logo

Mondhygiëne bij implantaten



Een goede mondhygiëne is erg belangrijk voor het behoud van de implantaten. Onvoldoende mondhygiëne leidt tot ontstekingen van het tandvlees. Uw implantaten moeten blinken. Deze folder is bedoeld als naslagwerk, naast de uitleg door de mondhygiëniste. 

Planning

Ongeveer drie maanden na het plaatsen van de implantaatopbouw wordt u bij de mondhygiëniste verwacht voor controle en uitleg van de reiniging van de opbouw. De afspraak voor deze controle wordt via de polikliniek van de kaakchirurg gemaakt. 

Poetsen

De belangrijkste plaats om schoon te maken is de overgang van implantaat naar tandvlees. U heeft een tandenborstel met een kleine zachte borstelkop nodig met eventueel een beetje tandpasta. U poetst drie keer per dag met kleine masserende bewegingen de voor- en de achterzijde van het implantaat, ook het tandvlees moet meegepoetst worden. Voor een goede reiniging is geen kracht nodig, dus oefen weinig druk uit, anders kunt u het tandvlees beschadigen. 

Hulpmiddelen

Om goed rondom het implantaat te kunnen reinigen is naast de tandenborstel het gebruik van hulpmiddelen (ragers, floss, enzovoorts) één keer per dag noodzakelijk. Afhankelijk van de ruimte rondom het implantaat wordt samen met de mondhygiëniste bekeken welk hulpmiddel voor u het meest geschikt is.

Gazen, veterband of superfloss. U haalt een reep gaas van ongeveer 1 cm breed tussen de implantaten door. Hierbij kan een brugnaald gebruikt worden om het reepje makkelijk onder de steg of tussen de implantaten door te krijgen. U trekt het gaas om een implantaat heen en maakt heen en weer gaande bewegingen langs het implantaat en het tandvlees. Niet forceren.

Ragers zijn kleine spiraalvormige borstels die tussen de implantaten gebruikt kunnen worden. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. De rager moet groot genoeg zijn om de ruimte tussen implantaten voldoende te kunnen reinigen. Houd de rager vast tussen duim en wijsvinger en beweeg de rager enkele keren heen en weer vanaf de buitenkant tussen de implantaten. U moet de rager sturen van links naar rechts en van onder naar boven. 

Gebitsprothese

Wanneer een gebitsprothese op implantaten is geplaatst moet u het gebitsprothese uitnemen om te reinigen. Maak het na elke maaltijd goed schoon.  

Voedselresten kunt u het beste verwijderen met een speciale protheseborstel en water en zeep.

Geen tandpasta gebruiken, dit schuurt teveel. 

Soms komt het voor dat tandsteen en aanslag zich op het kunstgebit vormt. Tandsteen is gelig van kleur en is erg moeilijk te verwijderen. Leg het kunstgebit een nacht in een bakje met keukenazijn verdund met water. De volgende ochtend kunt u het tandsteen afborstelen. 

Liever geen bruismiddelen gebruiken. Leg het kunstgebit nooit in heet water en gebruik geen schuurmiddelen of bleekwater.  

Wanneer u gaat slapen moeten uw kaken en tandvlees rust krijgen, daarom het dringend advies om uw kunstgebit dan uit te doen. Leg het in een bakje met schoon water. 

Vaste brug of kroon op implantaten

De reiniging van een brug of kroon op implantaten is vergelijkbaar met de reiniging van natuurlijke tanden en kiezen, poetsen met een zachte tandenborstel en tandpasta. Natuurlijk is het ook nodig om naast de tandenborstel een extra hulpmiddel te gebruiken om ook op de moeilijk bereikbare plaatsen voldoende te kunnen reinigen. 

Tot slot

Mocht u nog vragen hebben over de verzorging van implantaten, neem dan contact op met de mondhygiëniste.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
KAA-12368
Laatst bewerkt: 21-2-2024