingsmiddel aan op uw lichaam en bedekt daarna uw lichaam , behalve uw hoofd, met steriele doeken.
De radioloog verdooft de huid met een klein naaldje. Zodra de verdoving werkt, wordt de nier met behulp van de echo aangeprikt. Om de drain op de juiste plek in de nier te krijgen, moet er mogelijk meerdere keren worden geprikt. Als de juiste plek is aangeprikt wordt de drain over een dunne draad in de nier geschoven. Dit kan druk geven en pijnlijk zijn. Als de drain goed zit, wordt dit met behulp van röntgenstralen en contrastvloeistof nog een keer gecontroleerd. De drain wordt zo nodig vastgehecht aan de huid. Daarna wordt het afgeplakt en komt er een urine opvangzakje aan de drain te hangen.
De duur van de behandeling varieert van 30 minuten tot 1 uur. In sommige gevallen kan het langer duren.
U wordt terug naar de afdeling gebracht. De verpleegkundige voert controles bij u uit. Na het inbrengen van de drain heeft u een aantal uren bedrust. De verpleegkundige geeft u uitleg over de dagelijkse verzorging van de drain en bekijkt of u thuiszorg (nodig) heeft. U mag weer eten en drinken en indien er geen complicaties zijn mag u na enkele uren naar huis.
Indien u voor dit onderzoek gestopt bent met bloedverdunners mag u die de dag na het onderzoek weer innemen zoals u gewend bent. Na 7-10 dagen mag de hechting verwijderd worden.
Neem in de volgende gevallen en bij twijfel altijd contact op met de polikliniek Urologie:
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492-59 55 71.
De insteekopening van de katheter moet elke week met een gaasje en water worden verzorgd. De insteekopening kan dan worden geïnspecteerd. Probeer de drain zo weinig mogelijk te bewegen tijdens het verschonen om te voorkomen dat hij verschuift of er zelfs uitvalt. De insteekopening kunt u rondom bedekken met een gaasje 5x5 cm en afdekken met Tegaderm.
De urine die uit de katheter komt, wordt opgevangen in een urinezak welke met beenbandjes aan het been wordt vastgemaakt. Aan de onderkant van de beenzak zit een aftapkraan. Wanneer de zak vol is kunt u de urine via deze kraan eenvoudig in het toilet laten lopen. De beenzak draagt u overdag onder uw gewone kleren. ‘s Nachts wordt uw urine opgevangen in een nachtzak deze koppelt u aan de dagzak wanneer u gaat slapen. Vergeet niet het kraantje open te zetten zodat de urine door kan lopen. De dag en nachtzak kunnen na 5-7 dagen verschoond worden. De nachtzak kunt u na het afkoppelen leegmaken en doorspoelen met water. Werk altijd schoon.
Voorkom trekkracht op de katheter.
Douchen is geen probleem, maar houdt er wel rekening mee dat de pleister dan nat wordt. En kans op huidirritatie kan ontstaan. U mag niet in bad.
Rondom elke katheter kan extra weefsel(‘wild vlees’) ontstaan. Dit kan aangestipt worden met zilvernitraat.
Bij lekkage langs de katheter kijkt u eerst of er geen knik zit in de nefrostomiekatheter en of het kraantje goed openstaat. Indien nodig kan de drain doorgespoeld worden met fysiologisch zout, dit wordt door een verpleegkundige gedaan.
De nefrostomiekatheter moet elke drie maanden verwisseld worden. Dit gebeurt op de afdeling radiologie. U krijgt hiervoor een oproep. Bij ontslag van de verpleegafdeling wordt de machtiging voor de nodige materialen in orde gemaakt.
Wanneer de nefrostomiedrain verwijderd mag worden, wordt de opening afgeplakt met een absorberend verband. Er kan de eerste dagen nog wat lekkage van urine optreden. Zolang dit het geval is kunt u de wond afplakken met gaasjes. Het lekken stopt na een paar dagen vanzelf.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492-59 59 50 en kies dan optie 2.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 56 04
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.